DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VELIKO PRIZNANJE

Ristoski i Mikulić najbolji sportaši Hrvatske s invaliditetom u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Ponosna sam zbog ove nagrade, nije lako sve ove godine ostati u svjetskom vrhu - kazala je Ristoski
Piše: HinaObjavljeno: 03. veljača 2022. 20:04

Osvajač srebrne medalje na paraolimpijskim igrama u Tokiju tekvondaš Ivan Mikulić, te brončana u skoku u dalj iz Tokija Mikela Ristoski proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2021. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin.

Ristoski je osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj postavši prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima Paraolimpijskim igrama u nizu. Seriju je otvorila u Londonu 2012. osvojivši broncu, prije šest godina u Rio de Janeiru je bila "zlatna", da bi u Tokiju ponovno skočila do bronce. Mikela je prošle godine osvojila i broncu na Europskom prvenstvu u poljskom Bydgoszczu.

Za atletičarku AK Medulin ovo je već šesta nagrada najbolje hrvatske parasportašice u izboru HPO-a nakon što je bila najbolja 2019., 2017., 2016. te 2015. i 2012.

"Stvarno sam ponosna zbog ove nagrade, nije lako sve ove godine ostati u svjetskom vrhu," kazala je Ristoski koja je sasvim sigurno jedna od najboljih paraatletičarki svijeta proteklih desetak godina. Jedna od rijetkih je koja se može pohvaliti naslovom paraolimpijske (2016), svjetske (2011, 2017) i europske (2014) prvakinje.

U muškoj konkurenciji slavio je tekvondaš Ivan Mikulić iza kojeg je sjajna godina. Mikulić je u protekloj godini osvojio srebro na POI u Tokiju, a potom i srebro na svjetsko prvenstvu u Istanbulu. Dečko sa splitske Visoke već je dolaskom u Tokio postao dio povijesti. Paratekvando je prvi put uvršten u program Paraolimpijskih igara i mladi Splićanin ostat će zapamćen kao prvi hrvatski predstavnik u povijesti iz ovog sporta na POI-ju. Sada i kao srebrnu paraolimpijac.

"Želim se zahvaliti svojim trenerima Mladenu i Goranu. Također, svojoj obitelji i prijateljima. Svi skupa su bili uz mene i svi oni imaju svoj djelić u toj srebrnoj medalji. Hvala, naravno i Hrvatskom paraolimpijskom odboru. Sretan sam zbog nagrade jer je konkurencija stvarno bila velika", kazao je Mikulić koji je bio najbolji hrvatski parasportaš i za 2017. godinu.

Nagradu za najuspješniju ekipu, već devetu u nizu, dobile su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su Tokiju osvojile brončanu medalju. Druga je to paraolimpijska medalja za Helenu i Anđelu, nakon srebra iz Rio de Janeira.

Dobitnik nagrade za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2021. je Mladen Tomić, dugogodišnji trener Ivana Mikulića. Podijeljena su i priznanja za najuspješnije sportaše u neparaolimpijskim sportovima, a dobili su ih osvajač zlatne i brončane medalje na SP-u u obaranju ruke Luka Drokan, te osvajačica dvije zlatne medalje na EP-u u kuglanju za slijepe i slabovidne Ruža Markešić. Najuspješniji mladi sportaši s invaliditetom su stolnotenisač Borna Zohil i plivačica Marija Badrov.

Priznanje 'Milka Milinković' dodjeljuje se po četvrti put u spomen na našu slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom, a za 2021. godinu dobitnica nagrade je Jadranka Blagus koja je čak 15 puta bila državna prvakinja u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Osnivačica je i predsjednica STKI URIHO, a 2017. je dobila i nagradu Grada Zagreba za životno djelo.

Fotoreporter HINA-e Damir Senčar i novinar HINA-e Denis Lugarić dobitnici su posebnog priznanja za 'izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom.

"Iza nas je uzbudljiva godina u kojoj su naši sportaši ponovno pokazali svoju izvrsnost i na svjetskoj mapi promovirali Hrvatsku kao državu sportskih mogućnosti za osobe s invaliditetom. To nam potvrđuju i rezultati naših sportaša koji su u protekloj godini osvojili rekordnih sedam medalja na Paraolimpijskim igarama u Tokiju, 46 osvojenih europskih i svjetskih odličja te ukupno 408 medalja na 66 međunarodnih natjecanja. Iza nas je najuspješniji paraolimpijski ciklus u kojem su naši paraolimpijci osvojili medalje i na zimskim I na ljetnim paraolimpijskim igrama što nas uvrštava među 20 najuspješnijih država u svijetu," istaknuo je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić u svom govoru.

Svečano proglašenje je održano u Kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb uz sve važeće epidemiološke mjere zbog čega je broj osoba u dvorani bio ograničen. Između ostalih svečanosti su prisustvovali osobni Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, izv. prof. dr. sc. Željko Jovanović, povjerenik Predsjednika Republike za sport, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, zatim izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, njezina Ekselencija gospođa Misako Kaji, veleposlanica Japana, gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Tomislava Tomašević....

DOBITNICI NAGRADA

Najbolja sportašica: Mikela Ristoski (atletika)

Najbolji sportaš: Ivan Mikulić (tekvando)

Najuspješnija ekipa: Ženska stolnoteniska reprezentacija (Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić)

Najuspješniji trener: Mladen Tomić (tekvado)

Najbolji sportaši u neparaolimpijskim sportovima: Luka Drokan (obaranje ruku), Ruža Markešić (kuglanje)

Priznanje za medijsku promociju: Damir Senčar (fotoreporter Hine), Denis Lugarić (novinar Hine)

Priznanje "Milka Milinković": Jadranka Blagus

Najuspješniji mladi sportaši: Borna Zohil (stolni tenis), Marija Badrov (plivanje)

Linker
19. travanj 2024 04:08