RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
ŠTO SLIJEDI?

Nasljednika Červara mora predložiti - Červar!? Neobična situacija kod odabira izbornika, evo objašnjenja

Olimpijski kvalifikacijski turnir čeka nas već za 45 dana, a Hrvatska treba pronaći novog izbornika
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. siječanj 2021. 15:29

U obraćanju javnosti nakon ispadanja sa SP u Egiptu Domagoj Duvnjak je u jednoj rečenici rekao sve.

- Treba napraviti potpuni reset, spremiti se i uvjeren sam da ćemo se vratiti jači.

Reset znači potpuno promijeniti postavke, a nema segmenta u kojem se to ne bi trebalo dogoditi. Jer u Egiptu osim fotoreportera i zdravstvene službe ništa nije štimalo. Zahtjevna stvar, kratko vrijeme za “luftanje svlačionice” kako bi se reklo, ali to je nešto što se očito mora i što će se dogoditi. Nisu prvi puta u takvoj situaciji, ti ljudi su donijeli puno takvih odluka. Možda u svakoj nisu pogodili, ali je rukomet ipak napravio to što jest svih ovih godina, što god tko o tome mislio.

Nema vremena čekati

Međutim, kada će se sastati Upravni odbor HRS-a trenutačno još nije poznato. No, u cijelom postupku izbora Červarova nasljednika postoji jedna zanimljiva i neobična situacija. Naime, za UO potrebno je izvješće izbornika Červara o nastupu na SP u Egiptu, ali i njegov prijedlog budućeg izbornika.

Zašto? Zato što Lino Červar kao koordinator za muški rukomet, što je do prije godinu i pol obavljao Zoran Gobac, mora obaviti razgovore s kandidatima i predložiti ih UO HRS-a na usvajanje.

image
DRAZEN ALEKSIC/CROPIX Cropix

Svakako neobična procedura, mora se priznati... K tome i naporan posao nakon vrlo stresnog SP-a, ali posao koji se mora odraditi u najbržem mogućem roku, kako bi onaj tko ga naslijedi imao što bolju sliku uoči onoga što slijedi.

Kako god bilo i ispalo, onom koji dođe umjesto Line Červara neće biti lako. Morat će vrlo brzo odlučivati, morat će preko noći doslovno složiti momčad koja će biti u stanju odigrati u Francuskoj tri teške utakmice u tri dana. Tu se nitko ne smije čekati, jer vremena za čekanja nema. To iziskuje veliku odgovornost igrača u periodu koji slijedi do novog okupljanja, što s obzirom na kalendar natjecanja neće biti nimalo jednostavan posao. Igra tko je zdrav, a ne tko bi želio, to je pravilo broj 1.

Horvat i Goluža

Vrlo osjetljiva situacija u kojoj neće biti lako pogoditi s čovjekom koji mora imati puno hrabrosti i koji ujedno mora imati povjerenje igrača koje će voditi. Neke velike promjene u tom kratkom vremenu neće biti moguće, sve je stvar brze prilagodbe i poznavanja situacije, ali i poznavanje tematike koja nas čeka. Zato smo rekli prije neki dan da mislimo da su najveći kandidati za klupu Hrvoje Horvat i Slavko Goluža, prvi jer je bio uz Červara i dobro zna situaciju, a drugi jer ima veliko iskustvo igranja, vođenja reprezentacije, jer ima iza sebe tri velike medalje i jako dobro pozna momčad.

Za sada su se obojica suzdržali komentara smatrajući očito da nije vrijeme da se izjašnjavaju kroz medije.
Svaka druga promjena bila bi rizičnija, jer bi tražila veću prilagodbu, a dolazak Veselina Vujovića svakako bi bio šok koji bi izazvao reset ne samo momčadi nego i svega u i oko reprezentacije. To bi tek za mnoge bio stres.

Nitko nije lud ući samo tako u rizik, pa ne uspjeti i zakopati se za sva vremena i zato treba tražiti dugoročnije rješenje kojem bi kao cilj moglo biti postavljeno SP u 2025. kojem smo domaćini. Čovjeku koji prihvati rizik trebat će ponuditi dugoročniju opciju, a savršen znak pogotka iste bio bi prolazak na OI.

Jesu svi protivnici koji nas čekaju u Montpellieru jaki, no ni protiv jednog normalna i dobro postavljena Hrvatska, za razliku od egipatske, nije autsajder, posebno ne protiv Portugala i Tunisa, jer ako ćemo se bojati njih onda se tu malo što treba očekivati. Respekt da, ali pretjerani ne, strah najmanje, a neki su se baš jako prepali Portugala...

Stisnut zube i ‘ajmo dalje

Treba računati da će se do tada reprezentaciji vratiti Cindrić i Stepančić, da će Karačić i Šego doći zdravi, da će Duvnjak biti svježiji i manje iskorištavan nego sada, da nitko neće kasniti na pripreme, makar recimo Španjolska ne igra kvalifikacije i njen kalendar je drugačiji od ostalih... A to je, ako se skupimo u komadu i s povjerenjem svih u sve, već neka sasvim drugačija priča.

Stisnut zube i svi skupa odraditi taj posao koji nam je, eto, preko noći postao nevolja ničim izazvana. I prestanite s patetikom, opraštanjima i sličnim, jer ima ozbiljnih problema dovoljno, a život nije stao, već jako brzo ide dalje. A priznaje samo hrabre i pobjednike u konačnici. To imaš ili nemaš.

Kvalifikacije za OI

12. do 14. ožujka (Montpellier)
12. 3. Hrvatska - Francuska
13. 3. Hrvatska - Portugal
14. 3. Hrvatska - Tunis

Linker
25. travanj 2024 12:02