Philippa York
 Youtube
ŽIVOT KAO STVOREN ZA FILM

Nekad je bio uspješan biciklist, a danas je - ugledna novinarka! Nekadašnji ‘Kralj brda‘ promijenio spol

Zanimljiva i neobična priča, puna kontradiktornosti, poput filmskog scenarija...
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 14. studeni 2020. 11:49

Biciklizam je sport koji u svjetskim razmjerima izaziva golemu pozornost, sport u kojem se vrti veliki novac, ali i gdje su profesionalci počesto ulovljeni u dopingu koji se već duže vrijeme veže uz taj iznimno zahtjevan sport. I dok se još zbrajaju dojmovi s nedavno završene Vuelte, prisjetimo se jedne neobične priče iz “prošlog stoljeća”. Riječ je o Robertu Millaru, Škotu rođenom u Glasgowu, što je zgodan podatak zbog njihovih tradicionalnih suknji, kiltova koje muškarci nose, danas 62-godišnjaku, koji je u osamdesetim godinama bio jedan od najuspješnijih britanskih biciklista. Zvali su ga Kralj brda, baš na Vuelti je pao na dopingu, ali... Nije to najzanimljiviji dio.

Pet godina u braku

Uz njega se veže i priča o Philippi York, cijenjenoj novinarki u biciklističkim krugovima koja posljednjih deset i više godina redovito prati sve najveće utrke na svijetu. I ona ima 62 godine, točnije, rođena je istog datuma kada i Robert, u istom mjestu, istog sata, od istih roditelja, a nisu u rodu... Ili, čekajte, jesu. Ali, ovo nije priča o njih dvoje, već o jednoj osobi. Naime, Robert Millar je 2007. godine konačno odlučio promijeniti spol i postati Philippa York. Dakle...

image
AFP

Kontradiktornosti koliko volite, Robert je, primjerice, kao profesionalni biciklist slovio za izrazito “teškog” i mrzovoljnog sportaša što se medija tiče, rijetko je i nerado davao izjave, a kamoli intervjue. Tako postoji zgoda iz 1987. godine kada ga je na Tour de Franceu novinar Jeff Connor zamolio za intervju, a ovaj mu samo odbrusio “J... se!”. Danas je pak on, pardon, ona, Philippa, u toj istoj situaciji da traži izjave i intervjue od takvih mrgodnih tipova koji po cijele dane žuljaju sjedalo bicikla. Prednost joj je svakako što zna pristupiti takvim tipovima, jer ako ona ne zna, onda...

Philippa se zapravo novinarstvom počela baviti još 1995. godine kada je Robert okončao karijeru, i kada je pod “njegovim” imenom pisala u biciklističkim revijama i godinu dana obnašala, točnije, obnašao, ulogu trenera u britanskoj reprezentaciji.
Sigurno je bio dug put preobrazbe od muškarca u ženu, jer se Robert od 2002. godine, nakon Igara Commonwealtha, povukao iz javnosti, da bi se ponovno pojavio 2010. godine, ali sada već kao Philippa York. Tada je počela pisati blog za portal Cyclingnews, surađivati s britanskim Guardianom, dok konačno nije 2017. godine odlučila sve podijeliti s javnošću u jednom televizijskom nastupu. Iste je godine na Tour de Franceu preuzela komentatorsku ulogu na televizijskom kanalu ITV4.

image
Philippa York alias Robert Millar
Cycling.news

Zašto je tako dugo čekala s objavom promjene spola, kasnije je kratko prokomentirala:
- Do tada sam već nekoliko godina živjela kao žena, no zbog zlobnih jezika i zadrtih pogleda na život čekala sam pravu priliku da to objavim. I jesam, kada sam stekla dojam da je javnost sazrela za to.

Robert se 1985. godine oženio Francuskinjom Sylvie Transler, od koje se rastao nakon pet godina. Zanimljiva je izjava njegova momčadskog kolege iz tog doba, Phila Andersona, koji je u jednom intervjuu rekao da mu se čini da se Robert nije volio družiti niti s muškarcima, a kamoli sa ženama.

Pad na doping-testu

Naravno da je i Robert, kao uostalom i skoro svi biciklisti, barem jednom pao na dopingu, 1992. godine zbog upotrebe testosterona. No kazne tada nisu bile tako rigorozne kao danas pa se izvukao samo s 1100 funti kazne, gubitkom 3. mjesta u etapi Vuelte u kojoj je bio pozitivan, te tromjesečnom suspenzijom.

Philippa je čak i u intervjuu s biciklističkom novinarskom legendom Davidom Walshom, čovjekom koji je razotkrio doping kod legendarnog Lancea Armstronga, svojedobno priznala da je u to vrijeme doping bio sastavni dio biciklizma.
Zanimljiva i neobična priča, puna kontradiktornosti, poput filmskog scenarija...

Linker
25. travanj 2024 23:02