CROPIX
POŠTUJ SVOJ TALENT

Ivano Balić: Volim prenositi znanje i dobro je da imaju nas da im olakšamo put

Cilj je prenijeti im znanje vezano za teren, ali i sve ono što se događa oko njega
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. kolovoz 2022. 16:40

Europska rukometna federacija pokrenula je 2019. program pod nazivom Poštuj svoj talent u kojem mladi rukometaši imaju priliku učiti od najvećih zvijezda ovog sporta. Na europskim prvenstvima mlađih kategorija kao što je Europsko prvenstvo kadeta, koje je trenutačno u tijeku u Crnoj Gori, na svakoj utakmici se bira najbolji igrač iz pobjedničke i poražene momčadi, a oni se onda pridružuju programu i imaju “radna druženja” s nekom od zvijezda. Cilj je prenijeti im znanje vezano za teren, ali i sve ono što se događa oko njega, a utječe na njihove karijere. U Podgorici je takav “učitelj” naš Ivano Balić.

- Za mene je rad s mladim igračima najbolji dio trenerskog posla, a isto tako mislim da je dužnost iskusnih igrača, koji su igrali u mnogim klubovima, trenirali s različitim trenerima, osjetili različite pristupe rukometu, prenijeti to znanje mladim igračima - objasnio je Balić u intervjuu za službenu stranicu EHF-a.

image

Učitelj Ivano svojim učenicima u Podgorici ponajviše prenosi iskustva vezana uz događaje izvan terena

Balić se i sam posvetio trenerskom poslu koji je...

- Težak posao, ali kad vidite svakodnevni napredak kod djece onda vam to daje dodatnu motivaciju.

Sviđa mu se program Poštuj svoj talent, a smatra kako je najvažnije mladim igračima prenijeti što više iskustava vezanih za događanja izvan terena.

I sam puno naučio

- Mislim da mogu imati jako puno koristi od ovog programa, možemo ih pripremiti za puno toga iz različitih područja, stvari koje smo mi morali naučiti sami i to na svojim pogreškama. Ako imaš sreće, možeš učiti od iskusnih igrača u svom klubu, ali nadam se da će mnogi iskoristiti ovaj program kako bi bili mudriji u svojim karijerama.

EHF priprema i novu aplikaciju na kojoj će igrači pronaći savjete i upute o mentalnoj pripremi, sportskom pravu, ophođenju s medijima, dvostrukoj karijeri, antidoping programu... Upravo o nekim od tih tema Balić razgovara i dijeli iskustva sa svojim učenicima u Podgorici.

- Dosta smo usredotočeni na događanja izvan terena jer postoji mnogo prepreka na koje mogu naići. Menadžeri, odnosi s medijima, mentalna priprema, to su samo neke od tema o kojima volim pričati s njima. Volim prenositi znanje koje sam morao sam naučiti i dobro je da imaju nas da im olakšamo put.

Nešto što njegova generacija nije imala i sad je svjestan kako mu je ponešto od toga itekako nedostajalo.

- Morao sam ispitivati starije igrače s kojima sam igrao i to sam radio svakodnevno. Bio sam zbilja uporan sa svojim pitanjima, slušao sam njihove priče, prihvaćao savjete. Imao sam sreće da sam imao nekoliko njih koji su bili uz mene u tom razdoblju.

Ali priznaje kako je priča dvosmjerna. Mladi igrači uče od njega, ali i on uči od njih.

- Naučili su me da budem strpljiv. Morate naučiti kako im pristupiti, ponavljati neke stvari, ali ne smijete biti dosadni i trebate ih navesti da uče s osmjehom na licu.

Linker
23. travanj 2024 09:10