AFP
ZAOKRET U KARIJERI

Oglasila se i Kolinda Grabar Kitarović, Zlatko Mateša otkrio: ‘Znam tko ju je predložio za ovu dužnost‘

‘Ovo je fantastična stvar za nas, za Hrvatsku i za hrvatski sport da ponovo imamo članicu...‘
Piše: Dean Bauer/HinaObjavljeno: 10. lipanj 2020. 21:42

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nominirana je za članicu Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zajedno s predsjednikom Svjetske atletike Britancem Sebastianom Coeom, saudijskom princezom i članicom odbora MOO-a Žene u sportu Reemom Bandar Al-Saud, bivšom bacačicom koplja iz Kube Marie de la Caridad Colon Ruenes i dopredsjednikom Mongolskog olimpijskog odbora Battushigom Batboldom.

Njihovo imenovanje bit će potvrđeno na virtualnoj sjednici MOO-a koja će se održati 17. srpnja.

"S izborom ovih pet kandidata MOO i cijeli olimpijski pokret će dobiti na širini vrijednih vještina i stručnosti. Također povećamo broj ženskih članova na 39", rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Vrlo brzo nakon što se vijest proširila medijskim prostorom, na Twitteru se oglasila bivša hrvatska predsjednica.

- Veseli me i počašćena sam nominacijom! Sport za mene nije samo strast već i odlična prilika za promociju temeljnih ljudskih vrijednosti, pozitivnog natjecateljskog duha, ali i sjajnih sportaša - promotora Lijepe naše, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Englez Sebastian Coe, dvostruki olimpijski pobjednik na 1.500 m, nije bio na popisu u prosincu prošle godine kada je objavljen popis nominiranih, a Bach je tada izjavio da kandidatura dvostrukog Britanca nije podržana zbog rizika od "sukoba interesa", ali da su mu "vrata i dalje otvorena".

Coe je također i predsjednik savjetodavne tvrtke CSM čije su aktivnosti u olimpijskom pokretu stvarale sukob interesa.

"Ono što se promijenilo je da je Coe promijenio svoj status unutar tvrtke u kojoj je direktor za što će biti podnesena potrebna dokumentacija do srpnja", rekao je u srijedu Bach.

Od osamostaljenja države, Hrvatska je imala samo jednog člana Međunarodnog olimpijskog odbora. Bio je to Antun Vrdoljak od 1995. do 2011. Od godine 2012. Vrdoljak je počasni član MOO-a, što znači konkretnije da nema pravo glasa na Sesijama MOO-a kojima onda ni ne treba pribivati. Antun Vrdoljak je ujedno i član dva odbora MOO-a; Odbora za radio i televiziju (od 1996.); te Odbora kulturu i olimpijsko obrazovanje (od 2006.).

Od svih petero predloženih kandidatkinja i kandidata, razvidno je iz životopisa da jedino Kolinda Grabar Kitarović dosad nije sudjelovala u sportu, bilo kao sportašica ili dužnosnica, no nije baš niti toliko rijetka pojava da su članovi MOO-a osobe koje su nekom dijelu karijere obnašale vrlo visoke državne i političke dužnosti, što je slučaj upravo kod bivše hrvatske predsjednice.

Vrlo je važno pripomenuti da svaki član MOO-a ne predstavlja svoju državu jer mnoge države nemaju niti jednog svojeg državljanina za člana, a neke ih imaju nekoliko. Tako da se Kolindu Grabar Kitarović ne može oslovljavati kao "hrvatsku članicu MOO-a", već samo kao "članicu MOO-a". No dakako, od iznimne je koristi svakoj državi i nacionalnom olimpijskom odboru imati nekog sebi bliskog u vrhu svjetske sportske strukture.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Mateša: Grabar Kitarović je predložio predsjednik Bach

Kolinda Grabar Kitarović se kao kandidatkinja za članicu MOO-a navodi u službenim dokumentima kao "individual member", a tu je frazu pojasnio i sam time otkrio tko stoji iza kandidature, Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.


- Mi, odnosno Hrvatski olimpijski odbor nismo kandidirali, ali presretni smo i ponosni na vijest da je gospođa Kolinda Grabar Kitarović kandidatkinja za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora. Nju je predložio osobno Thomas Bach, predsjednik MOO-a koji se s gospođom Grabar Kitarović poznaje od ranije. U svakom slučaju ovo je fantastična stvar za nas, za Hrvatsku i za hrvatski sport da ponovo imamo "svojeg" člana ili članicu, odnosno nekog iz naše zemlje. To je velika vijest - naglasio je Zlatko Mateša.


Kada ste kandidatom/kandidatkinjom predsjednika MOO-a, onda je valjda baš svima jasno da je ta procedura de facto završena. Na nama je samo čestitati novom članu odnosno članici MOO iz Hrvatske.

Linker
19. travanj 2024 10:22