Ivan Čupić želi osvojiti naslov prvaka Hrvatske s PPD Zagrebom

 SRDJAN VRANCIC Cropix
POTPUNO JE JASAN

‘Imam ‘kante‘ iz Slovenije, Poljske, Makedonije, želim sada osvojiti i svoj prvi naslov prvaka Hrvatske‘

Iskusni reprezentativac uoči subotnjeg (20.00), trećeg prvenstvenog susreta PPD Zagreba i Nexea, prvog u doigravanju za prvaka.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. svibanj 2022. 13:10

Večeras se igra prvi susret doigravanja za prvaka Hrvatske između PPD Zagreba i Nexea. Trenutačni rezultat u bodovima je 2:2, Nexe je dobio u Našicama, Zagreb u Kutiji šibica, oba ta susreta bila su dio ligaškog dijela natjecanja. Pobijedi li bilo koji sastav u Zagrebu, prvu-meč loptu imat će u Našicama u srijedu, a bude li egal, u Našicama će se igrati četvrta utakmica, dok će peta opet doći u Zagreb.

Zagreb je u posljednja dva tjedna dvaput svladao Nexe. Prvo u prvenstvu u Zagrebu, s uvjerljivih 9 golova razlike, a zatim 30:27 i finalu Kupa, koji je prošli vikend odigran u Poreču. Svakako priči treba dodati činjenicu da će Nexe tjedan iza igrati na završnom turniru Europske lige u Lisabonu, te da će mu u polufinalu protivnik biti njemački Magdeburg.

Obrana nam je ‘forte’

Bilo je očekivanih prepucavanja na relaciji Zagreb - Našice, od kojih su mnoga neočekivano iskočila iz okvira pristojnosti i pokvarila sliku rukometa, ali sve se u konačnici rješava na terenu i tako će biti i ovaj puta. Ivan Čupić je odigrao bezbroj ovakvih utakmica, nisu mu strani pritisci bilo koje vrste. U ovo vrijeme posljednjih godina je razmišljao o Final Fouru Lige prvaka, koji je obilježio za povijest, jer je jedini koji je na njemu osvojio tri naslova prvaka Europe. I još je zabijao golove odluke u zadnjim sekundama...

"Ma dobro, ne treba se uzbuđivati oko nebitnih stvari. Treba biti miran i koncentriran na to što nas očekuje, a to je domaća završnica u prvenstvu, s kojom bismo uspješno željeli zaključiti isto takvu sezonu. Možda nismo uspjeli proći u Ligi prvaka, možda smo platili za gluposti koje smo učinili, ali dobro. Znam da smo bili dobri, da smo se odlično nosili sa svima, a kada vidim utakmice kao Kiel i PSG, onda znam gdje smo bili i to me čini zadovoljnim."

Veliki su pritisci u posljednje vrijeme?

"Pa, dobro, ti pritisci su dio koji drži tenziju na vrlo visokoj razini, a to je u ovom dijelu sezone vrlo bitno. Nexe je momčad koja je godinama zajedno, koja ima širok roster, koja ima svoj stil rukometa i činjenica da se diglo na razinu da nam je ozbiljan protivnik. To je ono što je bitno u cijeloj priči i mi to jako respektiramo."

I držite se svoje priče?

"Baš tako. Obrana nam je cijele sezone bila “forte” i normalno je da je i sada. Kada smo u utakmicama spojili dobru obranu, a nismo na početku susreta u Poreču nedavno, tu se vidjela naša kvaliteta. Osim toga napad je, da ga ne zanemarimo, pokazao izuzetnu strpljivost i dorečenost, a to je u važnim susretima jako bitno. Nexe je momčad koja, ako joj se da prilika, može to iskoristiti i zato mislim da smo dobili pravu utakmicu, što nam je svima samo plus. Nas u Zagrebu ima iskusnijih koji smo jako puno prošli i to je stvar koju ne možeš steći preko noći, već samo dugim igranjem na vrhunskoj razini."

image

"Obrana nam je cijele sezone bila “forte” i normalno je da je i sada"

SRDJAN VRANCIC Cropix

Vratimo se do Poreča nedavno?

"Ništa, počeli smo loše, pa su zaredala isključenja, pa se nismo uspjeli dugo sastaviti, primili smo 16 golova na poluvremenu što se nama inače ne događa i to je to. Kada smo došli k sebi, sve je izgledalo drugačije. Mislim da je to ono čega se trebamo držati i u utakmicama koje slijede. Poreč mi je donio moj prvi hrvatski trofej uopće, a sada želim osvojiti prvi puta i naslov prvaka Hrvatske. Bio sam prvak Slovenije, četiri puta prvak Poljske, četiri Makedonije, ukupno 26 naslova i to bi bio krasan dodatak na cijelu priču."

Promjena zbog uvjeta

Nije lako s istim protivnikom na visokoj razini igrati četiri puta u kratkom vremenu?

"Nije, svima je to jasno, jer je uvijek tu zakon velikih brojeva i zato smo koncentriraniji nego obično. Ne želimo napraviti grešku. Rekao sam već, Nexe je sastav koji zna iskoristiti ponuđenu priliku i osnovno je ne dati im istu. Malo smo proslavili Kup, malo odmorili, dobro trenirali cijeli tjedan i svi jedva čekamo utakmicu."

Gledali ste i Ligu prvaka?

"Jesam, strašna utakmica Kiel - PSG, jer to su uz Veszprem, Barcu i Kielce dva sastava koja spadaju među pet najboljih u Europi. Kiel je bio sretniji, kapetan (Duvnjak) je samo pokazao ono što o njemu svi znaju i u Kölnu će igrati četiri super momčadi. Na papiru Kiel i Barcelona djeluju kao favoriti, ali siguran sam da u stvarnosti na terenu nije tako. Ne znam je li zato što sam bio u Kielceu i s njima osvojio naslov, ali znam da je Dušebajev napravio jako dobru momčad i da njih ne vidim kao ništa manje favorite od ostalih. Čak suprotno, ne bi me uopće iznenadilo."

Utakmica u Kutiji šibica igra se od 20 sati uz TV prijenos na HRT2. Termin se doslovno poklapa s nogometnim derbijem Dinama i Hajduka, što dakako nije idealno, ali su uvjeti u Kutiji šibica kud i kamo pristupačniji za sport i sportaše u kasnijim satima kada su manje vrućine. Inače, utakmica se trebala igrati od 18.00, ali je zbog uvjeta prebačena na 20.00. Vodit će je, kao i u Poreču, najbolji svjetski i hrvatski sudački par, Matija Gubica i Boris Milošević.

Svi ćemo navijati za Nexe u Lisabonu, sretan sam da imamo tamo naš klub

Nexeu neće biti lako ni zbog ludog ritma koji je pred njima.

"Neće, jer nakon dva sudara s nama idu na završni turnir Europske lige. No, Nexe je pokazalo ove sezone da ima širinu i da se sa svim tim može nositi. Iskreno, sedam puta sam bio na Final Fouru Lige prvaka i znam što to nosi. To je poseban osjećaj i oni su taj uspjeh zaslužili. Navijat ćemo svi za njih u Lisabonu, sretan sam da imamo tamo naš klub, to je uvijek najljepše. Mnogi su skloni reći da su im šanse male, jer je Magdeburg puno jači, ali ja iz nekog iskustva mogu reći da je Magdeburg samo favorit na papiru. No, najvažnije je da ne misle o tome, da se okrenu sebi i da odigraju dobru utakmicu, a nakon nje ništa nije nemoguće, kako se mnogima čini. I za njih i za Wislu i za Benficu vrijedi isto."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:53