ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NOVI TRILER U BUDIMPEŠTI

Hrvatska slavila u drami punoj preokreta! Stigli smo pa zamalo prokockali 5 golova prednosti

Jako važnu pobjedu u igri za izravan plasman na SP sljedeće godine upisali su Kauboji.
Piše: Dražen Pinević/Sportske novostiObjavljeno: 24. siječanj 2022. 17:03

ISLAND - HRVATSKA 22:23 (12:10)

BUDIMPEŠTA MVM Arena. Gledatelja 5.000. Suci: Schultze i Tonnies (Njemačka)

HRVATSKA: Pešić (15), Pilipović; Jelinić 1, Ćavar, Čupić 5 (5), Glavaš, Šipić, Marić 2, Načinović 1, Lučin 6, Gojun, Srna 1, Cindrić 1, Gadža 1, Martinović 5, Maraš. Izbornik Hrvoje Horvat

ISLAND: Hallgrmimsson (10), Bjorgvinsson; Torkelsson 6, S. Gudjondsson 5, Vidarsson 2, Asegeirsson 4, V. Kristjansson, Magnusson 5 (2), Ingason, K. Kristjansson, Einarsson, Stefansson, Gislasson, Aronsson. Izbornik Gudmundur Gudmundsson

SEDMERCI: Hrvatska 5 (5), Island 2 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Lučin 5, Gadža 25, Srna 36), Island 4 minute (Aronsson 13, Vidarsson 54).

Imamo prva dva boda u Budimpešti. Digli smo glavu nakon poraza od Danske i želja da se ostavi bolji dojam bila je očita. Island nije uspio makar je igrao za polufinale, no naša ih je odlična obrana uspjela razoružati pravovremenim prekidima. To je posebno odlično funkcioniralo u drugom poluvremenu kada smo nakon -5 u prvom slomili njihov otpor. No, u kocki na kraju smo tek dobili golom Gadže iz prolaza.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Bila je teška utakmica protiv Islanda. Bili smo na nuli, nakon poraza od Danske koji nas je jako istrošio. Bila je poluprazna Arena, ne bučna kako smo naučili igrati. Island je igrao za polufinale, mi smo igrali za dojam. Nama je ušao Ćavar, vratio se Srna, njima se vratio Gustafsson na gol, ali je zbog odličnog Halgrimssona bio na startu na klupi.

Upravo taj Halgrimsson radio nam je probleme na počeu i na osnovu njegovih obrana Island je stvorio prednost koja se popela na +5, ali srećom na kraju prvog dijela bila je tek +2. Bilo je zanimljivo vidjeti Pešića na golu nakon što je prošlu utakmicu prosjedio na tribini. Ovaj puta je Pilipović bio na klupi, Kuzmanović na tribini, a dobri Mirko Alilović koji je došao pomoći u teškim trenucima, već je bio doma u Szegedu.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Obrana nam je bila OK, makar je na početku Island u jednom laganom ritmu lako pronalazio put do Pešića. Inače, naš vratar je bio odličan, bolji čak i od Halgrimssona u prvom dijelu i ta nas je činjenica držala u igri. I obrani je i Srna ulaskom dao agresivnost, no u velikom dijelu prvog poluvremena realizacija je bila problem. Onda smo s nekoliko uzastopnih sedmeraca uspjeli pokrenuti i sve je postalo lakše. Pomogla nam je igra 7 na 6. Bilo je to jedno lagano prvo poluvrijeme, reklo bi se s noge na nogu.

Island je dosta lagano stekao prednost, makar na terenu nije izgledalo da bi tako moralo biti.

Island je igrao dosta plitko, tek ga je naš višak razbio. Falio nam je šut iz vana dok se Lučin nije odvažio probiti te stvari. S njim i Martinovićem raspoloženim za šut sve je izgledalo puno lakše. Tu uz prvi dio treba dodati i da je Čupić sa 4/4 bio nepogrešiv izvođač sedmmeraca, da ga nisu uspjeli zaustaviti ni Halgrimsson, ni Gustafsson.

Drugi dio počeli smo golo Srne i dobro istrčanom polukontrom, što je bilo obećavajuće. Sa Srnom smo dobili ina agresivnosti u obrani i to je izgledalo dobro. I to je nakon semo nekoliko minuta nastavka bilo izjednačenje od 13:13. Pa smo i poveli 14:13 odličnom rolom Martinovića u napadu. Bili smo blizu na ruci opasnom Magnussonu, obrana je bila koncentrirana. Pa je Magnusson više bio na podu nego u igri.

Rasplamsala se utakmica, Pešić je nastavio biti dobar na vratima, a Island je izgledao bez gasa da promijeni ritam koji je više odgovarao nama. Imali smo šansu za +3, ali ju je u kontri zapucao Martinović, no Gudmundur Gudmunsson nakon toga uzeo je time – out svjestan da u toj vrsti nadigravanja nema šanse do kraja. Lučin je igrao novu sjajnu rolu, uletavao na cepeline i u tim se trenucima činilo da se utakmica lomi na našu stranu. Na sredini drugog dijela imali smo velika četiri gola prednosti (18:14), što je islandskog izbornika natjeralo na jop jedan time out. No, bez obzira na to pali su na -5 i to je izgledalo ponajbolje do sada. Dakle, samo za 25 minuta napravili smo Islandu +10 i to je za svaku pohvalu.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Trebao nam je dug napad, po mogućnosti i precizan. Kontrola utakmice. I izbornik Horvat je time outom nastojao tu situaciju poboljšati, jer je Island zabio dva uzastopna gola.

Island je morao čekati naše promašaje, počeo igrati više na krila ne bi smanji pritisak na vanjsku liniju i to je radio vrlo strpljivo, te u 53. minuti došao ponovo u egal. Lako smo prokockali prednost. A onda smo Islandu s isključenim igračem dopustili da povede. Jednostavno smo stali.

Island je poveo, šansu za +2 spriječio im je Pešić dvaput. I Načinović je zabio za 22:22 dvije minute prije kraja.

Gadža je zabio za 23:22 deset sekundi prije kraja nakon čistog zicera Halgrimssona, a onda je Asgeirsson sa sirenom pogodio blok za neše slavlje.

EP rukometaša, skupina 1 - 3. kolo
Hrvatska - Island 23-22
Danska - Nizozemska (18.00)
Crna Gora - Francuska (20.30)

Ljestvica
1. Danska 3 3 0 0 85-70 6
2. Francuska 3 2 0 1 82-75 4
3. Island 4 2 0 2 104-110 4
4. Nizozemska 3 1 0 2 86-93 2
5. Crna Gora 3 1 0 2 83-90 2
6. Hrvatska 4 1 0 3 96-108 2

4. kolo (26. siječnja)
Crna Gora - Island (15:30)
Nizozemska - Hrvatska (18:00)
Danska - Francuska (20:30)


PRIJENOS UŽIVO:

60' Gadža za 23:22 Hrvatske! Pobjeda u velikoj borbi... I dalje smo u igri za treće mjesto u skupini.

60' Nevjerojatan promašaj Islanđana, zicer su propustili, Asgeirsson je promašio. Imamo potencijalni napad za pobjedu.

59' Načinović za 22.22, sada je prošlo na crtu, izjednačenje je.

58' Pešić još jednom brani i spašava Hrvatsku! Nismo uspjeli razviti kontru na prazan gol. Trebamo zabiti...

57' Prošao je Marino Marić, ali bio je prijestup. Preko osam minuta smo bez zabijenog pogotka.

56' Sudili su nam sada suci i probijanje. A spašava nas Pešić dobrom obranom. Horvatov treći timeout.

54' Imamo igrača više, ali Cindrić radi korake... Troši se vrijeme za isključenje, ali lopta ide na ljevo krilo - 22:21 za Island. U 9 minuta su nas vratili s -5 na +1.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

52' Izjdnačenje! 21:21 je, Asgeirsson na kraju napada. Nije dobro za Hrvatsku.

51' Izigrana je još jednom naša obrana, Thorkelsson za 20:21. Island se vratio iz ponora, moramo se trgnuti. S 20:15 na 21:20 stigli su naši suparnici.

50' Još uvijek nije gotovo, ima još 10 minuta do kraja, a Island je nakon prolaska Asgeirssona na 19:21.

49' Malo se mučimo u napadu pa je izbornik Horvat odlučio pozvati minutu odmora. Kakav pogodak Lučina za 17:21, puno sreće smo sada imali... Ali, onda uzvraća Gudjonsson za 18:21.

48' Pešićeva obrana, kako važna... Njegova 12., nakon promašaja Cindrića, ovo nam je dobro došlo.

47' Dugo nismo imali sedmerac, evo sada Čupića koji je zabio za 20:15. Brzi odgovor na drugoj strani, Thorkelsson je precizan. Pa i još jednom, evo ih na minus tri, Asgeirsson za 17:20.

46' Evo i trećeg islandskog gola, Gudjonsson za 19:15.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

45' Jelinić s gola na gol, bila su prazna islandska vrata - 19:14 je. Imamo 9:2 u drugom poluvremenu, u sjajnoj smo energiji.

43' Marino Marić za 18:14! Sjajno, sjajno... Novi islandski timeout.

42' Čupić za Lučina, cepelin za 17:14. Sjajno igra Hrvatska u drugom dijelu, Islanđani su malo izgubili konce...

41' Islandski izbornik sada je pozvao minutu odmora. Možemo li odagnati pritisak i uspjeti izvući utakmicu u Budimpešti? Sjajan blok nakon šuta Magnussona.

40' Nova obrana Pešića! Sada je na 42 posto obrana, a mi idemo na plus dva! Lučin, pod prijetnjom pasiva za 16:14. I onda kakav promašaj. Kontra dva na nula, Halgrimsson brani Martinoviću. Mogli smo na plus tri.

38' Višak na desnom krilu za Gudjonssona, 14:14 je. Ali, Lučin sjajnim golom vraća hrvatsko vodstvo, a Pešić brani. Sada je Island u problemima. Pešić je obranio i drugu loptu, čisti zicer iz kontre Kristjanssona.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

37' Isključenje za Hrvatsku, dvije minute dobio je Zvonimir Srna. Islanđani su tražili opet dvije minute, Magnusson je dobio jedan nezgodan udarac... Idu suci gledati snimku, sve je čisto, nema novog isključenja.

36' Pešić brani pokušaj Gudjonssona, Island je stao, a mi smo poveli! Martinović za 13:14.

35' Lučin gađa vratnicu, ali odbija se lopta do Martinovića, evo izjednačenja. Od 10:5 u prvom dijelu vratili smo se na 13:13.

33' Umalo smo ukrali loptu, ali je onda i izgubili, Gudjonsson zabija za 13:11. Ali, Marić vraća, sada iz teže situacije nego maločas zabija za -1.

32' Halgrimssonova sedma obrana, skinuo je zicer Mariću s crte. Šteta, ali Magnusson griješi pa Srna zabija za 12:11.

31' Krenulo je drugo poluvrijeme. Može li Hrvatska do preokreta i povratka u utrku za treće mjesto u skupini?

POLUVRIJEME: Spustili smo na -2. Lučinov pogodak za 12:10, nakon Pešićeve obrane s krila... Bilo je 10:5 za Island, vratili smo se...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

29' Sada i sedmerac za Island, nema šanse Pešić, Magnusson zabija za 12:8. Drže naši suparnici tih plus četiri, ne puštaju. Ali, zabija Martinović.

28' Novi sedmerac za Hrvatsku, još jednom je siguran Čupić. Od 8 pogodaka, 4 smo dali iz sedmeraca.

26' Novi sedmerac za Čupića, sada vara i Gustavsona, novog vratara Islanda. A Thorkelsson na drugoj strani nečuvan s krila vraća na islandskih plus 4.

25' Igra je prekinuta, delegat je za zapisničkim stolom, a gleda se i video-snimka. Oduzeta je lopta našim rukometašima, izbornik Horvat i pomoćnik Balić tražili su dvije minute za Islanđanina...

Kazna? Dvije minute za Antu Gadžu. Naši su izvršili pogrešnu izmjenu.

24' Novi sedmerac za nas, igrali smo u napadu bez vratara, a Čupić je još jednom nadmudrio vratara Islanda.

23' Deseti pogodak Islanda, novi Magnussonov, žabica, od poda je prevarilo to našeg vratara za 10:5.

22' Evo nam i sedmerca, Ivan Čupić zabija za 9:5. Ali, moramo bolje.

19' Gudjonsson za 9:4. Gubi korak Hrvatska, već su Islanđani u velikoj prednosti.

18' Magnusson za 8:4. Treći pogodak najboljeg strijelca Bundeslige prošle sezone.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

17' Asgeirsson za 7:4. Opet pivot... Opet ga nismo pripazili kako treba, evo Islanđana na plus tri. Šipićev prekršaj u napadu, oduzimaju nam suci loptu, nemamo pravih rješenja.

16' Još jednom su Islanđani stvorili višak s krila, ponovno prolazi Thorkelsson za 6:4. Martinović promašuje, silovit šut, ali stativu je pogodio...

15' Gislason za 5:3 s crte... Ubacio se kružni napadač RN Löwena, nije Pešić previše toga mogao napraviti... Ali, zabija i Hrvatska, evo drugog Martinovićevog pogotka za 5:4.

14' Nova Pešićeva obrana izgledne islandske situacije, a sada Aronsson mora van na dvije minute. Lijep pogodak Lučina za 4:3.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

13' Još jedan promašen hrvatski zicer, obrana Halgrimssona, a njemački suci bi nam još mogli i isključiti igrača zbog prekršaja na Vidarssonu. Neće biti isključenja.

12' Minuta odmora za Hrvoja Horvata, nismo zabili nego tek jedan pogodak Islandu na punu obranu. Drugi je pao iz kontre.. Nismo zabili ni nakon timeouta, Cindriću je obranio Halgrimsson.

11' Magnusson zabija iz sedmerca za 4:2, nije uspio Pešić to obraniti.

9' Nismo dopustili Islanđanima da odu na plus tri, zabio je Cindrić iz kontre za 3.2.

8' Vodstvo Islanda 3:1, zabio je Vidarsson, a Halgrimsson brani Čupiću s krila.

7' Gadža šutira, brani Halgrimsson, prijetio je pasiv... Treća obrana islandskog vratara, inače čuvara mreže danskog Gudmea.

6' Cindrić gađa preko gola. Poveli smo na startu pa je realizacija stala, ali s druge strane novu živu loptu kupi Pešić.

5' Prvo isključenje na utakmici. Van mora Tin Lučin, Hrvatska će igrati s igračem manje sljedeće dvije minute. Prvo vodstvo Islanda, Thorkelsson zabija s krila za 2:1.

4' Magnusson zabija za 1:1. Skoro smo oduzeli loptu, ali imao je sastav Islanda dosta sreće. S druge strane, nova obrana Halgrimssona.

3' Pešić brani za Hrvatsku, Halgrimsson za Island, nismo iskoristili zicer za povećanje prednosti.

2' Nisu Islanđani iskoristili njihov prvi napad, ali mi jesmo. Zabio je Marinović za 1:0.

15.30 Utakmica je krenula. Sretno, Kauboji!

15.20 Scenariji po kojim Hrvatska može biti treća u skupini i potencijalno peta na Euru:

1. scenarij: Crna Gora mora dobiti i Francusku i Island, a Francuska izgubiti od Danske u zadnjem kolu. Hrvatska, Francuska i Island imali bi po 4 boda, odlučivala bi gol-razlika.

2. scenarij: Crna Gora pobjeđuje Island, gubi od Francuske, Nizozemska pobjeđuju Dansku. Tada 4 reprezentacije završavaju natjecanje s 4 boda. Ekipa s najboljom gol-razlikom bila bi treća u skupini.

15:10 Ivano Balić uoči utakmice:

"Island je ozbiljna, borbena ekipa, igraju obranu 3-3, igraju obranu oko Magnussona, ali i drugi igrači su stvarno dobri. Igraju onoliko koliko im dopustiš. Magnusson prednjači, ima fintu i super pregled igre. Ima dosta toga u svojoj igri, šut sa zemlje, ozbiljan je to igrač. Pripremili smo 5-1 obranu, to smo jučer na treningu spremali i nadam se da će to danas funkcionirati."

Vratio se Srna, a tu je I Ćavar, 30. igrač kojeg koristimo na Euru?

"To vam samo govori koliko smo toga mijenjali, nisu se igrači ni navikli jedan na drugoga. Promijenili smo 30 igrača, Srna se vratio nakon 10 dana izolacije, osjeća se dobro. Ako bude trebalo, odigrat će pet minuta..."

14.40 Stigao je i konačni zapisnik s igračima koji danas mogu nastupiti na utakmici. Na vrata se uz Pilipovića vraća Pešić, a nisu nam dostupni Ivić, Slišković i Jaganjac. Mjesto u postavi našao je i Davor Ćavar.

14.30 Sat vremena preostalo je do početka današnjeg dvoboja u MVM Areni. Hrvatska i dalje ima teoretske šanse za treće mjesto u skupini, koje joj donosi ogled za 5. mjesto na Euru s trećeplasiranim iz Skupine 2.

Ogled za peto mjesto mogao bi odlučiti koja će momčad izravno otići na SP sljedeće godine, bez kvalifikacija koje se igraju u ožujku i travnju ove godine. Naime, osvajači medalja s Eura imaju siguran plasman na SP, a Danci su kao aktualni svjetski prvaci također već unutra. Ako Švedska, koja je uz Poljsku jedan od domaćina SP-a dođe do polufinala, to će značiti da će na SP i pobjednik dvoboja za 5. mjesto koji se igra u petak.

Hrvatska ima male šanse za dohvatiti taj dvoboj, pa je vjerojatno čekaju kvalifikacije protiv potencijalno dosta jakog suparnika.

Linker
17. travanj 2024 22:16