VLADO KOS/CROPIX
PREDVODNIK NOVOG VALA

Novi hit-igrač Hrvatske ima ‘kompletan paket‘: ‘On je zmaj od igrača, bit će užitak gledati ga na SP-u!‘

‘On je jedan od igrača koji bi trebao potvrditi da raspolažemo alternativama na svim pozicijama‘
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 15. siječanj 2021. 14:10

Među igračima koje je Lino Červar posjeo u avion za Egipat, trojica su rođena 1998. godine. Najstariji među njima, desni vanjski Ivan Martinović, prošli je tjedan proslavio 23. rođendan, a ovo će mu biti prvo veliko natjecanje. Trebao je debitirati lani na Euru, no ozljeda gležnja izbacila ga je iz igre točno tri dana prije početka.

Da će Svjetsko prvenstvo iskoristiti kao pozornicu za najavu blještave budućnosti u reprezentaciji, konsenzus je svih članova malog rukometnog žirija koji smo okupili uoči početka turnira. "Taj 'mali' može biti zmaj", rekao nam je Goran Šprem, koji Martinovićev "prasak" iščekuje već dvije godine, otkad je na juniorskom SP-u proglašen najkorisnijim igračem.

Budući nositelji

- On je pravi "hakler", kojeg će biti užitak gledati, jer ima sve odlike svestranog vanjskog igrača. Zna razigravati, dodavati, pucati, ukratko, ima kompletan paket. Nije čovjek koji će se dići dva metra u zrak, opaliti i čekati istu priliku u sljedećem napadu. Dečko baš zna igrati rukomet - predstavlja ga Šprem, koji se na ovom turniru vraća u ulogu rukometnog TV "pundita".

Inače nesklon izdvajanju igrača uoči turnira, ni Blaženko Lacković nije mogao odoljeti najavi svojevrsnog novog vala u vanjskoj liniji.

- Naravno da će puno toga ovisiti o formaciji, minutaži i Červarovim idejama, ali u talonu definitivno ima igrače koji lagano kucaju na vrata i žele pokazati da mogu nositi reprezentaciju u izazovima koji je čekaju ove godine. Martinović je sigurno najzanimljiviji među njima, Šarac i Jaganjac žele se opet dokazati, čak bih u tu priču ubacio i Šebetića, bez obzira na to što je malo stariji. Jako me zanima kako će se spomenuta četvorica uklopiti kada počne prvenstvo - kaže Lac.

Ivica Obrvan opisat će Martinovića kao "rukometaša velikog potencijala", kojemu bi Egipat trebao postati referentna točka u određivanju budućih dometa s Hrvatskom. Svjetska medalja na prvom natjecanju bila bi prolog kao iz bajke.

- S nestrpljenjem iščekujem hoće li u reprezentaciji pokazati ono što već dugo pokazuje u Bundesligi, jer sad će i rezultatski pritisak i odgovornost biti veća. Martinović je jedan od igrača koji bi trebao potvrditi da raspolažemo alternativama na svim pozicijama. Na papiru mi ta širina izgleda gotovo savršeno, i zato od reprezentacije imamo pravo očekivati velike stvari - kaže Obrvan.

Vedran Zrnić, koji je proveo sedam i pol godina u Martinovićevom bivšem klubu Gummersbachu, ističe činjenicu da se 194 cm visoki ljevak već neko vrijeme kali na najvišoj klupskoj razini.

- To je naznaka da ne bi trebao imati problema snaći se u takvim utakmicama. Vrlo je zanimljiv igrač, koji je stjecajem okolnosti propustio prošlogodišnji Euro, ali baš u tome vidim dodatni motiv da pokaže koliko je nedostajao.

PMF-ovac na vratima

Osim Martinovića, sportski direktor Nexea izdvaja još neke igrače koje biste prije prve utakmice s Japanom trebali staviti na "watchlistu".

- Od Mandića očekujem da se na visokoj razini nadopunjuje sa Štrlekom. Kević je s 34 godine prvi put došao na veliko natjecanje, vjerojatno će dobiti priliku da odmara Cindrića i da popunjava statistiku u prvim utakmicama. Halil Jaganjac u fokusu je već nekoliko godina, ali još uvijek se nije isprofilirao u reprezentaciji. Šunjić je vrlo dobar golman, potvrđuje to već godinama, a i zanimljiv je kao čovjek. Fakultetski je obrazovan (magistrirao na PMF-u, nap. a.), sportski inteligentan, ovaj će turnir sigurno shvatiti kao priliku da se probije i da brani za Hrvatsku još sedam, osam, ako ne i deset godina - kaže Zrnić.

Baš kao i Martinoviću, i Šunjiću i Keviću ovo će biti debi na velikom natjecanju, dok će Josip Šarac prvi put zaigrati na Svjetskom prvenstvu. Jaganjac je 2019. bio na inicijalnom popisu, ali u Njemačkoj nije dobio ni minute, pa je i njemu Egipat zapravo premijera na SP-u.

Karačića treba pričekati, njegove se akcije ne mogu braniti

Da su Luka Cindrić (27) i Igor Karačić (32) elita europskog i svjetskog rukometa, ne pokazuju samo njihove reprezentativne i klupske medalje, nego i pojedinačna priznanja koja su im slijetala proteklih godina. Ipak, njihova priča s Hrvatskom na velikim natjecanjima kao da je još nedorečena, nepotpuna, pa ne iznenađuje što je Obrvan upravo taj playmakerski dvojac izdvojio kao iskusne igrače od kojih se podrazumijeva poseban doprinos. - Cindrić je na posljednja dva velika natjecanja imao problema s ozljedama i sada, nakon svih uspjeha s Barcelonom, očekujem da bude ključan kotačić. Nadam se i da ćemo dočekati zdravog Karačića jer način na koji on vidi rukomet, pogotovo mislim na igri '2 na 2' i asistencije za kružne napadače, za to se suparnici ne mogu pripremiti. Njegove je akcije izuzetno teško braniti i zato je jako bitno da ga se pričeka, polako uvede u ritam i omogući da svojim potezima odluči najvažnije utakmice. Cindrićevu i Karačićevu rolu naglasio je i Šprem. - Mi Cindrića doživljavamo kao da je starac, a zapravo je još prilično mlad, samo što je imao peh. Od njega ne treba očekivati da će igrati sve utakmice, niti je to potrebno kad imaš izbor kakav ima Červar. Karačić? Samo da polako uđe u rotaciju, nema potrebe da ga se odmah gazi ili forsira da nosi igru. Na početku će i desetak minuta biti dovoljno, a poslije, kad bude najvažnije, od njegove igre možemo izvući maksimalni doprinos.

Linker
24. travanj 2024 00:44