kolektiff
NAJVEĆA POBJEDA

Hrvatska srušila i svjetske prvakinje! U totalnoj drami rukometašice napravile još jednu senzaciju

Senzacionalna Hrvatska slavila je i protiv Nizozemske na Euru. Dvije velike pobjede protiv favorita
Piše: Dražen Pinević, Sportske novostiObjavljeno: 06. prosinac 2020. 19:59

Hrvatska – Nizozemska 27:25 (13:14)

KOLDING Sydbank Arena. Bez gledatelja. Sutkinje: Hansen i Christiansen (Danska).

HRVATSKA: Pijević (16), L. Bešen; P. Posavec 2, Krsnik 4 (1), S. Posavec, Mičijević 6, L. Kalaus 9, D. Kalaus, Ježić 2, Japundža, Šimara 2, Debelić, Mamić 1, Vidak 1, Blažević, Prkačin. Izbornik Nenad Šoštarić.

NIZOZEMSKA: Wester (7), van Vetering; Kramer, van der Heiden 4, Bont, Abbingh 5 (3), Nusser 1, Snelder 2, Dulfer 5, Freriks, Smits, Smeets, Malenstein 3 (1), van der Vliet 1, Duindam, Housheer 2. Izbornik Emmanuel Mayonnade

SEDMERCI: Hrvatska 1 (1), Nizozemska 4 (3), ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Mičijević 20, Blažević 20, Japundža 39, Šimara 42), Nizozemska 8 minuta (Snelder 6, 15, Malenstein 29, Bont 41). IGRAČICA UTAKMICE: Lara Kalaus

-----------------------------------------

Hrvatska je skinula svjetskog prvaka Nizozemsku. Već nakon dva kola u drugom su krugu Eura, to se zove senzacija. Deset godina je trebalo da rukometašice dođu u drugi krug Eura i uspjele su kada se to malo tko nadao. I sada ćemo protiv Srbije u utorak igrati za 4 boda u drugom krugu. Nevjerojatno, bravo cure!

Nakon sjajne pobjede na startu protiv Mađarica, novi veliki zalogaj našim reprezentativkama bile su svjetske prvakinje Nizozemke koje su u prvom nastupu senzacionalno nakon velikog vodstva u posljednjih 15 minuta doslovno razbijene od Srbije. Rekao bi jedan iskusni trener kod nas 'Damen handball, sve je moguće'. Pa tako je bila i moguća naša nada da bismo mogli već nakon dva kola u drugi krug, što zvuči senzacionalno.

Dobro se postavila Hrvatska, makar drugačije nego protiv Mađarica. Ovaj puta počela je Debelić, u tandemu s Mičijević igrala je u plitkoj 6-0 formaciji i nisu se baš naigrale Nizozemke, tim više jer je na golu sjajna bila Tea Pijević. Vodila je Hrvatska u tri navrata po tri razlike, no oko 20. minute malo su nas poremetila uzastopna isključenja Blažević i Mičijević, pa je Mičijević malo i odmorila i sve to Nizozemke su iskoristile.

Pomaknuo je nizozemski izbornik Mayonnade obranu na devet metara, potjerao naše šuterke, dobio puno naših tehničkih pogrešaka, jer se naš napad nagurao na sredinu, a iz tih grešaka Nizozemska je došla do čistih kontri za lake golove u kojima se brzim dolascima na postavljenu obranu naših snalazila odlično visoka Dulfer. Uhvatile su Nizozemke seriju 5:0 s minus 3, digle se na plus 2 i Šoštarić je time-outom zaustavljao i zaustavio stvari do kraja prvog dijela na koji je otišlo sa -1, što je bilo 'tak tak' s obzirom na viđeno, jer moralo je ispasti bolje, makar je Nizozemska u ženskom rukometu to što jest.

Dobru napadačku večer uz Mičijević imala je Lara Kalaus, ali nisu naše kružne napadačice uspjele toliko doći do izražaja. Najbolja stvar u svemu tome bila su dva isključenja ključne nizozemske igračice u obrani Snelder već nakon 15 minuta i tim više je šteta da to nije naplaćeno u prvom dijelu nekom prednošću, makar minimalnom. No, izgledalo je ravnopravno i to je već bio lijep plus.

Zanimljivo je da su se Nizozemke vratile sa postavom bez Abbingh i van der Heiden. Vodile su po gol, Hrvatska je stizala i bilo je važno ne popustiti držati se blizu protivnicama koje su igrale drugu utakmicu unutar 24 sata. Vratio je Mayonnade svoje najjače snage, vidjelo se da Nizozemke čine sve da bi spasile situaciju nakon poraza od Srbije, a to je svakako bio kompliment za Hrvatsku. U egalu se ušlo u zadnjih 10 minuta.

Nije popuštala Hrvatska, bilo je tu pogrešaka, ali silna volja u obrani sve je vraćala na početak. Digao je Šoštarić s klupe i Šimaru i Mamić, tražio je sigurnost s krila, jer golove je bilo sve teže postići. Digla se hrabra Hrvatska na +2, Nizozemsku dovela do pritiska koji svjetske prvakinje nisu izdržale.

U prvoj utakmici 2. kola naše skupine Mađarska je razbila Srbiju čak 38:26. Za pobjedu Zacsik 10 komada, u porazu Radosavljević 5.

SKUPINA C: Hrvatska – Mađarska 24:22, Srbija – Nizozemska 29:25, Srbija – Mađarska 26:38, Hrvatska - Nizozemska 27:25. Poredak: Mađarska 2 (+10), Hrvatska 2 (+2),), Srbija 2 (-8), Nizozemska 0 (-4).

-----------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ - Kakva pobjeda! U drugom dijelu nije bilo pada koncentracije, dapače, nakon dva rana isključena "glava" je ostala na mjestu i sjajnom igrom osigurale su veliku pobjedu. Bravo za Hrvatsku! Presudilo je odvajanje u 54. minuti, kad je Mičijević zabila za 26:24...

- Kalaus za 27:25 trideset sekundi prije kraja susreta!

- Mičijević za 26:24 dvije i pol minute prije kraja! Evo i odgovora Nizozemki, Van De Heiden za 26:25...

- Mamić u 54. minuti zabija za novo poravnanje (24:24), a onda Kalaus (2-0 Hrvatske) za novo vodstvo (25:24)!

- nakon gotovo četiri minute bez gola, Simara za novo poravnanje (23:23). Osam minuta do kraja utakmice...

- Abbingh i Van Der Heijden za 2:0 Nizozemske i novo vodstvo

- U periodu od tri minute bez gola sjajno je Hrvatska obranila neugodnu situaciju, jer već drugi put je s igračicom manje (dvije minute) u terenu. Dapače, sad serijom 3:1 Hrvatska opet vodi 21:20!

- Tri gola Dore Krsnik već u nastavku, za poravnanje 18:18.

- Kalauš i Krsnik zabile su za novi preokret Hrvatske u nastavku (15:14), ali evo i dva gola Nizozemki (Dulfer, Housheer)

- počelo je drugo poluvrijeme

Kraj 1. poluvremena - Šteta, imala je Hrvatska napad za +3, ali na kraju se igra raspala pred kraj prvog dijela i Nizozemska je zaključila prvo poluvrijeme s +1 u svoju korist. Vidjet ćemo što možemo očekivati u nastavku...

- u posljednjim trenucima prvog dijela Hrvatska smanjuje na minus jedan s igračicom više, u igri nas je održala sjajna golmanica Pijević, slijedi velika broba u nastavku!

- veliku seriju Nizozemki od 5:0 prekida pogotkom Mičijević za 12:13

- dva isključenja zaredom za Hrvatsku, prvo smo 'preživjeli' zahvaljujući sjajnoj solo dionici Larise Kalauz, ali drugo razdoblje s igračicom više Nizozemska sjano koristi i od zaostatka 8:11 dolazi do izjednačenja

- nakon polovice prvog dijela Hrvatice imaju plus dva: Ježić je dala dva gola zaredom, jedan je dodala i Mičijević, odlično brani Tea Pijević

- Hrvatska je imala i napad za 5:1 i igračicu više, ali onda je uslijedila serija protivnica: Nizozemke zabijaju tri zaredom, nakon 10 minuta opet je 'egal'

- vrlo dobar početak Hrvatske, Nizozemke su povele, a onda naše zabijaju četiri gola zaredom, Posavec treći iz izvrsne kontre

- U prvom dvoboju 2. kola ove skupine danas je Mađarska deklasirala Srbiju sa 38:26.


Najava Dražena Pinevića:

Kad nešto stvarno želiš, a naše rukometašice jesu, onda ti se to i ostvari kad-tad. I odjednom Euro postane zanimljiv, odjednom vidiš da se može, da sve to ipak nije toliko daleko koliko se u nekim momentima činilo. Oduševile su cure pristupom protiv Mađarica, kako je rekla Dora Krsnik “možda nije bilo savršeno, ispadale smo, griješile, ali smo dale sve od sebe i uspjele”.

Danas će zato pred sobom imati savršenu nagradu, utakmicu protiv aktualnih svjetskih prvakinja Nizozemki. Savršeniji izazov nije moguće zamisliti.

Nizozemska je lani u Japanu prvi puta otišla na tron u finalu protiv Španjolske. Nizozemska je u posljednje četiri godine sva četiri puta bila na postoljima velikih natjecanja - 2019. zlatna na SP, 2018. brončana na Euru, 2017. brončana na SP i 2016. srebrna na Euru. To nisu uspjele ni Norveška, ni Francuska ni Rusija, tri top selekcije danas. I to je dosta reći o Nizozemkama.

image
KOLEKTIFF

Emmanule Mayonnade, njihov francuski izbornik koji inače vodi i Metz, ima ekipu u kojoj nijedna igračica ne igra u Nizozemskoj. Dobre igre odvele su ih diljem Europe, pa ih je danas po pet u Danskoj i Njemačkoj, tri u Mađarskoj, dvije u Francuskoj i jedna u Rumunjskoj. U Dansku su došle bez dvije do jučer ključne igračice, Nike Groot, koja je odustala od reprezentacije ranije, i Estevane Polman, koja je briljirala na SP lani. No, tu su iz top tima za svjetsku krunu vratarka Wester, pivot Snelder, najbolji strijelac Abbingh i ljevakinja van der Heiden. Jasno i odlična krila s kojima slijedi jurnjava - desno Malenstein i Bont, te lijevo Smeets.

Nizozemska je zbog problema Srbije s koronom prvu utakmicu igrala dan kasnije, pa će tako između dva susreta imati samo 20 sati, što je opet na neki način naša prilika. No, ključ je da cure shvate da s Mađarskoj nije gotov Euro, da je to bio samo sjajan početak i da je tako kako su izgledale na startu svašta moguće.

Izbornik Nenad Šoštarić smišlja plan za Nizozemsku, a nakon testiranja u 10.00 ujutro u subotu, lagani video prije ručka.

- Bilo je malo euforije, što je i normalno, ali moramo se spustiti na zemlju jer Euro ide dalje. To je nekad prokletstvo sporta u kojem dugo gradiš, a kratko uživaš, no to je tako. Imamo još ambicija ovdje.

Danas je Nizozemska?

- Svjetske prvakinje, ali bez Groot i Polman ipak drugačija je to ekipa. Rekao bih obrana, kontra i šuterski dio su im najjača strana. Mi smo neke stvari obrambeno utvrdili, ovdje ćemo imati posla s odličnim šutericama Abbingh i van de Heiden, ali i sa Snelder na crti kojoj se ne smije dati prostora. Zahtjevno će biti i ono što je sigurno, morat ćemo trčati i više nego protiv Mađarske.

Stanje u ekipi je dobro?

- Je, volja je velika. Borbenost pokriva greške, to se jedino radi na taj način. Igračice dugo nisu igrale, fali im utakmica, nisu neke igrale toliko minuta već dugo, što se vidjelo po kratkom šutu u finišu, ali su sve super odradila maksimalno koliko su mogle u tom trenutku. I ništa, idemo dalje, pokušati…

Nije prevalio preko usta, ali je mislio “drugi krug”, sada daleko samo jedan bod, realno gledajući.

Linker
09. travanj 2024 22:37