Zagreb, 210318. Dom sportova, dvorana II. Utakmica 3. kola kvalifikacija za EHF EURO 2018 za zene u Francuskoj, Hrvatska - Norveska. Na fotografiji: Vesna Milanovic Litre, Camila Micijevic.
 RONALD GORSIC/CROPIX
START U DANSKOJ

Hrvatska otvara Euro protiv favorizirane Mađarske: ‘Uvijek mi je žao da nemamo na okupu sve‘

Hrvatska danas na Europskom prvenstvu od 18.15 u Koldingu igra protiv Mađarske
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. prosinac 2020. 13:14

HRVATSKA - MAĐARSKA (18.15)

Hrvatska: Pijević; Kalaus, S. Posavec, Krsnik, P. Posavec, Ježić, Japundža

Mađarska: Biro; Tomori, Kovacics, Kluiber; Schatzi, Tovizi, Lukacz

Glava je iznad vode, naše rukometašice idu u novi pokušaj na Euru. Nakon što dva posljednja puta nismo osvojili ni bod, već samo 16. mjesto, sada smo u novoj prilici. Igra se u Koldingu u kojem je Zagreb nekad davno izborio svoj prvo finale Kupa prvaka protiv Teke. Nadajmo se djeliću te priče. Otišla je tamo reprezentacija Hrvatske takvi kakvi jest, s dosta problema zbog ozljeda i korone, ali ni drugima nije puno bolje. Da smo favoriti - nismo, štoviše u društvu Mađarske, Nizozemske i Srbije smo autsajderi za prolaz dalje. No, kako su nas cure uvjerile, hrabrost nam neće biti mana, pa očekujemo žestoku borbu.

Dosta osciliraju

Ako itko s autoritetom može pričati o mađarskom rukometu onda je to Zdravko Zovko. Nekoliko godina bio je mentor današnjem izborniku Mađarica Gaboru Eleku u moćnom Györu, a sada je trener Siofoka koji je iza Györa i Ferencvarosa treća ekipa po vrijednosti u najjačoj europskoj ligi.

Dakle, pitanje glasi kako to danas izgleda Mađarska?
- Prije dvije godine odlučili su se na zaokret, veliko pomlađivanje i baziranje nove ekipe na godištima ‘98. i ‘00. koji su u juniorskoj konkurenciji bili svjetski vrh. Uz tu mladu ekipu sklonu oscilacijama, što je logično, zadržali su i neke iskusne igračice poput Kovacics i Tomori, koje im daju na sigurnosti. Igraju brzi rukomet, ekipa je bazirana na Ferencvarosu u kojem većina njih već nekoliko godina igra Ligu prvakinja, tako da nisu više ni toliko neiskusne s obzirom na mladost.

Jesu li pobjedive?
- Jesu jer dosta osciliraju, ali treba reći da su protiv Hrvatske apsolutni favorit, što naravno ne znači da je sve izgubljeno. Dapače, uz dobar dan i raspoložene vratarke može se dogoditi svašta. Ti počeci turnira su uvijek za neka iznenađenja, ne vidim zašto to ne bismo mogli biti mi.

Kako vam se čini Hrvatska?
- Teško mi je reći, osim što vjerujem da su u posljednje dvije godine napredovale sve. Fali utakmica na visokoj razini pa je teško pretpostaviti kako će to izgledati. No, ima tu iskusnih igračica koje igraju u jakim klubovima poput Ježić, Debelić, Pijević, Mičijević... Iskreno, uvijek mi je žao da nemamo na okupu sve najbolja što možemo ili što smo mogli imati. Recimo, kada vidim da se Norveškoj vrati jedna Lunde, da igra još Loke, onda ne vidim razloga da mi nismo mogli biti uporniji i čuvati Penezić, Grubišić, da nam ne odu Batinović i Pletikosić... Nisam u toj priči, ne znam i jesam li u pravu, ali mi je žao da je tako jer smatram da se te stvari nisu trebale dogoditi. Bilo bi nam lakše da to sve imamo nego ovako. Ali što je tu je. Cure su dobre, no teško je pretpostaviti kako će reagirati u ovoj situaciji u kojoj nisu često. Zato sam oprezan.

Kako u kratkim crtama igra Mađarska?
- Brzo u prvom redu. Obrana je 6-0, makar moram reći da je Gabor dok smo radili u Györu znao i 3-2-1 postaviti. Ključne igračice te obrane su Tomori i Szekeres, te na vratima odlična Blanka Biro. Jako dobra krila, koja dobiju puno lopti, koja nije strah skočiti i s tim treba biti oprezan. U napadu su odlične šuterice mlade Kluiber i Hafra, pomažu im iskusnije Zaczik i Tomori, a sve odlično vodi najiskusnija Kovacics. Možda je pivot najtanja točka, no Tovizi je jako dobra mlada igračica. Ustvari oni nakon pokojne Kulcsar cijelo vrijeme traže igračicu na toj poziciji.

Tri reprezentativke

Koliko je reprezentativki iz Siofoka?

- Tri, Tomori i Szikora u mađarskoj i Ježić u hrvatskoj reprezentaciji, Niombla je otkazala Francusku, Bohme Dansku, Toth i Kiss više ne igraju za Mađarsku, ni Penezić za Hrvatsku.

I zaključno?
- Mi uvijek očekujemo, a rijetko se pitamo koliko ulažemo u sve to. Navijamo za cure, moraju biti hrabre i misliti najbolje - zaključio je Zdravko Zovko.

Ćamila Mičijević prije Mađarske: Poznajem ih, mislim da ću biti od pomoći

Nakon traumatičnog dana po dolasku u Dansku u kojem nakon testiranja nisu izašle iz sobe, naše su cure prodisale u četvrtak. Doručak zajednički, osam selekcija na jednom mjestu pregrađenom kartonima, sve za doručak zamotano u folije i što god. Nakon doručka opet testiranje, mora biti 24 sata prije utakmice. Iz hotela se ne može, osim busom na trening.
Nenad Šoštarić sada zna s kojim igračicama raspolaže i čeka Mađarsku?
- Vidjeli smo Mađarice, imamo neke svoje planove i dogovore. Pokušat ćemo ih iznenaditi. Znam dobro s kojom kvalitetom raspolažu, ali držim da i mi imamo svojih aduta i nadam se da će u pravom trenutku to izgledati kako želimo. Puno smo radili, trenirali, gledali, dogovarali, mislim da su cure u dobrom raspoloženju i željne igre, to je zasad najvažnije - zaključit će kratko izbornik.
Ćamila Mičijević u reprezentaciju se vratila nakon ozljede. Igra u Metzu, Metz je top europska ekipa, ona ima dobar status i po svemu bi trebala biti pojačanje za naš Hrvatsku, i obrambeno i napadački.
- Jako sam uzbuđena da sam tu, da sam se vratila. Odlično poznajem Mađarice, igrala sam tamo četiri godine i sigurno će biti od pomoći.
Kakva su očekivanja?
- Ništa nije lako, to mi je i drago. Želimo drugi krug, a svjesne smo protivnica i njihove snage. Koga god da smo izvukli, tko god je ovdje, ne bi nam bilo lako. Pokušat ćemo iznenaditi, spremili smo i neke nove stvari. Nema razlike od utakmice do utakmice, cilj je protiv svakoga isti.
Jeste li se nakon niza posrtanja pomaknuli naprijed?
- Mislim da jesmo. Možda sam ja među iskusnijima, ali ipak ne bih se ubrajala među starije, makar je to po stažu ovdje tako. Bili smo konkurentni tim igračicama u mlađim uzrastima, zašto ne bismo i danas?
Kako dobiti Mađarsku?
- Jaka obrana, malo ili ništa tehničkih pogrešaka. Na prijašnjim prvenstvima zabijali smo jako malo golova, a bez toga se ne može igrati. To moramo promijeniti za pobjedu, zabijati više - zaključila je Ćamila.

Linker
14. travanj 2024 07:18