privatna arhiva
NESREĆA U ITALIJI

POTRESNO SVJEDOČANSTVO UNESREĆENIH HRVATSKIH MAČEVALACA 'Bilo je gadno, šipkom smo trgali vrata da bismo spasili prijatelje'

ŠOK NA AUTOCESTI Šest hrvatskih mačevalaca i dva trenera preživjeli tešku nesreću na talijanskoj autocesti, izbornik Darko Limov zbog četiri slomljena rebra najduže ostaje u bolnici
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 02. veljača 2017. 18:40

Šest hrvatskih mačevalaca i dva trenera koji su doživjeli tešku prometnu nesreću u Italiji su - dobro.

- Dobro je, svi smo živi. I to je najbolja i najbitnija vijest - reći će jučer Petar Fileš, naš 19-godišnji seniorski i juniorskih prvak, te najbolji juniorski floretaš svijeta.

- Svi smo u jednom komadu. Bilo je gadno, ali najbitnije je da smo živi i da nitko nije teže stradao. Nitko nije u kritičnom stanju.

Nesreća se dogodila na talijanskoj autocesti A21 u blizini Cremone. Naši mladi reprezentativci Janko Leskovac, Leo Smrekar, Antonio Gojak, Dorja Blažić, Leo Li i Petar Fileš, te izbornik Darko Limov i trener Filip Škeljo, vraćali su se s natjecanja u Francuskoj, s Mediteranskih igara u Marseilleu i...

privatna arhiva

- Ne znam, stvarno ne znam što se dogodilo. Nisam niti ispitivao o detaljima. Ja sam spavao u tom trenutku kada je naš kombi dotaknuo kamion, a koji nas je onda odbacio. Završili smo u ogradi, ali, hvala Bogu, nismo se isprevrtali. Prva scena koje se ja sjećam je da smo stali. Iskočio sam van i brzo sam išao pomoći otvoriti zadnja vrata koja su bila zakočena. Na sreću, jedan Talijan se zaustavio i pomogao nam je. Otrčao je po neku šipku kojom smo pokidali vrata da izvučemo prijatelje i trenera Limova.

Helikopterom u bolnicu

Petar kaže “na sreću i hitna je došla jako brzo”.

- Trener Limov i Leo Li su prvi prevezeni. Li je bio u nesvijesti i prevezen je helikopterom u bolnicu u Bresciu. Njegova mama je i nas posjetila u bolnici u Cremoni, rekla je da Li vjerojatno neće morati na operaciju nosa. To još nije sigurno, ali nadamo se da neće. On će kroz nekoliko dana moći doma, vjerujemo i trener Limov koji je gadno prošao. Slomljena su mu četiri rebra, vadili su mu zrak iz pluća, odmah je bio operiran... Doma su se prvi vratili Petar, Janko, Leo Smrekar i trener Škeljo. Antonio Blažić stigao je jučer. Dorja Blažić još je u Italiji.

- Prije nego smo se vratili doma posjetili smo trenera Limova. U šoku je kao i svi mi, ali je sretan što smo svi dobro. Moguće je da mu stave oklop pa ga za 3-4 dana presele u Hrvatsku.

Petar je nakon pretraga u Italiji jučer sve ponovio i u Zagrebu.

- Natukao sam glavu i koljena. Ali nemam ništa strgano. Preporučili su da pregledam ligamente, još je sve naotečeno pa mi je teško hodati.

Najgori strah u životu

Kaže “najgore je bilo iz Italije nazvati roditelje”.

- Trener Škeljo nam je pomogao da budemo što smireniji kad smo zvali. Bar smo pokušali što smirenije im reći da se ne brinu, da smo se samo “izlupali” i da nitko nije teže stradao.

Petar je u društvu mladih hrvatskih reprezentativaca sa 19 godina najstariji. Dva Lea i Antonio su 16-godišnjaci, Dorja i Janko imaju po 13.

- Meni je ovo prva prometna nesreća, nadam se za sve nas i posljednja. Ovo je bio veliki šok. Ne bih volio da taj strah itko doživi.

Petar je već sutra trebao ponovo sjesti u automobil i s trenerom Limovom otići u Bonn, na pripreme. a potom i svjetski Seniorski kup.

- U petak 17. veljače je posljednji SK za juniore, ali bojim se da neću ići. Ipak, nadam se da ću biti spreman za početak ožujka kada je Europsko prvenstvo. Valjda ću se do tada oporaviti - poželio je najbolji junior svijeta.

Linker
18. travanj 2024 21:45