JB AUTISSIER/JO TOKYO/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA
PREGLED DANA

Nedodirljiva zlatna braća, tenisači ponovno oduševili naciju, Barakudama velika pobjeda,...

Kakav dan za hrvatski sport! Veslači su nam donijeli zlato, a tenisači zlato i srebro!
Piše: HinaObjavljeno: 29. srpanj 2021. 15:54

Hrvatski su sportaši u četvrtak 29. srpnja nastupili u sedam sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju, a sjajna braća Valent i Martin Sinković su osvojili zlatnu medalju u dvojcu dok su se tenisači Marin Čilić, Ivan Dodig te Mate Pavić i Nikola Mektić plasirali u finale muških parova na teniskom turniru i tako osigurali Hrvatskoj i zlatnu i srebrnu medalju.

Trofejni hrvatski veslači Valent i Martin Sinković osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u dvojcu na OI u Tokiju. Kroz cilj su prošli sa 1.29 sekundi prednosti ispred odličnih Rumunja Mariusa Cozmiuca i Cipriana Tudosa. To je treća olimpijska medalja za braću Sinković i to u trećoj različitoj disciplini, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te zlata u dvojcu na pariće iz Rio de Janeira 2016.

image
LUIS ACOSTA Afp

U tenisu u muškim parovima Hrvatska osvaja sigurno i zlato i srebro jer nakon što se hrvatski teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivom partijom plasirao u finale teniskog turnira na OI u Tokiju, to su par sati kasnije učinili i Nikola Mektić i Mate Pavić, koji su u polufinalu svladali Amerikance Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena sa 6-4, 6-4.

image
LI YIBO/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Li Yibo/Xinhua News/Profimedia

Tako će nakon 113 godina ponovno u muškom olimpijskom finalu igrati parovi iz iste zemlje. U prvom polufinalu Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivo su svladali novozelandski par Michael Venus-Marcus Daniell sa 6-2, 6-2 poslije sat i 15 minuta igre.

image
LI YIBO/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Li Yibo/Xinhua News/Profimedia

U borbu za medalju, odnosno u finale plasirao se i srebrni u samcu iz Rio de Janeira 2016. godine, hrvatski veslač Damir Martin. On je u svojoj polufinalnoj skupini zauzeo drugo mjesto iza odličnog Norvežanina Kjetila Borcha, a ispred Litvanca Mindaugasa Grškonisa.

image
LUIS ACOSTA Afp

Hrvatska vaterpolo reprezentacija je, nakon pobjede protiv Kazahstana i poraza od Australije, u susretu 3. kola B skupine olimpijskog vaterpolskog turnira pobijedila Crnu Goru s 13-8 (1-1, 6-4, 4-3, 2-0) osvojivši važne bodove u borbi za plasman u četvrtfinale. Hrvatska će u 4. kolu 31. srpnja igrati protiv Srbije.

image
ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Hrvatska džudašica Karla Prodan svoj je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju okončala porazom u osmini finala u kategoriji do 78 kilograma. Nakon što je u 1. kolu wazarijem svladala Crnogorku Jovanu Peković, u osmini finala uspješnija od 22-godišnje Splićanke bila je iskusna 33-godišnja Kubanka Kaliema Antomarchi.

Hrvatski strijelac Josip Glasnović (38) neće obraniti naslov olimpijskog pobjednika u trapu osvojen prije pet godina u Rio de Janeiru, jedan od nositelja hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Igara u Tokiju u kvalifikacijama je zauzeo 22. mjesto sa 120 pogodaka.

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović zauzima peto mjesto u klasi Laser na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon osam regata, dok su braća Šime i Mihovil Fantela u klasi 49er i Elena Vorobjeva u klasi Laser Radial sve dalje od borbe za medalje. Srebrni iz Rio de Janeira je danas osvojio 5. i 11. mjesto i u ukupnom poretku se nakon osam plovova nalazi na petoj poziciji i još uvijek je u igri za medalje. Stipanović na petom mjestu ima 57 bodova, osam manje od trećeplasiranog Norvežanina Hermanna Tomasgaard. U klasi Laser Radial Jelena Vorobjeva je danas zauzela sedmo i 21. mjesto, pa je ukupno pala na 11. poziciju s 85 bodova, šest manje od Britanke Alison Young na desetom mjestu. U klasi 49er braća Šime i Mihovil Fantela su se spustili na 12. mjesto nakon današnjeg 15. i 8. mjesta i ukupno šest plovova.

Hrvatski plivač Nikola Miljenić nije se uspio plasirati u polufinale utrke na 100 leptir na olimpijskim igrama u Tokiju. Miljenić je u kvalifikacijama zauzeo 40. mjesto s rezultatom 52.68 što je 30 stotinki sporije od njegovog osobnog rekorda 52.38. U petak ga očekuju i kvalifikacije na 50 m slobodno.

Linker
11. travanj 2024 00:54