QUENTIN BASSETTI Hans Lucas Via Afp
UPERILI PRSTOM

Pala je nova optužba: ‘Otkrili smo da je Niemann vjerojatno varao u više od sto online partija‘

Ova platforma tvrdi da je ‘iznimno sigurna‘ u svoje načine otkrivanja varanja
Piše: HinaObjavljeno: 05. listopad 2022. 13:01

Američki šahist Hans Niemann, kojeg je svjetski prvak Magnus Carlsen optužio za varanje, "vjerojatno je varao više od 100 puta" u online igrama, tvrdi šahovska platforma chess.com.

"Ukupno smo otkrili da je Hans Niemann vjerojatno varao u više od sto online šahovskih partija, uključujući nekoliko natjecanja koji su novčano nagrađeni", navodi vodeća svjetska internetska šahovska platforma u svom izvješću od 20 stranica - plus 50 dodataka - objavljenom u utorak večer.

Chess.com je isključio 19-godišnjeg šahista 5. rujna, nedugo nakon prvih optužbi, no platforma odbacuje tvrdnje da je na nju vršio pritisak Carlsen.

Ova platforma tvrdi da je "iznimno sigurna" u svoje načine otkrivanja varanja, za što je koristila Grand Masters - najviši rang šahista - uz analizu poteza napravljenih automatiziranim alatima.

Sumnje platforme nadilaze okvire interneta, dio izvještaja posvećen je i spektakularnom napretku 19-godišnjeg Amerikanca na šahovskoj ploči.

"Iako ne sumnjamo da je Hans talentiran igrač, nalazimo da su njegovi rezultati statistički izvanredni, s najbržim napredovanjem između visoke i vrlo visoke razine šaha", dodaje se u izvješću.

"Međutim, naša statistička istraga nije otkrila ništa posebno u vezi s igrama ili napredovanjem" u igrama na šahovskoj ploči Hansa Niemanna", priznaje platforma.

Ova se preciznost odnosi na čuvenu pobjedu Amerikanca protiv Magnusa Carlsena početkom rujna u Saint-Louisu, iako su "partija", "ponašanje" i "objašnjenja" Niemanna bili "bizarni".

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) najavila je u četvrtak, 29. rujna otvaranje istrage o ovim optužbama za varanje.

Linker
24. travanj 2024 15:26