Anto Nobilo
 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
GLEDAJU SE POPRIJEKO

Podignuta prašina u trofejnom hrvatskom sportu samo koji dan nakon osvojenih pet medalja na EP-u

U otvorenom pismu Taekwondo kluba Jastreb traži se ostavka predsjednika Saveza...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. travanj 2021. 11:49

Posljednjih dana su medijski stupci i minute bile pune uspjeha, medalja hrvatskog taekwondoa. Na prošle nedjelje završenom seniorskom Europskom prvenstvu u Sofiji, Hrvatska je osvojila tri zlata i dvije bronce. Ukupno smo pak treća nacija na kontinentu, a gledaju li se samo uspjesi djevojaka, druga država na Europskom prvenstvu u Bugarskoj. Pa ipak, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza, Anto Nobilo bi trebao odstupiti, podnijeti ostavku na dužnost predsjednika i sve ostale dužnosti u taekwondo sportu.

Tako naime stoji u službenom zahtjevu odnosno kako je navedeno “Otvorenom pismu” koje je predsjedniku Nobilu i čelništvu Hrvatskog taekwondo saveza, Upravnom i Nadzornom odboru, kao i svim klubovima uputio odvjetnik Krunoslav Pradegan, predsjednik Taekwondo kluba Jastreb iz Zagreba.

Teška povreda Statuta

Kao navodno tešku povredu Statuta i djelovanja Saveza, u otvorenom pismu ističe se i da HTS od 2018. godine nema zakonito izabranu Stegovnu komisiju, nego nedavno navodno nelegalno i nelegitimno izabrane tzv. zamjenske članove.
Predsjednik Nobilo takvoj je Stegovnoj komisiji podnio prijave protiv taekwondo klubova Jastreb i Karlovac zato što su u studenom 2020. organizirali u Zagrebu Europsko klupsko prvenstvo, jedino taekwondo natjecanje održano u Hrvatskoj u proteklih godinu dana (za koje im po propisima ne treba suglasnost HTS-a), a onda su predsjednik Nobilo i “osobe iz administracije Saveza, nositelji nedefiniranih i nesuvislih funkcija pokušale na sve moguće načine spriječiti manifestaciju šireći neistinite informacije u javnosti”, kako se navodi u otvorenom pismu.

Upravo ovo potonje i jest osnova novog spora između Hrvatskog taekwondo saveza i TKD Jastreb. Ovaj klub i Savez, nije tajna, godinama se gledaju “poprijeko” i odapinju jedni prema drugima otrovne strelice. Nekad su javno izražene, nekad malo skrivene, ali rat traje godinama. Kada je u studenom prošle godine Jastreb stajao iza organizacije klupskog EP u taekwondou u jednom zagrebačkom hotelu, Hrvatski taekwondo savez je klubu iz vlastitog saveza slao prijave za nepridržavanje epidemioloških mjera, izvješćivao nadležne u državi koji su onda dolazili u provjeru stanja. Nitko iz Saveza se nije pojavljivao na tom EP, kao što nikada ne dolaze niti na jaki međunarodni turnir Jastreb Open. Toliko je velika netrpeljivost jednih prema drugima.

S druge strane, činjenica je i da klupsko Europsko prvenstvo iza kojeg je nemalenim novcem (pola milijuna kuna) čak stalo i Ministarstvo turizma i sporta, nije baš osobito prestižno nadmetanje. Riječ je o u biti turniru na koji se može prijaviti bilo koji klub koji ima novac za prijavu, a ne najbolji što bi sugerirao naslov natjecanja. Bojimo se da to nisu znali u Ministarstvu turizma i sporta jer da jesu...

I tako, dok taekwondoaši i taekwondoašice osvajaju medalje, međusobno se nadmeću dva odvjetnička ureda.

HTS: Ne komentiramo prijavu u postupku

Jučer smo zatražili i komentar u Hrvatskom taekwondo savezu, no kako smo izviješćeni “predsjednik i dužnosnici Saveza ne komentiraju prijave koje su u postupku”. Tu se misli na stegovne prijave koju je Hrvatski taekwondo savez uputio protiv Tamare Pradegan (Jastreb), Miroslava Brežana (Karlovac), te protiv taekwondo kluba Jastreb iz Zagreba i Karlovac. U prijavi se naime taksativno navode navodno veliki propusti glede epidemioloških mjera na klupskom EP u zagrebu 2020. godine. Upravo je zbog ovoj prijava sada Jastreba i zatražio ostavku predsjednika HTS Ante Nobila.

Linker
18. travanj 2024 05:55