Tin Lučin

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
RIJEČANIN JE PRAVI HIT

Najveće je otkriće Hrvatske na Euru, a nije uopće bio u planu: ‘Godi mi usporedba s legendom, ali...‘

Stigao je u reprezentaciju kao zamjena pa se prometnuo u našeg najboljeg igrača...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. siječanj 2022. 09:52

Tin Lučin igrač je kojeg smo na ovom Euru definitivno dobili za budućnost. Naravno, sve što će dolaziti najviše će ovisiti o njemu i njegovim igrama. On je dokaz da imamo mladih i da nemamo baš nikakav razlog za paniku, koju smo iskazali na ovom Euru. Možeš pomladiti ako imaš s čim, ali ako nemaš moraš biti spreman na čekanje i građenje. Strpljiv, posebno zbog okolnosti u kojima je momčadski sport danas, dokazano.

Tin Lučin nije novost. Dečko ima veliki smisao za rukomet. Nije uobičajen igrač, ima svoje mušice, ali s godinama one se uspijevaju kanalizirati i njegova nesporna kvaliteta koju je pokazivao kao klinac apsolutno dolazi do izražaja. I on samo pokazuje da imamo razlog biti mirni.

Kriteriji popustili

Na prošlom smo SP smo dobili Davida Mandića i Marina Šipića, od Montpelliera imamo i Ivana Martinovića, jako su napredovali Halil Jaganjac i Tin Lučin i to je jako puno. Kada bismo na svakom natjecanju dobili nekoga poput njega, a sve dotad zadržali, ne bi bilo nikakvih problema. Ovako, uz objektivne probleme stvorili smo si i one koji nam nisu trebali, niti smiju biti bilo kakav alibi za rezultat, jer Hrvatska je Hrvatska, Hrvatska je reprezentacija koja traje skoro 30 godina, koja ima pregršt velikih rezultata i nije nebitno kako će izgledati gdje god da nastupe. Kriteriji su se vjerojatno malo pogubili, popustili smo, ali kriterije treba aktivirati i sve će biti u najboljem redu.

Tin Lučin na ovom je EP odličan, i kao strijelac i svojom igrom u dva pravca. Bio je prvi junior Hrvatske, bio dio momčadi koja je u juniorima osvojila svjetsko srebro, ali u Španjolskoj nije zaigrao, no nakon burnog uvoda u karijeru kroz Zagreb, Ademar i Wislu izrastao je u ozbiljnog igrača.

Tine, jeste li vi srednji ili lijevi vanjski?

- Nemam pojma, mislim da je to u rukometu koji se igra danas nevažna stvar. Važno je pokazati kvalitetu, intenzitet. Kao klinac bio sam srednji, mnogi su me vidjeli lijevo, ali ne mijenja na stvari. Da bi mogao igrati, moraš moći sve.

Što kažeta na usporedbe s Blaženkom Lackovićem, koje se provlače otkako je počelo ovo EP?

- Naravno da je svaka usporedba s Lackovićem lijepa, jer Lac je legenda ove reprezentacije. Ali, ja nisam Lacković.

Bila je burna dosadašnja karijera, makar je zasad još uvijek poprilično mlada?

- Bila je zanimljiva, svašta se u svemu tome naučilo. I kada sam iz Kozale išao u Zagreb, što nije bio dobar potez, i kada sam otišao u Španjolsku, gdje sam u Leonu dopao u jednu drugačiju situaciju kao rukometni profesionalac, gdje sam surađivao s vrlo detaljnim i preciznim Manolom Cadenasom, što nikad nije lako. Danas sam u poljskoj Wisli i svo to iskustvo dobro mi je došlo.

Mučila me ozljeda

Niste trebali biti niti na ovom Euru, odnosno bili ste u prvom planu među rezervama?

- Nisam, pozvan sam tek kada su Duvnjak i Cindrić dobili koronu. No, bitnije mi je da sam na sve zahtjeve odgovorio kako treba, a da sam i na reprezentativnim utakmicama u travnju pokazao da se na mene može računati. Veselim se svakom pozivu u kojem god trenutku došao.

Pa ste kratko izostali...

- Da, ove sezone me mučila ozljeda, pa praktički do prosinca nisam radio kako mogu, jer nisam mogao, ali sada je sve uredu. Kod Sabatea je isto zahtjevno u Wisli, sada je i dobro i igramo dobro, što je najvažnije. Radim ono što najbolje znam.

Nije vas nitko očekivao u tako dobrom izdanju, a vi ste naš možda i najbolji igrač u Mađarskoj?

- Nisam ni ja sam očekivao takvu minutažu, a sada sam sretan da se to dogodilo i da sam dobio priliku kakvu sam dobio.

I mjesto u reprezentaciji za nadolazeće godine?

- Ja sam mlad igrač. Drago mi je da se na mene računa, znam da imamo jako dobrih mladih igrača posebno u mojoj generaciji koja se pokazala na velikoj sceni, ali je isto tako istina da ako želimo ostati dio toga, a želimo, moramo kontinuirano dobro igrati jake utakmice, u jakim klubovima s jakim protivnicima. Ovo je lijepo, ali je ovo tek početak.

Trebamo se resetirati

Što se dogodilo protiv Crne Gore?

- Ne znam ni sam, znam samo da se tako nešto ni u snu ne smije dogoditi Hrvatskoj na velikoj sceni. Nismo bili dobri, nismo bili unutra, glave su bile negdje drugdje i malo se dobrog uopće o tome može reći.

Euro je dosta šaren, dvije pobjede, dva poraza zasad, a dolazi Danska?

- Rekli smo da ne tražimo nikakva opravdanja zbog korone, pa neka tako i ostane. Bilo je dobrih i loših stvari, protiv Francuske smo izgubili previše, makar smo bili dobri i na nogama cijelu utakmicu. Srbija je bila vrhunac, a Crna Gora, rekao sam već, ne smije se Hrvatskoj dogoditi nikada. Korona je utjecala sigurno, ali nije bila jedini minus.

Danska dolazi i u velikom je naletu?

- Danska je svjetska selekcija, mi se moramo resetirati i vratiti naše glave za velike utakmice. Mislim da možemo Dancima pružiti dobar otpor. S njima nisam igrao na seniorskoj sceni, na juniorskoj jesam i tamo je dobro išlo. O njima sve znamo sve, kvalitete njihovih igrača s Mikkelom Hansenom na čelu. Bit će nam teško, ali Hrvatska uvijek mora pokazati zašto je Hrvatska - zaključio je Tin Lučin.

Nisam ni ja sam očekivao takvu minutažu, a sada sam sretan da se to dogodilo i da sam dobio priliku kakvu sam dobio. Imamo jako dobrih mladih igrača, posebno u mojoj generaciji koja se pokazala na velikoj sceni. Ovo je lijepo, ali je ovo tek početak

Linker
08. travanj 2024 04:14