Milan Pavić
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
VRAĆA SE CRO RACE

Veliki spektakl ponovno u Lijepoj našoj: Budući pobjednici Toura i Gira sljedeći su tjedan u Hrvatskoj

U utorak u Osijeku starta jedan od najvećih sportskih događaja u nas
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. rujan 2021. 14:57

Nakon godinu dana prinudne stanke poradi pandemije (prošle 2020.), na hrvatske se ceste, u gradove, našu ravnicu i gorja, ali i priobalje vraća jedan od doista najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj minulih godina. Najvećih po pitanju televizičnosti, marketinško-promotivne vrijednosti cijele naše države, posebice turističkih ljepota, ali i s osobitom sportskom "težinom"

Sljedećeg tjedna, u utorak, 28. ovog mjeseca starta velika međunarodna biciklistička utrka CRO Race. Njezino šesto izdanje (od 2015. i s već spomenutom prošlogodišnjom stankom), definitivno svrstava našu domovinu na svjetski biciklistički zemljovid.

- Dolaze nam čak četiri momčadi iz World Team Toura, dakle iz momčadske biciklističke elite u svjetskim razmjerima, od kojih je jedna na 2. mjestu, Jumbo Vista iz Nizozemske, a jedna je trenutačno 4. na svijetu, Bahrain Victorius - veli Vladimir Miholjević, direktor utrke CRO Race.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Na CRO Raceu ove godine ćemo sigurno gledati neke od biciklista koji će u budućnosti igrati značajnu ulogu, pa i osvajati jedan Giro, Tour i ostale najveće utrke. Uostalom, Slovenci Primož Roglič i Tadej Pogačar su nastupali na CRO Race 2015. odnosno u počecima ove utrke - veli Miholjević.

Tko su navedeni Slovenci teško da treba pojašnjavati. Pogačar je najbolji biciklist na svijetu ovog trenutka, dvostruki pobjednik Tour de Francea, dok je drugi na svjetskoj ljestvici Primož Roglič, aktualni olimpijski pobjednik u kronometru, trostruki čak pobjednik Vuelte. On je također 2015. vozio CRO Race. Stoga Miholjevićeva ocjena kako ćemo sljedećeg tjedna u Hrvatskoj gledati buduće pobjednike Toura, Vuelte ili Gira uistinu nije pretjerivanje, već činjenica.

U Hrvatsku dolazi ukupno 185 biciklista u 20 momčadi, a ako bi se nekoga dalo za izdvojiti to je možda potencijalni favorit za ukupnu pobjedu, Britanac Simon Yates iz australske momčadi Team Bikeexchange. Dolazi i sjajni sprinter Izaga Jon Aberasturi iz španjolske momčadi Caja Rural - Seguros RGA.

Ovogodišnji CRO Race ima posebnost više. Zaista zaokružuje cijelu nam domovinu, odnosno prvi će se puta voziti i kroz Liku.

- To nam je posebno drago, a zapravo je potvrda da ovaj projekt iz godine u godinu raste. Svake je godine sve bolji - naglašava Vladimir Miholjević. Potvrda tomu dolazi i iz dodatnih brojki koje je naveo direktor Miholjević na današnjem medijskom predstavljanju utrke.

- Pretprošle godine 2019., što je dakle posljednji CRO Race uoči ovog kojemu se bližimo je TV slika odaslana u 190 država svijeta na svim kontinentima, od toga u prijenosu u 120 država. Emitirano je 397 sati TV programa sa slikama iz cijele Hrvatske, sa svim našim ljepotama i posebnostima, te smo prošli kroz čak 11 nacionalnih i parkova prirode. Tu smo se dodatno i malo mudro postavili, pa smo u kontaktu s našim partnerima iz turističke zajednice, dotaknuli čak 120 interesnih turističkih točaka (različitih lokaliteta, kulturno-povijesnih spomenika, znamenitosti, prirodnih atrakcija...).

Dakako, ništa drukčije neće biti niti ove godine. Štoviše, još malo "podebljano". Sada će nama TV signal ili sliku s CRO Racea uživo prenositi TV postaje iz čak 135 država, dok će kroz snimke i reportaže slika ponovo doći do gledatelja u 190 država na svim kontinentima.

- Od svega će itekakve koristi imati i država, naš turizam jer tu je u Hrvatskoj uz CRO Race vezano 560 ljudi i oni donose novih 4.000 noćenja - prisnažio je Luka Mišović, tehnički direktor utrke.

Postoji i jedna zanimljiva, a vjerujemo itekako ostvariva želja organizatora. Dok će ove godine najjužnija točka utrke biti Makarska, sljedeće godine ćemo vjerojatno prijeći preko Pelješkog mosta i stići i do najjužnije hrvatske županije odnosno do biser-grada, Dubrovnika.

Start cijele šestodnevne utrke je i ove godine u Osijeku, dok će cilj biti u Zagrebu, ali ne na Gornjem gradu kao primjerice 2019. već kod Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske.

Etape

Utorak, 28. rujna: 1. etapa (Osijek - Varaždin) - 237 km
Srijeda, 29. rujna: 2. etapa (Slunj - Otočac) - 187 km
Četvrtak, 30. rujna: 3. etapa (Primošten - Makarska) - 167 km
Petak, 1. listopada: 4. etapa (Zadar - Crikvenica) - 197 km
Subota, 2. listopada: 5. etapa (Rabac/Labin - Opatija) - 137,5 km
Nedjelja, 3. listopada: 6. etapa (Samobor - Zagreb) - 157,5 km

HR biciklisti na CRO Raceu

Antonio Barać (Meridiana Kamen Team)
Matija Beđić (Meridiana Kamen Team)
Filip Kvasina (Meridiana Kamen Team)
Lorenzo Marenzi (Meridiana Kamen Team)
Fran Miholjević (Cycling Team Friuli ASD)
Josip Rumac (Androni Giocatolli - Sidermec)

CRO Race u brojkama

- 1.080 km - duljina cijele utrke
- 20 momčadi
- 185 biciklista
- 80 vozila organizacije
- 130 vozila biciklističkih momčadi
- 1.200 redara
- 750 policajaca
- 90 policijskih motocikala
- 50 policijskih automobila
- 2.500 km prođe svako vozilo u karavani

Linker
19. travanj 2024 23:21