Island na pragu velike pobjede protiv Francuza

 ATTILA KISBENEDEK Afp
ČUDO SE NIJE DOGODILO

Nezapamćeni debakl Francuza i apsolutna senzacija! Evo za što se sada bori Hrvatska na EURU

Francuzi su senzacionalno izgubili od Islanda, Hrvatska od Danske i tako se oprostila od medalje
Piše: P. Žukina/D. Pinević/JL/SNObjavljeno: 22. siječanj 2022. 17:01

Dan je u Budimpešti u onom sportskom smislu dobro počeo za Hrvatsku. Nizozemci su sa 34-30 pobijedili Crnogorce što je bilo nešto što je odgovaralo hrvatskoj reprezentaciji koja još uvijek ima minimalne šanse za prolaz u polufinale EP-a. Kako su "tulipani" u drugi krug ušli bez boda kao i Hrvatska, pobjeda Nizozemske je prvi koračić ka slaganju onog - nažalost, malo vjerojatnog mozaika po kojem je Hrvatska mogla proći dalje.

To je bilo moguće u slučaju kada bi nekoliko reprezentacija na kraju zatvorilo krug sa po šest osvojenih bodova. Kombinacija je bio velik broj, tri, četiri ili pet reprezentacija pod određenim okolnostima može zatvoriti takav "krug". Nažalost, Francuzi su u drugoj utakmici dana odigrali nezamislivo loše pa su dodatno zakomplicirali priču porazom od Islanda 29:21 (17:10).

Uoči naše utakmice s Danskom, a nakon poraza Francuza, stvorila se nova malena šansa. Da je Hrvatska pobijedila sve tri utakmice do kraja, a Francuska u zadnjem kolu Dansku, Hrvatska, Danska i Island mogle su imati po čest bodova i naša bi reprezentacija mogla proći jer bi bila najbolja u tom krugu od tri momčad sa po šest bodova (ponavljamo, imala bi pobjedu i nad Danskom i nad Islandom.

Međutim, sve nade u hrvatsko polufinale uništio je i matematički poraz od Danske.

Na kraju, valja se svakako potruditi i igrati makar i za treće mjesto jer ono donosi i dodatnu utakmicu za peto mjesto, ono granično koje donosi direktni plasman na sljedeći SP u Poljskoj i Švedskoj 2023.


Island blizu polufinala: Korona virus, pa Halgrimsson i Magnusson razbili Francusku

Island je napravio veliki korak prema polufinalu svladavši Francusku u subotu – 29:21 (17:10). Malo je tko to očekivao, jer su Islanđaani bili doslovno prepolovljeni, dok je Francuzima falio izbornik Gille, te Fabregas, Konan i Mahe umjesto kojih su u timu bili šuter Briet, pivot Monar i naknadno pozvani Grebille. Francuzi se u korona kaosu nisu snašli.

Ne pamti se da je Francusku netko tako razbio kao Island u prvom dijelu susreta koji je završio 17:10 u korist Islanda. Treba kapu skinuti Islanđanima koji su bez pet igrača prve sedmorke, odigrali takvu utakmicu. Sjajan je bila obrana sa Gislassonom i Vidarssonom u sredini, još sjajni mladi Hallgrimsson na vratima koji će sljedeće sezone braniti u Nantesu s našim Pešićem, a u napadu nezadrživi Omar Ingi Magnusson koji je na nogama lomio čak i ultra brzog Diku Mema. Njegovim dionicama priključio se vižljasti Viggo Kristjansson i Gerard je bio u takvim okolnostima bespomoćan.

Francusku je s klupe vodio Gilleov pomoćnik Eric Mathe, mučio se s obranom u kojoj nije bilo Fabregasa i Konana. Pokušao s Lagardeom i Tournatom, pa kasnije s Grebilleom i Monarom, ali ništa mu nije polazilo za rukom. Island je jednostavno bio inspiriran i doslovno ih je plitkom obranom sa sjajnim Halgrimssonom potpuno uništio u prvih 30 minuta.

Francuzi su se korigirali u nastavku napadački, ali obrambeno su bili bespomoćni protiv islandskog napada u kojem se Viggu Sigrdssonu i Magnussonu priključio Asgeirsson odličnim vanjskim šutovima. Ništa baš nisu mogli Francuzi, pokušao je Mathe i Pardinom na golu, dobio neke obrane, pokušao je i s Nahijem prema Magnussonu agresivnije, ali ništa značajno. Tek na kraju kada je Island usporio Francuska je došla do daha, ali ih je dokrajčio briljantni vratar Halgrimsson. Ovo je bio prvi francuski poraz na Euru, a neće im biti lako do kraja drugog kruga jer ih između ostalog čeka i Danska.

Islandu još ostaju utakmice s nama i s Crnom Gorom i kako stvari stoje ima realne izglede ostvariti europski polufinale. Broncu su osvojili 2010. u Austriji. (drp)

Linker
19. travanj 2024 12:09