Tina Zelčić
 HGS
Nije im jasno

Vrhunac apsurda: Treninzi zabranjeni i prvakinji Hrvatske koja za dva tjedna ide na Europsko prvenstvo!

U posebno bizarnoj situaciji nakon propisanih mjera Stožera Civilne zaštite se nalaze gimnastičari
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. prosinac 2020. 10:17

Nove mjere Stožera Civilne zaštite, koje su na snazi od subote, i dalje izazivaju veliko nezadovoljstvo u dijelu hrvatskih sportskih krugova. Ne treba to ni čuditi jer su rađene površno, bez previše logike i očito su više temeljene na potrošačkim, nego na epidemiološkim kriterijima jer kako drugačije objasniti da šoping-centri, kina i kazališta slobodno rade, dok su sportski objekti zatvoreni za većinu sportaša. Čak i oni na otvorenom, poput atletskih stadiona ili veslačkih staza.

Nitko nas ne pita

Podsjećamo, zabranjeni su svi treninzi i natjecanja, osim za klubove koji se natječu u ekipnim sportovima u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja kod juniora, te za sportaše I., II. i III. kategorije u individualnim sportovima. Najviše su tu na udaru pojedinačni sportovi u kojima su izvan ove tri kategorije ostali brojni kvalitetni sportaši, juniorski, ali i seniorski prvaci i doprvaci, a da ne govorimo o tisućama djece koja svakodnevno idu u školu, ali ne mogu trenirati čak ni sportove u kojima nema nikakvog kontakta.

Vjerojatno najveći apsurd se dogodio u gimnastici. Ovaj nas mjesec očekuju seniorsko i juniorsko Europsko prvenstvo u turskom Mersinu, najprije za gimnastičare (9. - 13. prosinca), potom i za gimnastičarke (17. - 20. prosinca), a velik dio naših predstavnika više ne smije trenirati i pripremati se za to natjecanje!

image
Tina Zelčić
HGS

Većinom se to odnosi na juniore, ali treninzi su zabranjeni i 18-godišnjoj Tini Zelčić koja je izborila nastup na seniorskom EP-u. Tina je prije nekoliko dana postala prvakinja Hrvatske na gredi i osvojila još četiri bronce, te izborila III. kategoriju, ali to tek treba potvrditi HOO. A dok je tako, ona ne smije trenirati. Ali, istovremeno će trenirati brojni amateri i polurekreativci po hrvatskim drugoligaškim ekipama.

- Meni je najviše žao što nas nitko prije donošenja mjera nije pozvao da damo mišljenje o specifičnosti svoga sporta. Onda bismo upozorili na ovu situaciju da neki naši sportaši već imaju plaćene karte i smještaj, dakle uložili smo novac poreznih obveznika u to da nas predstavljaju na EP-u, a sada ne mogu trenirati. Nema onda smisla ni da putuju, jer opasno je za njih da idu na natjecanje bez treninga, a neće biti ni rezultata. A novac je bačen u vjetar - žali se predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik.

Treba naći ravnotežu

Gimnastika je takav sport u kojem su juniori vrlo mladi (na EP-u nastupaju djevojke od 14 i 15 godina i mladići stari 14-18 godina), pa prema kriterijima HOO-a teško mogu ući u tražene prve tri kategorije.

- Najlakše je lupiti sve jednakom mjerom, ali trebalo je svaki sport detaljnije razraditi. S obzirom da će toga vjerojatno biti još sljedećih mjeseci, važno je da se ubuduće pozovu predstavnici nacionalnih saveza da probamo pronaći neku ravnotežu. Jer puno je tu specifičnosti, od ekipnih i individualnih sportova, od sportova na otvorenom i u zatvorenom, pa nadalje.
Možnik ističe da tih nekoliko vrhunskih sportaša koji se pripremaju za EP nikoga ne bi ugrozili jer dvorane su dovoljno velike da mogu normalno trenirati.

- Razumijem i Stožer, brojke su velike, situacija nije lagana i zdravlje mora biti na prvom mjestu. Ali, ovim zatvaranjem sporta na neki način žrtvujemo i zdravlje jer sport jest zdravlje. Još se to stigne ispraviti, samo ako bude spremnosti za dijalog i kompromis - dodaje Možnik i zaključuje:

- Treba biti oprezniji da zadržimo sport i ne ugasimo klubove jer mnogi od njih će se toliko zadužiti da se više neće vratiti. I to najviše oni koji se bave baš tom zdravstveno usmjerenom aktivnosti, koja je i bitnija od vrhunskog sporta.

SUDIONICI EP-a KOJI NE SMIJU TRENIRATI

Seniori
Tina Zelčić

Juniori
Liam Rabić
Sara Šulekić
Nika Kukuljan Frleta
Ema Matoščević
Katerina Strinić
Antea Ercegović

Linker
25. travanj 2024 16:15