Novi igraci RK PPD Zagreba, Senjamin Burić, Todor Jandrić, Vlado Matanović, Žiga Mlakar.
 RONALD GORSIC/CROPIX
NOVE ZVIJEZDE

Najbolje odrađeni prijelazni rok u nekoliko zadnjih godina: Predstavljamo pet velikih pojačanja Zagreba!

Ašaninov navijač, povratnik, iskusni Celjanin, krilo sa srcem i prvi ‘čarapan’ u dresu prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. lipanj 2020. 19:50

Zagreb ima ozbiljnu momčad za novu sezonu. Nije bilo službenog predstavljanja, očito ostavljenog za početak sezone. Zaletavanje s prognozama nikad nije donijelo ništa dobro, pa se od njega bolje suzdržati dok se stvari ne dokažu na sceni. Bilo je dosta promjena, za jednom i previše, no ipak svi očekuju drugačiji Zagreb u novoj sezoni.

A da bi bio drugačiji, potrebni su argumenti. Možda će biti onih koji će prigovoriti da nema više domaćih, ali pitanje je koji su to domaći koji bi mogli igrati u Zagrebu vrhunskih ambicija, a koji žele doći u Kutiju šibica. Tu priča prestaje. Tu počinje veliki posao kojeg se prvi puta prihvatio Igor Vori. Kako je korona srušila sve, da bi se sačuvao barem duh, dva tjedna već drži momčad na okupu - razgovaraju, druže se, pričaju, treniraju, analiziraju. U četvrtak im počinje odmor, a prije četvrtka okupili su se i stari i novi na druženju koje je bilo u Jaski. Rješavaju se papiri, stanovi, dozvole, a sve da bi se 20. srpnja mogli ponovo okupiti i posvetiti isključivo radu, a trebat će ga puno, jer je puno novosti u svemu tome.

Zagreb je dobio pet, može se reći i šest igrača koji bi trebali biti velika pojačanja za ovu momčad. Hoće li biti, pokazat će sami. Tu su dva reprezentativca Srbije, po jedan Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kada se dodaju na momčad koja je već duže tu, moglo bi to biti zanimljivo. Recimo, šuterski dio s Božovićem pa sada s Obradovićem, Mlakarom i Vuglačem sigurno će izgledati bitno drugačije, a tu su još i Hrstić, te mladići Srna i Vistorop od kojih se puno očekuje. U vanjskoj liniji je i Slovenac Vlah na sredini, tako da nema minusa.

Na crti četvorica Šipić, Burić, Stojnić i Grahovac, na krilima Mandić i Ravnić lijevo, Božić Pavletić i Matanović desno, a na golu Ašanin i Jandrić. Naoko, nakon dugo vremena najbolje složena momčad posljednjih godina. E, a sad to treba i pokazati.

Proći skupinu u LP

Pa da se pojačanja i predstave. Prvo mladi vratar Todor Jandrić.

image
Todor Jandrić
RONALD GORSIC/CROPIX

- Sretan sam da sam tu. Došao sam iz Metaloplastike, trener Vuković je želio da ostanem još, a ja sam želio iskorak. Zagreb je taj iskorak i siguran sam da nisam pogriješio.

Jandrić je iz Bačke Palanke, trenirali su ga Nebojša Stojinović i Vladan Krasavac, vratarski specijalisti, a jako ga hvali najbolji trener vratara Dejan Perić. Pojavio se u Vojvodini, a inače poveznica s Hrvatskom mu je mama čiji roditelji žive u Karlovcu.

- Konkurencija je Ašanin, navijao sam za njega na Euru, odličan je i mislim da ćemo biti dobar tandem.

Imate i novog trenera vratara?

- Za mene je trener zakon, volim prihvatiti savjet, čuti sve, pa izabrati najbolje.

Ispred Jandrića u obrani bi trebao stajati Nemanja Obradović. Bio je Červarova senzacija u Ligi prvaka u dresu Metalurga. Nešto je godina otad prošlo...

image
Nemanja Obradović
RONALD GORSIC/CROPIX

- Problem je bilo samo rame koje je sada OK. Nisam želio biti specijalist, vidim se i kao strijelac i to želim sve vratiti u dresu Zagreba. Ispalo je slučajno, od Meškova sam dobio slobodno i to je to.

Obradović je iz Kruševca, prvi “čarapan”, sjetite se nogometa, u dresu Zagreba. Karijeru je gradio kao ponajbolji junior Europe.

- Ova je momčad vrlo ozbiljno složena i mislim da bi to mogao biti dobar posao.

I lani je Zagreb na desnoj strani napada imao igrača iz Slovenije, no sada je to umjesto Gašpera Hrastnika mnogo poznatiji Žiga Mlakar. Iskusni Celjanin, trebao bi dati sigurnost i stabilnost igri Zagreba.

image
Žiga Mlakar
RONALD GORSIC/CROPIX

- Ovo su sve reprezentativci svojih zemalja, koji igraju rukomet na vrhunskoj razini već godinama, tako da mislim da nema razloga sumnjati u dobar posao. Osnovni cilj je prolazak skupine Lige prvaka, mislim da smo to u stanju, pa i dalje ovisno o ždrijebu.

Počeo je u Celju, prošao kroz dobre ruke jer su ga vodili Kamenica, Serdarušić, Požun i Tamše. Dobro zna Zagreb i kaže:

- Da, već su me pitali iz Celja u Zagreb, kako to. Samo ambicija biti bolji i tražiti priliku. I ništa više od toga. Općenito sam mišljenja da je to rivalstvo Celja i Zagreba odlična stvar, da svaka utakmica obogaćuje atmosferu i budi rukomet i iskreno volio bih da se opet sretnemo u Ligi prvaka. Nema tu ničeg negativnog, dapače, možda je nekad bilo, danas više ne. Uostalom i Hrvati igraju u Celju, a ne u Zagrebu - zaključuje Mlakar.

Burić se vratio kao otac

Senjamin Burić nakon godinu dana se vratio u Kutiju šibica. Pitanje je zašto je uopće otišao?

image
Senjamin Burić
RONALD GORSIC/CROPIX

- Da bih postao otac, ha, ha. Lani je s Nantesom ispalo sretno, jer sam bio potpisao za Cesson koji je ispao iz lige, pa je Nantes uletio u pravom trenutku, a tamo sam već i bio. I sada sam ponovo tu, drago mi je.

Mama je inače Sonja Bašić, a i punca mu sigurno znate. Na Mirko se odaziva. Burić je igrač velikog iskustva. Što se ono kaže ‘kuha igru’, momčad mu vjeruje, a takvi su jako važni.

- Mislim da ćemo biti dobri, nema razloga za misliti drugačije. Ne vidim se kao neki siguran, dapače, veselim se konkurenciji koja je i velika i dobra, a tko kaže da Grahovac sutra ne može biti prvi. To se u sportu nikad ne zna. Malo nas ima novih više nego je uobičajeno, ali složit ćemo to. Vorija znam i kao suigrača, tu se nema što dodati, a ne sumnjam da on i Špoljarić znaju što će i da će obrana izgledati dobro, a tu je početak svega.

I za kraj naše krilo, naš reprezentativac Vlado Matanović.

image
Vlado Matanović
RONALD GORSIC/CROPIX

- Išao sam zaobilaznim putem, ali sam eto stigao do Zagreba. Možda malo kasnim, no mislim da sam dovoljno mlad i ambiciozan i da se sve može nadoknaditi. Zaustavila me ozljeda u Umagu, a do nje sam bio super, trebao biti i prvi strijelac lige. Možda se često priča o krilima s “ekstra ručicom”, ja nisam takav, ali imam srce, želju, motiv, volim brzi rukomet.

Tu je i još jedan reprezentativac?

- Božo (Božić Pavletić) je sjajan, neće biti lako nam zamijeniti Horvata koji je za klub bio više od igrača, i žao mi je da neće biti s nama, ali mislim da mi to možemo. Ne sumnjam u nas. Zagreb vidim kao iskorak u karijeri - kaže momak kojem je sada 25, a koji je sa 17 godina debitirao za Hrvatsku kada ga je Slavko Goluža uvrstio u reprezentaciju na prijateljskom susretu protiv Norveške.

E taj klinac, sada je reprezentativac, koji bi kao i petorica plus Božić trebali biti ekstra pojačanja Zagreba. Rekao je Vori nedavno, stranac je pojačanje ili je bolje imati svog mladog igrača. Sve je rečeno o očekivanjima...

Pet novih ljudi u Zagrebovoj svlačionici

Todor Jandrić

22-godišnji vratar, reprezentativac Srbije u dugoročnom tandemu s Milosavljevom. Sa 18 godina se pojavio na golu Vojvodine u SEHA ligi i pokazao stil, talent za koji kažu da je ponajbolji na ovim prostorima. Klasični rukometni vratar, ne letač, ne parader, nego nešto slično onome što je svojedobno postojalo s Losertom. Sada to treba pretvoriti u vrhunsku priču. Lani je bio odličan an vratima Metaloplastike.

Vlado Matanović

Desno krilo, brz, vižljast, agresivan, s kvalitetom da može igrati i desnog vanjskog. Rođen u Rijeci, počeo u Kozali, nastavio u Umagu, a u Zagreb stigao iz slovenskog Gorenja. Aktualni hrvatski reprezentativac sa srebrom s Eura. Uz Božića Pavletića nakon odlaska Horvata dugoročno rješenje Zagreba, a svi se nadaju uz Božića Pavletića i Miletu i u reprezenatciji.

Žiga Mlakar

30 godina je napunio u svibnju, bit će najstariji igrač u momčadi, a tek je dosegnu puno zrelost. Slovenski reprezentativac sa deset godina staža u Celju (rekord u LP 66 golova), te dvije u poljskoj Wisli iz koje je i došao u Zagreb. Igra u dva pravca, nije prebrz, ali je vrlo snažan i s njim Zagreb dobiva šut iz vana, a s njim i povratnikom Vuglačem i višenamjenski tandem za teške okršaje u Ligi prvaka. Lani je ljevak bio najveći problem, sada svi misle da neće biti.

Senjamin Burić

Pivot (29 godina), skoro dvometraš (198 cm) reprezentativac Bosne i Hercegovine, nakon godine odsustva vratio se u Zagreb. Igrač vrhunske kvalitete u oba pravca, sa po 3 godine iskustva u Izviđaču, Gorenju, pa u francuskom Nantesu. Uz Šipića, te mladiće Stojnića i Grahovca Zagreb na crti ima vrlo moćnu postavu.

Nemanja Obradović

Dvometraš, masivni bek, igrač u dva pravca kakvog je Zagreb priželjkivao. Reprezentativac Srbije, bljesnuo je u makedonskom Metalurgu kada ga je vodio Lino Červar. I vrhunski strijelac i obrana na sredini, a onda ga je ozljeda ramena usporila. Trajalo je dvije godine, u međuvremenu je iz Metalurga otišao u Wislu, pa u Meškov. Sada je potpuno zdrav i želi se vratiti na stare staze.

Linker
24. travanj 2024 19:32