BRUNO KONJEVIC/CROPIX
NIKOME OVO NE ODGOVARA

Drama u HR rukometu! Nije Nexe radio ‘buru u čaši vode‘, većina je uz Našičane: ‘Odluka je sramotna...‘

Dojam je da je “nebitnim” klubovima prekipjelo. A među te “nebitne” spada i kompletna 1. ženska liga
Piše: Renata Beluhan/Sportske novostiObjavljeno: 10. travanj 2021. 13:46

Priča je krenula s pismom sastavljenim u Zagrebačkom rukometnom savezu u kojem se nakon dugačkog uvoda o značaju i vrijednosti zdravlja od Hrvatskog rukometnog saveza traži obustava Premijer lige rukometaša dok se ne steknu uvjeti za njezin siguran nastavak. Dobro ste pročitali - samo Premijer lige rukometaša. Josip Ergović, predsjednik RK Nexea, preveo si je taj zahtjev - zbog nepažljivog čitanje, zbog paranoje ili zbog opravdane sumnje, odlučite sami - kao pokušaj da se “na mala vrata” progura potpuni prekid lige prije njezinog kraja.

I priča se zakotrljala medijima. U jednom trenutku se doista činilo kako Nexe radi “buru u čaši vode”, jer prekid na recimo dva tjedna nije izgledao kao dovoljan razlog za toliku halabuku, ali ispalo je da je prekid malo duži. Zapravo, puno duži. Što bitno mijena na stvari, a da je doista tako ne treba vam mišljenje novinara, dovoljno je pročitati što o tome kažu iz mnogih hrvatskih klubova.

Dodatno ubačene lige

Ono što je zanimljivo, u međuvremenu je to pismo Zagrebačkog rukometnog saveza malo dorađeno, dodana je u zahtjev i Prva ženska liga, koja “je izostavljena omaškom”. Na kraju su u “paketu mjera za očuvanje zdravlja” završile i dvije muške prve lige plus druge lige rukometašica. Ne i muško natjecanje U17 koje se normalno igra. Jesu li te ostale lige u startu slučajno zaboravljene ili u startu nisu bile bitne, ali su dodane da se zakamuflira zbog čega ili koga se zapravo traži obustava? A možda su samo zločesti svi kojima tako nešto padne na pamet.

Kako god, od “klupskog prepucavanja koje nije briga Saveza”, kako je razmjenu priopćenja PPD Zagreba i Nexea nazvao Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a, došli smo do toga da naša želja da čujemo mišljenje s terena, iz klubova, nije završila s “ne bismo mi ništa rekli”, nego baš suprotno.

Dojam je da je “nebitnim” klubovima napokon prekipjelo. A među te “nebitne” spada i kompletna Prva ženska liga, jer nikome nije palo na pamet nikog od njih nazvati i pitati za mišljenje. Upravo među ženskim klubovima je pokrenuta inicijativa, što nam je potvrđeno iz više klubova, da se zajedničkim prijedlogom ide prema HRS-u i traži da žensku ligu izuzme iz odluke.

Zaslužuju da ih se posluša

Koja je, podsjećamo, donesena jer “briga za zdravlje mora nam biti najvažnija”, kako su napisali u HRS-u. Toliko je važna da nakon godinu dana života u zagrljaju koronavirusa u HRS-u nisu uspjeli donijeti nikakav protokol o postupanju nakon što igrači i igračice prebole koronavirus.

I da, kako god završilo, dobro je imati reakciju, a ne šutnju klubova. Od njih sve kreće i zaslužuju da ih se i pita i čuje i posluša.

'Odluka je sramotna i donesena je samo zbog interesa PPD Zagreba'

Rukometni klub Rudar iz Ruda pokraj Samobora igra Prvu ligu Sjever, a s obzirom na to da ima učinak od 19 pobjeda u 19 odigranih utakmica i čvrsto gaze prema povratku u Paket24 Premijer ligu.

Usput, u Prvoj ligi Sjever u ovom trenutku nema niti jedne zaostale, a do kraja je ostalo još 7 kola.

Što Rudari misle o prekidu lige i je li ih itko pitao za mišljenje prije odluke?

- Nažalost, da se priprema ovakva odluka doznao sam 1. travnja od ljudi iz ZRS-a, ali mislio sam da je sve dobra šala. Znači, sve se je znalo davno prije i čekala se formalna potvrda UO HRS-a. Odluka je sramotna za sport i rukomet jer je podređena samo jednom klubu, PPD Zagrebu - jasan je Darijo Gaća, sportski direktor RK Rudar.

- Klubove koji se tijekom cijele natjecateljske sezone bore s problemima izolacije, oboljelih igrača, nadoknađivanjem zaostalih utakmica, nitko nije kontaktirao niti pitao za mišljenje U trenutku kada je većina igrača po klubovima preboljela Covid-19 i kada je odigrano 75% prvenstvenih utakmica ovakva odluka pod izlikom brige za zdravlje sportaša je apsurdna. Apsurd je tim veći što se dozvoljava natjecanje mlađih uzrasta U-17.

Što mislite o ideji procjepljivanja svih klubova?

- Ideja da se u narednih šest tjedana procijepe svi dionici rukometnih natjecanja u Hrvatskoj je neostvariva, a kako klubovi nisu poslodavci igračima ne mogu od istih ni tražiti da se obavezno cijepe. Što s onim igračima, trenerima i ostalim osobljem u klubovima koji su preboljeli Covid-19 i imaju razvijena antitijela? Da li se i oni moraju cijepiti? Hoće li morati donositi potvrdu da su preboljeli Covid-19? Što će biti ako svi igrači jednog kluba nisu cijepljeni, hoće li se njima zabraniti igranje utakmica? Kako će se to odraziti na regularnost prvenstva?

Rudari se definitivno nisu sakrili iza “bolje da ništa ne kažemo, jer tko zna kako nam se to može vratiti”, dapače...

- Ova odluka je donesena jedino i samo iz razloga kako bi se ekipi PPD Zagfreba dalo vremena da se pripremi za utakmice protiv Nexea, a da pri tome nije vođena briga o preostalih 85 klubova u ženskim i muškim ligama koji su uz sve nedaće uspjeli odigrati 75% prvenstvenih utakmica. Kao sportaši, podržali bismo odluku da se zbog regularnosti natjecanja na dva tjedna obustavi Liga za prvaka u kojoj se natječe šest klubova, obzirom da su u izolaciji ekipe Poreča i PPD-a.

REAKCIJE NEKIH OD KLUBOVA:

POREČ

Pauza nije smjela biti duža od 2 tjedna

Rukometaše Poreča odluka je dočakela izlasku iz već četvrte samoizolacije ove sezone, u neizvjesnosti kada će uopće odigrati sljedeću utakmicu, jer su po prvotnom rasporedu ovaj vikenda trebali igrati sa PPD Zagrebom.

- Prije svega želio bih naglasiti da pozdravljamo svaki oblik brige za zdravlje svih sudionika - rekao je sportski direktor Poreča Aleksandar Beaković.

- Ako netko zna što su to problemi s koronavirusom to je upravo naš klub. Imamo ukupno 12 igrača koji su preboljeli koronavirus, a naš trener Ilija Lovrinović najbolje zna kako je to svaki puta započinjati pripreme praktički iznova. No, unatoč svemu, svoje zaostale prvenstvene utakmice ove sezone uspjeli smo nadoknaditi i trenutno moramo odigrati još tek četvrtfinale Kupa s Kaštelanima.

U Poreču imaju malo drugačije viđenje suočavanja sa trenutnim problemima.

- Smatramo ipak da se trebalo pokušati Prvenstvo odigravati prema dosadašnjem rasporedu, a utakmice odgađati i nadoknađivati kao i do sada. Ukoliko se pak ocijenilo da veći dio klubova trenutno ima problema sa koronavirusom i zdravstvenim stanjem igrača onda je sezonu trebalo trenutno zaustaviti najdulje na dva tjedna. Nama produžavanje sezone praktički na cijeli lipanj donosi i organizacijske i financijske probleme. Većina naših igrača ima ugovore do 1. lipnja, a nisu ni svi naši igrači profesionalci u rukometu, dio ih je zaposlen u turizmu, a mi s,p izrazito turistička sredina. Za dio igrača imamo i ugovore sa stanodavcima također do 1. lipnja i nakon tog datuma moraju napustiti objekte u kojima borave da bi u njih eventualno ušli turisti - rekao je Beaković.

GORICA

Nadamo se cijepljenju, jer se moramo zaštiti

Rukometašice Gorice igraju Premijer ligu, a tajnik Hrvoje Pekera o odluci HRS-a kaže:

- U stalnom smo kontaktu s HRS-om vezano za mjere, jer i mi kao klub imamo i dosta međunarodnih obveza vezanih uz projekt za koji smo dobili novac od EU. Sada ćemo uz manje opuštanje svakako nastaviti s održavanje fizičkih aktivnosti, a nadamo se skorašnjem cijepljenju, jer sportaši zbog velikog kretanja, odnosno putovanja, moraju zaštiti i sebe i okolinu.

SESVETE

Tko će igrati kad krenu mature?

Sesvete imaju muški klub u Premijer ligi rukometaša i ženski u Prvoj ligi rukometašica, a Mato Vidović, voditelj ženskog rukometa u Sesvetama, upozorava na veliki problem koji odgoda stvara u ženskom rukometu s obzirom na starost većine igračica:

- Šteta je što se prekida natjecanje, jer igračicama ugovori završavaju koncem svibnja pa je veliko pitanje tko će igrati u šestom mjesecu budući da su tada mature, a potom i prijave za fakultete. Mi trenutačno imao nekoliko ozlijeđenih igračica pa se nadamo da će se uspješno opraviti, a uz to, samo kratko i jasno - kako nam je u državi, tako nam je u sportu. Cijepiti se treba po redu.

OSIJEK

Nije se pitalo one koje je prve trebalo pitati

Pripremale su se rukometašice s Drave za dvoboj sa Sesvetama, ali taj ogled odigrat će tek za mjesec i pol dana. Naravno da u klubu nisu zadovoljni s aktualnom odgodom, u ŽRK Osijek smatraju da se lige mogla privesti kraju u ranije zadanim okvirima.

- Nama je žao što je došlo do prekida, smatram da se naše natjecanje moglo nastaviti i odraditi po planu. Jasno, rizične utakmice mogle su se odgoditi, kao što se to i događalo tijekom sezone. Klubovi su se prilagodili situaciji, stoga nas je ova odluka iznenadila, te nam donijela i dodatne probleme - kaže Goran Crnov, sportski direktor Osijeka i precizira o čemu se točno radi:

- Igračicama krajem svibnja ističu ugovoru, znači da slijede novi financijski troškovi. Dosta ih ima i fakultetske obveze u lipnju kada su trebale biti oslobođene od sportskih obveza. Ova odluka je puno toga poremetila, a očito da se prigodom njezine potvrde nije pitalo one koje je prvo trebalo, a to je epidemiološka struka. Prošle godine nismo imali dovoljno spoznaja o virusu, sada smo se uspijevali nekako s njime nositi i odrađivati kalendar. Ušli smo u drugu godinu pandemije, a mi smo bez pravog rješenja.

Na pitanje o cijepljenju Crnov kaže...

- Nismo o tome razmišljali, jer to je isključivo stav pojedinca.

DUGO SELO ‘55

Ženske lige nije trebalo prekidati

Rukometašice Dugog Sela ‘55 su u sredini tablice Prve ženske lige, ali trener i voditelj ženskog rukometa u Dugom Selu Nenad Plašić nije siguran s kakvom će točno ekipom završiti prvenstvo:

- Svakako da nas je ta odluka iznenadila i vjerujem da ženski dio natjecanja, koji je riješen više od 75%, nije trebalo prekidati. Teško je reći da li će se djevojke rado cijepiti, jer tu ne možemo ništa garantirati, a svakako je mogućnost da starije prestanu igrati jer im je dosta svega.

DALMATINKA

Trebali su ostaviti mogućnost dogovora

Ivan Jerković, trener rukometašica Dalmatinke, jedinog pločanskog prvoligaša, upoznao je svoje igračice s odlukama Upravnog odbora HRS-a na treningu na kojem su se trebale pripremati za dalmatinski derbi sa Splitom 2010 koji se trebao igrati danas.

- Nitko nas nije kontaktirao, niti pitao za mišljenje. Već se bio izgubio natjecateljski ritam, što zbog odgoda, što zbog reprezentativnih okupljanja. Trebali su nam ostaviti mogućnost dogovora klubova, evo sada smo Split i mi mogli bez problema odigrati svoj susret, a imamo već jedan odgođeni susret protiv Sesveta u Pločama - kaže Jerković i postavlja logična pitanja:

- U našem klubu nije bilo koronavirusa, strogo se pridržavamo svih epidemioloških mjera, ali što će biti ako u drugoj polovici svibnja korona uđe u naše redove? Ne znamo kako planiraju to cijepljenje, te hoće li uvjetovati cijepljenjem nastavak natjecanja. Ovakvo produljenje sezone znači i veće troškove, a mi ćemo odraditi mini pripreme, ali ostaje problem odigravanja pripremnih prijateljskih susreta, gdje i s kime.

Linker
18. travanj 2024 05:18