BO AMSTRUP Ritzau Scanpix Via Afp
IZA KULISA ORGANIZACIJE

‘Ovo ne bih poželio ni najvećem neprijatelju!‘ Hrvatski izbornik otkrio detalje iz dramatičnog dana

‘Sve do 19.15 sati mi nismo znali tko od nas može, a tko ne može ići na utakmicu‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. prosinac 2021. 22:58

Izbornik hrvatskih rukometašica Nenad Šoštarić bio je nervozan tijekom cijelog susreta, naravno da ni nakon poraza od Japana njegovo raspoloženje nije bilo bolje.

- Naš današnji dan ne bih poželio ni najvećem neprijatelju. Mi smo u 10 ujutro saznali da su naše dvije igračice pozitivne, i sve do 19.15 sati mi nismo znali tko od nas može, a tko ne može ići na utakmicu – otkrio je Šoštarić detalje iza kulisa organizacije Svjetskog prvenstva.

Borile su se preostale 'Kraljice šoka', ali kako je na Pireneje izbornik poveo šest vanjskih, od kojih su mu tri otpale zbog više sile, nije mogao rotirati u vanjskoj liniji što se na kraju pokazalo presudnim. Unatoč tome, imala je Hrvatska sve u svojim rukama sredinom nastavka.

- Vidjeli ste, ove cure su odigrale hrabro, ali ja bih rekao da smo prije mi izgubili ovu utakmicu nego što ju je Japan dobio. Imali smo tri razlike, imali smo loptu, promašili smo zicer na prolazu i s linije, oni su sa +3 došli na +1 i tu se priča otvorila. Da ne govorimo o četiri šuta na prazan gol koje smo promašili, i to su bili detalji koji su odlučili utakmicu.

Borbenost i htijenje nisu bili upitni, a Šoštarić nije bio sklon eksperimentiranju i eventualnom uvođenju krilnih igračica na vanjske pozicije.

- Cure su dale sve od sebe, borile su se u obrani. Mi smo na klupi imali samo krila, nismo imali puno mogućnosti mijenjati. Žao mi je, prije svega radi njih, jer su unijele toliko emocija i želje, ali nam se to na kraju nije isplatilo. Naše tri igračice iz vanjske linije nisu nam mogle pomoći i to nam je nedostajalo. Došli smo u situaciju da moramo sa šest igračica igrati 60 minuta. Nama je trebala zamjena na vanjskim pozicijama, koju nismo mogli ostvariti jer su nam tri igračice u karanteni...

Počeo je onda malo o sutkinjama iz Rusije, ali se brzo zaustavio uz poruku 'suđenje je bilo odlično'. Nažalost, nesretan rasplet udaljio je Hrvatice od željene borbe za četvrtfinale.

- Tuga je u tome što smo mi izgubili utakmicu, a nisu nas oni pobijedili. Cure su dale svoj fizički i psihički maksimum, mogu im samo čestitati. Pozvali smo Tenu Petiku i Gabrijelu Gudelj koje su prošle pripreme s nama. Mislim da čak više ne postoje ni teoretske šanse jer bi se previše toga trebalo poklopiti u drugim utakmicama. Naš osnovni cilj je da sad moramo pobijediti Argentinu i Austriju i na taj način čista obraza napustiti prvenstvo. Imali smo jednu lošu utakmicu s Brazilom, Paragvaj nas je vratio u život, a protiv Japana smo odigrali zaista dobro, ali i promašeni ziceri su sastavni dio sporta. Na kraju trebamo pokazati da smo pravi, ne klonuti duhom, i vratiti se u Hrvatsku ni sretni ni zadovoljni, ali s velikim iskustvom i željom da to bude puno bolje – zaključio je Šoštarić.

Linker
19. travanj 2024 11:22