ANDREJ ISAKOVIC Afp
HRVATI U TOKIJU

OI PREGLED DANA: Barakude srušile Srbiju, Sandra najavila bitku za zlato, Pejčić ostala bez finala...

Snježana Pejčić nije uspjela ući u finale trostava u svom posljednjem olimpijskom nastupu.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 31. srpanj 2021. 18:50

Devetog dana OI u Tokiju, prva je po rasporedu izašla Sandra Perković u 2.30 sati. Nije uspjela prebaciti kvalifikacijsku normu od 64 metra, dobacila je do 63.75 što joj je bilo i više no dovoljno za plasman u finale.

U drugoj kvalifikacijskoj skupini natjecala se naša Marija Tolj. Šteta, završila je na nesretnom 13. mjestu, s dobačenih 61.48 metara. Kao 12. je u finale ušla brazilska predstavnica Izabela da Silva sa 61.52 metra. Našoj je debitantici na OI finale izmaknulo za samo četiri centimetra.

OPŠIRNIJE O NASTUPIMA NAŠIH ATLETIČARKI PROČITAJTE OVDJE.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Snježana Pejčić nije uspjela ući među osam najboljih u kvalifikacijama trostava malokalibarskom puškom s duljine od 50 metara. Završila je na 10. mjestu s pogođenih 1.169 krugova. Da je pogodila tri više, 1.172 ušla bi na osmu poziciju koja je vodila u završnicu... Baš šteta! >>> OPŠIRNIJE O NASTUPU PEJČIĆ PROČITAJTE OVDJE.

Hrvatski vaterpolisti su u sjajnoj utakmici bili bolji od Srbije 14:12, a što je najvažnije Barakude su slavljem u vodenom El Clasicu osigurali čevrtfinale. Sada je na rasporedu utakmica protiv Španjolske koja će odlučivati o prvom mjestu u skupini. >>> OPŠIRNIJE O UTAKMICI BARAKUDA PROČITAJTE OVDJE

Što se HR-dana u Tokiju tiče, zaključili su ga jedriličari u klasi 49er, Šime i Mihovil Fantela. Oni su se kao 8. uspjeli plasirati u plov za odličja koji će se održati u ponedjeljak. Ipak, medalja će im zbog prevelikog bodovnog zaostatka ostati nedostižna. >>> OPŠIRNIJE O NASTUPU JEDRILIČARA PROČITAJTE OVDJE.


Izdvajamo:

>>>Dvostruko švedsko slavlje u bacanju diska

Šveđanin Daniel Stahl (28) opravdao je ulogu favorita te osvojio naslov olimpijskog pobjendika u bacanju diska na OI u Tokiju.

Aktualni svjetski prvak i vlasnik najboljeg rezultata u sezoni do svog je prvog olimpijskog naslova stigao s hicem od 68.90 metara ostvarenim u drugoj seriji.

Za potpuno švedsko slavlje na nažalost praznom Olimpijskom stadionu u Tokiju pobrinuo se Simon Pettersson koji je osvojio srebro s hicem od 67.39 metara iz pete serije. Do tog trenutka Pettersson je bio četvrti, no preskočio je Austrijanca Lukasa Weisshaidingera, koji je sa 67.07m osvojio broncu, te Slovenca Kristjana Čeha, koji je do tada držao treće mjesto sa 66.62m.

U posljednjoj šetoj seriji Australac Matthew Denny je bacio novi osobni rekord sa 67.02m i preskočio Čeha, no ostao je za šest centimetara kratak od medalje te završio kao četvrti.

------------

>>>Nogomet (m): Španjolci se provukli u polufinale

Španjolski nogometaši, favoriti za zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju, provukli su se u polufinale pobijedivši u četvrtfinalnom dvoboju reprezentaciju Obale Bjelokosti s 5-2 (2-2, 1-1), ali tek u produžetku.

Afrička reprezentacija je povela pogotkom Baillyja u 10. minuti, a u 30. minuti je izjednačio Dani Olmo. Sve do prve minute sučevog dodatka u drugom dijelu nije bilo pogodaka, kad je mrežu zatresao Gradel i doveo Obalu Bjelokosti u vodstvo 2-1. Međutim, dvije minute poslije je izjednačio Rafa Mir, nakon velike pogreške bjelokošćanskih braniča.

Tako je utakmica otišla u produžetak u kojem je Oyarzabal u 98. minuti realizirao opravdano dosuđen kazneni udarac za Španjolce, a Rafa Mir potvrdio plasman "Furije" u polufinale s još dva pogotka (117. i 120.+1) i tako došao do 'hat-tricka'.

Španjolska će u polufinalu igrati protiv Japana. Reprezentacija domaćina je plasman u polufinale izborila boljim izvođenjem jedanaesteraca (4-2), nakon što je nakon 90 minuta osnovnog dijela te 30 minuta produžetka rezultat bio 0-0.

Sva četvorica japanskih izvođača bili su precizni, a vratar Tani je obranio udarac Cacacea, dok je Clayton Lewis prebacio vrata.

Polufinalni dvoboji su na rasporedu u utorak, 3. kolovoza.

Drugi polufinalni par činit će pobjednici četvrtfinalnih dvoboja Brazil - Egipat i Južna Koreja - Meksiko.

------------

>>>Svitolina velikim preokretom do bronce

Najbolja ukrajinska tenisačica Elina Svitolina preokretom je došla do pobjede 1-6, 7-6 (5), 6-4 nad Kazahstankom Jelenom Ribakinom i tako osvojila brončanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji na Igrama u Tokiju.

Ribakina je nakon uvjerljivog otvaranja i osvajanja prvog seta (6-1), vodila i 3-1 u drugom setu, kad se Svitolina nizom od tri gema vratila u meč. Ukrajinka je osvojila 'tie-break' i odvela meč do odlučujućeg seta.

U njemu je Ribakina vodila 4-1, ali je Svitolina osvojila četiri gema zaredom i došla do vodstva 5-4. Ribakina je servirajući za ostanak u meču spasila šest meč-lopti, ali je na sedmu Svitolina poslala neobranjivu forhend paralelu te nakon dva sata i 24 minute igre došla do svog prvog olimpijskog odličja i prve teniske medalje za Ukrajinu.

U finalu će se za naslov olimpijske pobjednice boriti Švicarka Belinda Benčić i Čehinja Marketa Vondroušova.

------------

>>>Ruskinjama zlato u sablji

Ruska ženska mačevalačka reprezentacija u sablji osvojila je naslov olimpijskih pobjednica u Tokiju, u finalu su Ruskinje bile bolje od Francuskinja sa 45-41.

Za Rusiju su nastupile zlatna i srebrna iz pojedinačnog dijela natjecanja, Sofija Pozdnjakov ai Sofija Velikaja, no junakinja finala bila je Olga Nikitina koja je ekipi osigurala 21 od potrebnih 45 bodova.

Rusija je tako obranila naslov iz Rio de Janeira u ovoj disciplini, a u sastavu je prije pet godina bila samo 36-godišnja Velikaja.

Srebrnu Francusku predstavljale su Manon Brunet, Cecilia Berder i Charlotte Lembach.

Do bronce je stigla Južna Koreja koja je u susretu za treće mjesto svladala Italiju sa 45-42.

------------

>>>Francuzima ekipno zlato

Francuzi predvođeni s Clarisse Agbégnénou i Teddyjem Rinerom ostvarili su nevjerojatan uspjeh u subotu na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši zlatnu medalju u džudu u mješovitim ekipama nakon što su u finalu pobijedili Japan.

Ovo je prvi put da su se na Olimpijskim igrama dijelile medalje u džudu u mješovitim ekipama.

Japanci su bili veliki favoriti, ali su Francuzi na kraju slavili sa 4-1, zahvaljujući najviše pobjedama Agbégnénou i Rinera.

Francuzi su gotovo ispali u četvrtfinalu. Gubili su 1-3 od Izraela, no onda su preokrenuli i prošli u polufinale rezultatom 4-3.

Broncu su osvojili Njemačka i Izrael.

S ovom pobjedom Clarisse Agbégnénou odlazi iz Tokija s dva olimpijska naslova nakon što je u utorak osvojila zlato u kategoriji do 63 kg. Što se tiče Teddyja Rinera on sada u kolekciji ima tri olimpijska zlata nakon dva pojedinačna s OI 2012. i 2016., a u Tokiju je osvojio broncu u petak u kategoriji do 100 kg.

------------

>>>Schauffele zadržao vodstvo nakon trećeg dana

Amerikanac Xander Schauffele vodeći je nakon trećeg dana natjecanja golfera na Olimpijskim igrama u Tokiju, u oči posljednjih 18 rupa ima udarac prednosti ispred domaćeg favorita Hidekija Matsuyame.

Schauffele, koji je bio vodeći i nakon drugog dana, u subotu je ostvario rezultat od 68 udaraca, odnosno tri ispod standarda igrališta te u ukupnom zboroju ima rezultat od 14 udaraca ispod standarda. Matsuyama je u subotnjoj rundi ostvario rezultat od 67 udaraca te se približio Schauffeleu, dok treće mjesto dijele Britanac Paul Casey i Meksikanac Carlos Ortiz koji u posljendji dan ulaze s rezultatom od 12 uaraca ispod "para".

Na diobi petog mjesta nalaze se još četiri igrača s rezultatom od 11 udaraca ispod "para", Kolumbojac Sebastian Munoz, Irac Rory McIlroy, Čileanac Mito Pereira i Austrijanac Sepp Straka.

------------

>>> Carreno-Busta ostavio Đokovića i bez bronce

Španjolski tenisač Pablo Carreno-Busta osvajač je brončanog odličja u pojedinačnoj konkurenciji olimpijskog turnira u Tokiju, gdje je u dvoboju za treće mjesto svladao prvog tenisača svijeta Srbina Novaka Đokovića sa 6-4, 6-7 (6), 6-3 nakon dva sata i 47 minuta igre. - OVDJE PROČITAJTE OPŠIRNIJE

>>>Kinez Lyu Xiaojun zlatni u kategoriji do 81 kg

Kinez Lyu Xiaojun olimpijski je pobjednik u dizanju utega u kategoriji do 81 kg nakon što je u subotu u finalu na OI u Tokiju digao 374 kilograma.

To mu na žalost nije bilo dovoljno da sruši svjetski rekord 378 kg kojeg je postavio na svjetskom prvenstvu 2019. No postavio je olimpijski rekord u izbačaju, trzaju i ukupno.

Za Lyua je ovo drugo olimpijsko zlato nakon što je na OI u Londonu 2012. slavio u kategoriji do 77 kg. Na OI u Rio de Janeiru je u istoj kategoriji osvojio srebrnu medalju.

Zacarias Bonnat Michel iz Dominikanske Republike (367 kg) osvojio je srebrnu medalju , dok je Talijanu Antoninu Pizzolatu (365) pripala bronca.

------------

>>>Zlato u trostavu za Švicarku Christen

Švicarska 27-godišnja strijelkinja Nina Christen nova je olimpijska pobjednica u gađanju malokalibarskom puškom u disciplini trostav 50 m, a to joj je druga medalja na Igrama u Tokiju nakon što je osvojila pojedinačnu broncu u zračnoj pušci.

Christen je u natjecanju za odličja pogodila 463,9 krugova što je novi olimpijski rekord za finale te samo 0,8 kruga lošiji rezultat od svjetskog rekorda Talijanke Petre Zublasing iz 2015. Dosadašnji olimpijski rekord u finalu bio je 458,6 krugova, a postavila ga je u Rio de Janeiru Njemica Barbara Engleder.

Ruskinja Julia Zikova (25), koja je bila uvjerljivo najbolja u kvalifikacijama (1182 kruga), osvojila je srebrnu medalju s 461,9 krugova, a i bronca odlazi u Rusiju zahvaljujući 27-godišnjoj Juliji Karimovoj (450,3).

Najbolja hrvatska strijelkinja Snježana Pejčić u svom je posljednjem nastupu na olimpijskim igrama ostala bez plasmana u finale, za što su joj nedostajala tri kruga te je s 1169 krugova ostala na 10. mjestu, a u borbu za odličja išlo je najboljih osam.

Riječanka je nakon klečećeg i ležećeg stava bila među osam najboljih sa 788 krugova, ali joj je u vjetrovitim uvjetima samo 381 krug u stojećem stavu odnio plasman u finale.

Ove je za 39-godišnju Riječanku bio najbolji plasman u Tokiju, gdje je u kvalifikacijama zračne puške bila 31., a u mješovitom paru s Petrom Goršom je osvojila 17. mjesto.

Pejčić će ostati upamćena kao prva hrvatska sportašica koja je osvojila olimpijsku medalju na ljetnim olimpijjskim igrama pod hrvatskom zastavom, što je ostvarila 2008. u Pekingu, gdje se okitila broncom u gađanju zračnom puškom.

Do kraja natjecanja u streljaštvu Hrvatsku će predstavljati još Petar Gorša i Miran Maričić u gađanju malokalibarskom puškom, disciplina trostav 50 m, koje je na rasporedu u ponedjeljak, 2. kolovoza.

------------

>>>Zlato u jedrenju na dasci za Kineskinju Lu

Kineskinja Yungxiu Lu osvojila ja zlato u jedrenju na dasci RS:X dok je Francuskinja Charline Picon, zlatna iz Rio de Janeira, uzela srebrnu medalju.

Britanka Emma Wilson osvojila je broncu.

U plovu za odličja Lu je ušla s prednošću od četiri boda ispred Picon, a nakon što je početak natjecanja odgođen zbog nedostatka vjetra 36-godišnja Francuskinja je napala odmah na početku i došla u vodstvo.

No, Lu je bilo dovoljno da završi među prve četiri u slučaju da Wilson ne pobijedi pa da bude prva, što se na kraju i dogodilo. Kineskinja je plov završila kao treća iza Picon i Wilson što joj je donijelo zlato.

------------

>>>Zlato za britansku mješovitu štafetu

Britanska mješovita triatlonska štafeta koju su činili Jessica Learmonth, Georgia Taylor-Brown, Jonathan Brownlee i Alex Yee osvojila zlatnu medalju u debiju ove discipline na olimpijskim igrama.

Ukupno vrijeme britanske štafete bilo je 1:23:41, a svaki od natjecatelja je prolazio 300 m plivanjem, 6,8 km na biciklu te 2 km trčanjem.

Američka štafeta je osvojila srebrnu medalju zaostavši 14 sekundi za pobjednicima (1:23:55), a broncu su osvojili francuski triatlonci i triatlonke (1:24:04).

------------

>>> Dva plivačka svjetska rekorda

Američki plivač Caeleb Dressel osvojio je svoje treće zlato na Igrama u Tokiju, a drugo pojedinačno, pobjedom u utrci na 100m leptir u kojoj je postavio i novi svjetski rekord (49.45 sekundi), a do zlata je u vremenu novog svjetskog rekorda stigla i 'mix' štafeta Velike Britanije na 4x100m mješovito.

Pretposljednjeg dana plivačkih natjecanja svakako je najkvalitetnija bila utrka plivača na 100m leptir u kojoj smo vidjeli novi svjetski i europski rekord u borbi 24-godišnjeg Caeleba Dressela i 21-godišnjeg Mađara Kristofa Milaka. Olimpijski pobjednik na dvostruko dužoj dionici ovim načinom plivanja sjajno se nosio sa svjetskim rekorderom, ali ga nije uspio pobijediti. No, natjerao je Dressela da za pet stotinki popravi svoj najbolji rezultat svih vremena.

Milak je s novim europskim rekordom (49.68) osvojio srebro, a bronca je pripala 20-godišnjem Švicarcu Noeu Pontiju.

Britanska 'mix' štafeta osvojila je prvo zlato u ovoj novoj olimpijskoj disciplini, a učinila je to sa stilom postavši prvom koja je svjetski rekord spustila ispod 3:38 minuta (3:37.58). Pobjedničku štafetu su činili plivačice Kathleen Dawson (leđno) i Anna Hopkin (slobodno) te plivači Adam Peaty (prsno) i James Guy (leptir).

Do srebra je stigla kineska štafeta (3:38.86) u kojoj su prve dvije dionice (leđno i prsno) plivali muškarci Jiayu Xu i Zibei Yan, a druge dvije (leptir i slobodno) plivačice Yufei Zhang i Junxuan Yang, a broncu je osvojila australska štafeta (3:38.95) u sastavu Kaylee McKewon, Izaac Stubblety-Cook, Matthew Temple i Emma McKeon.

U trećem međusobnom obračunu u pojedinačnim disciplinama Amerikanka Kathleen Ledecky konačno je uspjela pobijediti australku Ariarne Titmus i obraniti zlato na 800m slobodno osvojeno prije pet godina u Rio de Janeiru. Ledecky je do svog drugog pojedinačnog zlata na ovim Igrama, nakon trijumfa na 1500m, osvojila s vremenom 8:12.57 minuta, a Titmus je nakon zlata na 200 i 400m osvojila srebro na 800m s novim rekordom Oceanije (8:13.83). Broncu je osvojila Talijanka Simona Quadarella (8:18.35).

Australka Kaylee McKeown je zlatu sa 100m leđno dodala naslov olimpijske pobjednice i na dvostruko dužoj dionici s vremenom 2:04.68 minuta. Kanađanka Kylie Masse je osvojila srebrnu medalju (2:05.42), a i bronca odlazi u Australiju zahvaljujući Emily Seebohm (2:06.17).

------------

>>> Gvatemalac postaje senzacija Igara

Igrač badmintona Kevin Cordon iz Gvatemale brzo postaje jedna od glavnih senzacija Olimpijskih igara u Tokiju.

Cordon (35) je 59. igrač svijeta, ali se plasirao u polufinale nakon pobjede protiv Kwang-hee Hea iz Južne Koreje sa 21-13, 21-18.

Tako bi Cordon mogao osvojiti tek drugu olimpijsku medalju za Gvatemalu u svojoj povijesti. Do sada je ova srednjoamerička zemlja s oko 17 milijuna stanovnika osvojila samo srebro u brzom hodanju na 20 kilometara u Londonu prije devet godina.

image
Kevin Cordon
PEDRO PARDO Afp

Cordon se natječe na svojim četvrtim Olimpijskim igrama, no ovaj put je otišao najdalje. U četvrtfinalu je bio dominantan protiv Južnokorejca, koji je ranije izbacio prvoga nostelja.

"Ako usporedite Gvatemalu s bilo kojom zemljom u Europi ili Aziji, nećete moći napraviti usporedbu - to je naša stvarnost. Ali imamo jednu zajedničku stvar - na istoj smo strani kada igramo srcem. Kad trenirate srcem, kad trenirate strpljivo, u životu vam se događaju lijepe stvari."

Cordonovi nastupi izazvali su pravu euforiju u Gvatemali, no njegovi roditelji, međutim, nisu među onima koji prate njegove igre.

"Sto posto sam siguran da ne gledaju. Stari su i nikad me nisu gledali u karijeri. Ne zato što me ne vole, već zato što postaju nervozni. Tako da me prati samo brat i zatim im kaže jesam li dobio ili izgubio ”, rekao je.

Cordon, koji je ime dobio po engleskoj nogometnoj legendi Kevinu Keeganu, u polufinalu će se suočiti s boljim u dvoboju Danca Viktor Axelsen i Kineza Shi Yuqi.

-------------------

>>> Druga medalja za San Marino

Najprije je Alessandra Perilli osvojila brončanu medalju u trapu, prvu olimpijsku medalju u povijesti za San Marino, državicu od 34.000 stanovnika, čime je ova Republika postala najmanja u povijesti s takvim dosegom. Nekoliko dana kasnije Perilli i Gian Marco Berti su osvojili srebro u novoj disciplini, mješovitom paru. U finalu su izgubili od Španjolske (Fatima Galvez, Alberto Fernandez) sa 41:40, ali sumnjamo da će previše žaliti.

--------------

>>> Zlato za Britance u miješanim štafetama

Britanska mješovita triatlonska štafeta koju su činili Jessica Learmonth, Georgia Taylor-Brown, Jonathan Brownlee i Alex Yee osvojila zlatnu medalju u debiju ove discipline na olimpijskim igrama.

Ukupno vrijeme britanske štafete bilo je 1:23:41, a svaki od natjecatelja je prolazio 300 m plivanjem, 6,8 km na biciklu te 2 km trčanjem.

Američka štafeta je osvojila srebrnu medalju zaostavši 14 sekundi za pobjednicima (1:23:55), a broncu su osvojili francuski triatlonci i triatlonke (1:24:04).

---------------

>>> Poljskoj prvo zlato na 4x400m mješovito

Poljska štafeta na 4x400 metara mješovito osvojila je naslov olimpijskih pobjednika na OI u Tokiju.

Premijerno izdanje ove discipline na Oi donijelo je vrlo zanimljivu utrku u kojoj su snage najbolje rasporedili Karol Zalewski, Natalia Kaczmarek, Justyna Swiety-Ersetic i Kajetan Duszynski. Ključnu je ulogu imala Swiety-Ersetic koja je ostvarila prednost pred konkurencijom koju je Duszynski uspio održati do cilja i osvojiti zlato s vfremenom 3:09.87 minuta.

Srebro je osvojila reprezezentacija Dominikanske Republike u sastavu Lidio Andres Feliz, Marileidy Paulino, Anabel Medina Ventura i Alexander Ogando sa 3:10.21, samo stotinkom boljim vremenom od brončanih SAD za koje su trčali Trevor Stewart, Kendall Ellis, Kaylin Whitney i Vernon Norwood.

REZULTATI:

1. Poljska 3:09.87

2. Dominikanska Republika 3:10.21

3. SAD 3:10.22

4. Nizozemska 3:10.36

5. Belgija 3:11.51

6. Velika Britanija 3:12.07

7. Jamajka 3:14.95

8. Irska 3:15.04

9. Njemačka 3:41.47


Thompson-Herah obranila zlato na 100m s drugim najboljim rezultatom svih vremena

Jamajčanka Elaine Thompson-Herah (29) obranila je naslov olimpijske pobjednice u utrci na 100 metara na OI u Tokiju, ona je u finalu trčala drugi najbolji rezultat svih vremena sa 10.61 sekundi. VIŠE PROČITAJTE OVDJE


Španjolska tek na produžetke, Brazil i Meksiko u polufinalu nogometnog turnira

U polufinalu turnira nogometaša na Olimpijskim igrama u Tokiju igrat će Japan - Španjolska i Brazil - Meksiko.

Favoriti za zlato Španjolci provukli su se u polufinale pobijedivši u četvrtfinalnom dvoboju reprezentaciju Obale Bjelokosti sa 5-2 (2-2, 1-1), ali tek nakon produžetka. VIŠE PROČITAJTE OVDJE


Dizanje utega: Kataraninu Elbakhu zlato

Kataranin Fares Ibrahim Elbakh osvojio je u subotu zlatnu medalju u dizanju utega u kategoriji do 96 kg na Olimpijskim igrama u Tokiju, postavivši olimpijski rekord s ukupno 402 kg.

Venecuelanac Keydomar Vallenilla Sanchez (387 kg) je srebrni, a Gruzijac Anton Pliesnoi (387 kg) brončani.


Košarka: Francuzi i Australci ostali stopostotni, Amerikanci izbacili Čehe

Amerikanci su natjecanje u skupini A okončali na drugoj pozciji 119-84 pobjedom protiv Češke kojom su i eliminirali tu momčad iz daljnjeg natjecanja. Nakon prve četvrtine Česi su vodili sa 25-18, no onda je uslijedio američki uragan.... VIŠE ČITAJTE OVDJE


Benčič zlatna u pojedinačnoj konkurenciji

Švicarska tenisačica Belinda Benčič (24) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u Tokiju, ona je u finalu nakon dva i pol sata svladala Čehinju Marketu Vondroušovu (22) sa 7-5, 2-6, 6-3.

Nekad najbolja juniorka svijeta Benčič je tijekom dosadašnje karijere osvojila četiri WTA naslova, dok joj je najbolji rezultat na nekom "grand slam" turniru bilo polufinale US Opena iz 2019. godine. VIŠE PROČITAJTE OVDJE


Nigerijska sprinterica Okagbare diskvalificirana zbog dopinga

Nigerijska sprinterica Blessing Okagbare (32), osvajačica srebrne medalje u skoku udalj iz Pekinga 2008. godine, nije mogla nastupiti u polufinalu utrke na 100 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što joj je na doping kontroli utvrđeno uzimanje ljudskog hormona rasta.

Okagbare je bila najbrža u svojoj kvalifikacijskoj skupini, no Jedinica za integritet u atletici (AIU) potom je objavila kako je iskusna natjecateljica, kojoj su ovo četvrte olimpijske igre, bila pozitivna na kontroli izvšrenoj 19. srpnja.

Okagbare tako neće imati pravo nastupa ni na 200 metara niti u skoku u dalj, a neće moći niti pomoći štafeti svoje zemlje na 4x100 metara.

Devetog dana natjecanja na XXXII Olimpijskim igrama u Tokiju podijeljeno je novih 21 kompleta medalja, a u šlageru dana, utrci atletičarki na 100 metara sva tri odličja otputovala su u Jamajku.


Rukomet: Norveška maksimalno, Rusija se probudila

Odigrano je 4. kolo turnira rukometašica. Iznenadile su Mađarice pobjedom protiv Španjolske, što je njihova prva pobjeda na OI, dok je derbi protiv Francuske dobila Rusija i tako se ponovo nakon lošeg starta pretvorila u jednog od favorita.

U skupini prva će biti Norveška, druga Nizozemska. Crnogorke su pobjedom nad Korejom osigurale prolaz, a za posljednje četvrto mjesto u drugom krugu igrat će Koreja i Angola. Japan, budimo realni, teško može dobiti Norvešku da bi uspio, ispustio je veliku priliku protiv Angole.

Derbi skupine za broj 1 igrali su Norveška i Nizozemska, dosad neporažene. Od subote, jedina bez izgubljenog boda na turniru je Norveška. Jaka obrana, brzo trčanje, aduti su kojima se malo tko može oduprijeti. I čini se da je Norveška prvi favorit za olimpijski naslov, pa bi nakon Danske i Koreje bile treća selekcija kojoj je to pošlo za rukom. No, za istu priču igraju i Ruskinje, koje brane olimpijski naslov iz Rija. A iskreno rečeno, Nizozemke uopće nisu bile daleko od iznenađenja da ih nije presrela naša Marta Tomac u norveškom dresu.

U skupini B Šveđanke će biti broj 1. Igraju najbolje, dobile su Brazil i ni poraz u zadnjem kolu od Mađarske ne može ih skinuti s vrha, jer ih može dostići samo Rusija koju su u međusobnom susretu dobile čak 12 golova razlike

To saznanje je veliko ohrabrenje za Mađarice koje su svladale Španjolsku u izgubljenoj situaciji i sada se ponovo nadaju prolazu, te mogućem odlučujućem međusobnom skoru sa Španjolkama od kojih su bile bolje. Naime, Španjolskoj za prolaz treba barem bod protiv Rusije kojoj taj posljednji susret ne znači previše, a po bod bi savršeno pasao svima.

Iz utakmica u skupini treba izdvojiti 9/9 Iljine i 6/6 Valentini sa 7 metara u sudaru Rusije i Francuske, odličnu Biro sa 11 obrana i ponovo odličnu Klujber kod Mađarica… (D. Pinević)

SKUPINA A:

Norveška - Nizozemska 29-27

Crna Gora - Južna Koreja 28-26

Angola - Japan 28-25

TABLICA.

1. Norveška 4 4 0 0 133-98 8

2. Nizozemska 4 3 0 1 139-114 6

3. Crna Gora 4 2 0 2 110-112 4

4. Japan 4 1 0 3 99-113 2

5. Južna Koreja 4 1 0 3 116-134 2

6. Angola 4 1 0 3 99-125 2

SKUPINA B:

Mađarska - Španjolska 29-25

Brazil - Švedska 31-34

Rusija - Francuska 28-27

TABLICA:

1. Švedska 4 3 1 0 129-107 7

2. Rusija 4 2 1 1 114-118 5

3. Španjolska 4 2 0 2 104-108 4

4. Brazil 4 1 1 2 111-112 3

5. Francuska 4 1 1 2 110-113 3

6. Mađarska 4 1 0 3 116-126 2


Ljestvica osvajača medalja nakon devetog dana natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju:

Z S B Uk

1. Kina 21 13 12 46

2. Japan 17 5 8 30

3. SAD 16 17 13 46

4. Rusija 11 15 11 37

5. Australija 10 3 14 27

6. Velika Britanija 8 9 11 28

7. Južna Koreja 5 4 7 16

8. Francuska 4 9 6 19

9. Nizozemska 4 7 5 16

10. Novi Zeland 4 3 3 10

11. Njemačka 3 4 10 17

12. Kanada 3 4 5 12

13. Švicarska 3 3 4 10

14. Češka 3 3 1 7

15. HRVATSKA 3 1 2 6

16. Italija 2 8 14 24

17. Tajvan 2 2 3 7

18. Mađarska 2 2 2 6

19. Slovenija 2 1 1 4

20. Kosovo 2 0 0 2

21. Brazil 1 3 4 8

22. Gruzija 1 3 1 5

23. Rumunjska 1 3 0 4

24. Španjolska 1 2 2 5

25. Hongkong 1 2 0 3

25. JAR 1 2 0 3

27. Austrija 1 1 3 5

28. Srbija 1 1 2 4

29. Jamajka 1 1 1 3

30. Norveška 1 1 0 2

30. Poljska 1 1 0 2

30. Švedska 1 1 0 2

30. Slovačka 1 1 0 2

30. Tunis 1 1 0 2

35. Turska 1 0 2 3

36. Estonija 1 0 1 2

36. Fidži 1 0 1 2

36. Irska 1 0 1 2

46. Uzbekistan 1 0 1 2

40. Bjelorusija 1 0 0 1

40. Bermuda 1 0 0 1

40. Ekvador 1 0 0 1

40. Grčka 1 0 0 1

40. Iran 1 0 0 1

40. Katar 1 0 0 1

40. Latvija 1 0 0 1

40. Filipini 1 0 0 1

40. Tajland 1 0 0 1

40. Etiopija 1 0 0 1

50. Kolumbija 0 2 1 3

51. Dominikanska Republika 0 2 0 2

51. Venezuela 0 2 0 2

53. Indonezija 0 1 2 3

53. Mongolija 0 1 2 3

55. Belgija 0 1 1 2

55. Danska 0 1 1 2

55. Kuba 0 1 1 2

55. San Marino 0 1 1 2

55. Uganda 0 1 1 2

60. Bugarska 0 1 0 1

60. Indija 0 1 0 1

60. Jordan 0 1 0 1

60. Sjeverna Makedonija 0 1 0 1

60. Turkmenistan 0 1 0 1

65. Ukrajina 0 0 5 5

66. Kazahstan 0 0 3 3

67. Izrael 0 0 2 2

67. Meksiko 0 0 2 2

67. Egipat 0 0 2 2

70. Argentina 0 0 1 1

70. Azerbajdžan 0 0 1 1

70. Obala Bjelokosti 0 0 1 1

70. Finska 0 0 1 1

70. Kuvajt 0 0 1 1

70. Malezija 0 0 1 1

70. Portugal 0 0 1 1

Linker
24. travanj 2024 23:43