JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
NENAD ŠOŠTARIĆ ZA SN

‘Istina je što Kaleb stalno govori u prijenosu, i mene to nervira! A jednom se igraču moramo pokloniti‘

‘Koliko god to grubo zvuči, prvenstvo tek sad počinje. Remijem s Japanom dali Danskoj bod više...‘
Piše: Nenad ŠoštarićObjavljeno: 19. siječanj 2021. 21:27

KOMENTAR NENADA ŠOŠTARIĆA

Pobijedili smo Katar, ali je činjenično stanje da i dalje igramo slabu obranu, što i Nikša Kaleb cijelo vrijeme govori u prijenosu. Uredno smo ulazili u blok, bez kontakta... Koliko god to grubo zvuči, prvenstvo tek sad počinje. Mi smo remijem s Japanom dali Danskoj jedan bod više i sad je bitno ići korak po korak. Prvi nas treba Bahrein, s kojim treba biti jako oprezan, oni su izbacili Katar s Olimpijskih igara. No, ako nastavimo dizati formu, i ako uz to samo malo djelujemo na obranu, puno brže i lakše ćemo rješavati utakmice.

I Katar smo mogli puno brže riješiti, imali smo četiri-pet puta mogućnost doći na četiri razlike, ali svaki put se pojavio neki problem; promašeni sedmerac, bačena kontra preko cijelog terena, promašeni zicer... Taj 'klik' bi nam puno brže 'otvorio' utakmicu, oni bi vjerojatno zaigrali s malo manje discipline pa bi nam bilo lakše. Katar je igrao sve što smo očekivali, ali nama i dalje nedostaje ta agresivnost igre u obrani, naša obrana nije na razini na kojoj bi trebala biti.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Definitivno moramo naglasiti i dobre stvari. Protiv Japana u drugom poluvremenu nismo imali šut s krila, sad je Štrlek zabio šest komada. Moramo imati i šut s krila, raširiti suparničku obranu da bi mogli poentirati.

Mi se moramo pokloniti Marinu Šegi. Čovjek nam je dao mogućnost da sve to odigramo sa četiri obranjena sedmerca, te par udaraca izvana i zicera s krila, dao nam je zalet da bismo uopće mogli ostvariti pobjedu. I ovako je bilo teško, ali bez njegovog učinka bilo bi još teže.

Očito da još nismo na 100 posto. Igra se popravlja, protok lopte u napadu je bolji i sve to ima smisla. Ali mene nervira obrana jer rukomet prije svega gledam kroz fazu obrane. Ako nemaš agresivnost, onda si u problemima. Ako su nam sad Carol i Zakkar zabili 11 golova, uz dužno poštovanje njima, što će biti kad dođe Mikkel Hansen?

Moramo ulaziti u prekršaje, ne možemo se više igrati odbojke, jer i s malim, minimalnim kontaktom ta lopta ne završava u rašljama nego možda u vratnici ili izvan okvira gola. Ne moraš se u obrani tući svom snagom, ali samim ulaskom u kontakt daješ veće šanse vrataru. Svaki prekid igre daje poticaj obrani i golmanu da budu sve bolji. Davno se u teoriji rukometne igre pričalo da je dobar obrambeni igrač koji u obrani napravi što više prekršaja odnosno prekida igre, a loš napadač je onaj koji dozvoli da se na njemu napravi puno prekršaja.

Nešto i o mladima. Martinović je i protiv Katara pokazao danas da je igračina i da će biti igračina koja će, dao Bog, nositi reprezentaciju sa Šarcem i Jaganjcem u daljnjoj budućnosti. Šarac je malo iznenađenje, ušao je hladan relativno kasno, ali je odigrao jako korektno, osvojio važnu loptu za Štrlekovo poentiranje na prazan gol, izborio sedmerac. Bio je jako koncentriran i dobar u tih par minuta.

Linker
25. travanj 2024 19:15