Goran Perkovac

 Ronald Goršić/Cropix
NOVA ERA ‘KAUBOJA‘

Goran Perkovac objavio prvi popis igrača: vraćaju se dva trofejna igrača, evo tko će mu biti pomoćnici

"Ovo je najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima, najbliže mojoj viziji rukometa"
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. veljača 2023. 13:49

Dugo očekivani prvi popis novog izbornika Gorana Perkovca za utakmice kvalifikacija za Euro 2024 u Njemačkoj protiv Nizozemske u Eidhovenu 8. i Osijeku 12. ožujka stigao je u ponedjeljak.

Iznenađenja nema, sve su to donekle očekivani potezi u cilju pomlađivanja i osvježenja reprezentacije u kojoj ima dosta ozlijeđenih, pa popis nije maksimalan kakao je želio novi izbornik. No, sve su to igrači na koje Perkovac dugoročno računa, a dugoroćno znači do SP kojem smo domaćini 2025. godine. Naravno, sve je podložno promjenama, ali od nekud se mora krenuti.

Goran Perkovac, o svom prvom popisu kaže:

- Ovo je po mom mišljenju najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima, odnosno najbliže mojoj viziji rukometa koji želim da reprezentacija igra. Kada nam se vrate ozlijeđeni igrači poput Halila Jaganjca i Ivana Martinovića, to će biti okosnica reprezentacije za sve ono što nas čeka u skoroj budućnosti. Kao što znate, imamo jako malo vremena. Praktički nam je na raspolaganju samo jedan trening prije prvog susreta, koji ćemo iskoristiti da se upoznamo i složimo igru za susret protiv Nizozemske u Eindhovenu. To je izuzetno respektabilan suparnik. Mislim da ovoga trenutka igraju najbrži rukomet na svijetu. Bit će to veliki izazov, ali mislim da mi tu prepreku možemo preskočiti. Što se tiče stručnog stožera, odabrao sam Borisa Dvoršeka kao pomoćnog trenera i Valtera Matoševića kao trenera vratara, jer im maksimalno vjerujem. Poznajem njihov rad, oni znaju kako ja funkcioniram i ne sumnjam da će to sve dobro izgledati. Ostatak stručnog stožera je isti i nije bilo potrebe za nekim promjenama.

Na popisu Gorana Perkovca je 20 igrača plus osmorica koja dolaze kao pričuve samo u slučaju naknadnog poziva:

Vratari: Marin Šego, Mate Šunjić, Dominik Kuzmanović.

Lijeva krila: Manuel Štrlek, David Mandić, Marin Jelinić.

Desna krila: Filip Glavaš, Mario Šoštarić

Pivoti: Ilija Brozović, Marin Šipić, Veron Načinović

Lijevi vanjski: Josip Šarac, Tin Lučin, Zvonimir Srna

Srednji vanjski: Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić, Igor Karačić

Desni vanjski: Luka Klarica, Luka Stepančić, Mateo Maraš.

Rezerve: Dino Slavić, Davor Ćavar, Tomislav Severec, Šime Ivić, Ivan Čupić, Paolo Kraljević, Nikola Grahovac, Karpo Sirotić.

Dakle, promjena je dosta, ali očekivanih.

U smjeru priče jedan iskusni vratar plus mladi na gol se vraća Šego, uz njega je Kuzmanović. Drugi iskusniji je Šunjić, a drugi mladi Mandić kojeg nema na popisu, jer je tek počeo braniti, pa je pričuva Slavić.

Na lijevom krilu tri očekivana, nema Mihića, pričuva je Čavar. Vjerojatno će igrati Štrlek plus još jedan, budu li sva trojica u top izdanjima. Na desnom krilu ulazi Šoštarić, pričuve su Čupić i Kraljević.

Na crti najveće promjene. Nema Muse i Šušnje. Grahovac je pričuva. Šipić je ostao, igrat će i obranu, a nova imena su povratnik Brozović koji igra jako dobro u Hannoveru i Načinović iz Montpelliera.

Na lijevo vanjskom tri očekivana, fali im još Jaganjac koji je ozlijeđen. Na sredini isto tri provjerena i Sirotić kao pričuva, a desno bez Šebetića, Martinović izostaje zbog ozljede, a nova lica su Klarica, Maraš i povratnik Stepančić kod kojeg je upitnik koliko je realno odmah očekivati, jer dvije godine nije igrao. Ali tu je i to jasno govori da Perkovac na njega računa.

Možda po imenima nisu iznenađenja prevelika, ali bit će bitnih promjena u sustavu. Novi su vratari, novi pivoti, novi ljevaci, od lijevih vanjskih se očekuje puno više nego dosad. Na lijevom krilu slijedi uži izbor za dvojicu, na desnom Glavaš dobiva ekstra dodatak, a i pričuva je jaka. U svakom slučaju, kako je sam izbornik najavio svaki će o sebi sam najviše reći svojim igrama i pristupom na terenu i izvan njega. Prvi mini cilj je dobiti Nizozemsku barem jednom da bi se čuvao broj 1 u kvalifikacijskoj skupini.

I usput ponovimo, u stručnom stožeru su uz Gorana Perkovca - Boris Dvoršek i Valter Matošević, umjesto dosadašnje trojke Horvat – Balić – Pavelić. Ostatak stožera nije promijenjen.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što je Ivan Leko želio poručiti s izjavom kako nije u Hajduk došao kako bi trenirao juniore? U kakvom stanju splitski klub dočekuje najveći hrvatski derbi protiv Dinama? Je li se u redovima Modrih jedan igrač napokon stabilizirao? Kako je Istra 1961 došla do četvrtog mjesta u prvenstvu i je li to dokaz kako je projekt s Alavesom uspio? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom:

Linker
25. travanj 2024 04:32