JUST PICTURES/DDP USA/PROFIMEDIA
ZA POVRATAK U SVJETSKI VRH

Pogledajte kako bi trebala izgledati nova Hrvatska: Perkovac im je već najavio - red, rad i disciplinu

Stigao je i treći različiti izbornik u 2 godine, vidjet ćemo kako će pod njim izgledati nacionalna momčad
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. veljača 2023. 07:50

Od srijede je hrvatska rukometna reprezentacija na novom početku. Na njeno čelo umjesto Hrvoje Horvata, koji ostaje trener u Wetzlaru u Njemačkoj, došao je Goran Perkovac. Jedan do najzahvalnijih igrača zlatne olimpijske reprezentacije iz Atlante, ali i iz Francuske za prvo zlato uopće, mediteranskom 1993., iz Portugala 1994. za prvu europsku broncu i s Islanda 1995 za prvo svjetsko srebro.

Šansa koju je čekao

Dug je to bio period koji je ucrtao temelje hrvatskog rukometa i popularni Peki, ili kako ga pokojni Zlatko Saračević znao nazvati Pekara, sve je to prošao. Kada kaže da je bio radnik, da je sve bio tako ostvario, to je ozbiljna konstatacija. U toj reprezentaciji su bili “umjetnici” Ćavar, Puc, Saračević, Smajlagić, Perkovac je bio savršen dodatak, igrao jako važne role na srednjem vanjskom i obrani. Nije čak odmah bio ni kapetan za Atlantu, jer je to trebao bili Alvaro Načinović, koji je odlukom Velimira Kljaića ostao izvan momčadi za tu priliku, a bio je njen neizostavni dio do tada.

I zato kada Perkovac kaže “red, rad i disciplina” onda je to jako ozbiljna poruka svima koji će s njim surađivati. Ono što je sasvim sigurno, popusta neće biti ni za koga, ni u kojim okolnostima, bez obzira na godine, ozljede i slično. Poznajući njegov put takva poruka uopće nije iznenađenje.

Nije ostvario veliku trenersku karijeru, ali primjer Line Červara iz 2002. godine govore da to u okolnostima kada svi pušu u isti rog i nije neki problem. Perkovac je vodio najbolje klubove u Švicarskoj, bio trener u Bundesligi, bio izbornik Švicarske i Grčke i u tom vremenu sasvim sigurno stekao je puno iskustva, jer ne uči se samo na pobjedama. On danas ima 60 godina i ovo je bila šansa koju je dugo čekao i gradio. Oslobođen je domaćih rukometnih vrijeđanja, nema favorita u poslu i to je možda nebitna, ali jako bitna stvar u današnjim okolnostima u kojima će imati puno protivnika. Zato je važno da se zna nositi s pritiskom, da to pokaže svojim reakcijama i da se drži principa koje je stekao kao igrač.

image

Veron Načinović

ANTE CIZMIC Cropix

Pripreme za SP 2025.

Makar mnogi kritiziraju Hrvatsku, kao nemamo perspektive, pali smo, mnogi bi rado sjeli na klupu Hrvatske, što zvuči malo čudno i govori da i nije baš sve tako. I prije SP-a u Švedskoj rekli smo da imamo dobru reprezentaciju, ali da ne znamo kako će to izgledati na SP. Sumnja se pokazala opravdanom. Nas sada čeka nastavak kvalifikacija za Euro u Njemačkoj, prvo u ožujku dva susreta s Nizozemskom, pa onda u lipnju Grčka vani i Belgija doma. Dobro stojimo, imamo dvije pobjede, koje makar nisu bile briljantne bile su pobjede.

Nizozemska je izgubila u Grčkoj i vjerojatno samo jedna pobjeda nad Nizozemskom bila bi nam dosta za broj 1, ali Perkovac želi dobiti obje te utakmice i krenuti jako u posao koji kasnije nosi akciju u listopadu, zagrijavanje za Euro 2024. u siječnju u Njemačkoj, nakon toga OI kvalifikacije, jer se nadamo da ćemo kao prvi sljedeći na redu za njih dobiti priliku. One mogu biti jako teške, kao u Montpellieru, tako da znači da bi plasman u Pariz nakon svega posljednje tri godine bio top uspjeh. I onda bi trebao biti Pariz, a nakon njega SP kojem ćemo, uz Dansku i Norvešku, biti domaćin. Cilj je kontinuitet, ali u prvom redu da na svom SP-u budemo kakvi trebamo biti bez ijednog alibija.

image

Glavaš i Klarica

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Imamo li igrače za to? Imamo.

Treba im povjerenje u prvom redu, što bi značilo odrastanje, a što je posljednjih godina kod vanjskih igrača zapušteno. Sve je lijepo s krilima, ali rukomet je malo više od toga. Tu trebamo odluke.

Mora biti povjerenja

Makar je Perkovac do objave popisa ostao zatvoren, jer nije znao hoće li biti izabran i nije zato mogao napraviti ništa konkretno po pitanju igrača i suradnika, ipak se, osluškujući neke njegove riječi, može dobiti neka šira predodžba kako bi reprezentacija mogla izgledati po pozicijama.

Općeniti nazivnik svega je da se u svakog od 16 odabranih mora biti povjerenja da može odraditi sve postavljene zadatke. Ne mora uvijek ići svima, ali zato ih ima 16, koji ne ovise o slabom ili dobrom danu, jer rukomet je danas evoluirao i to moramo prihvatiti.

Sjećam se Kumamota 1997., kada su se uz Iliju Puljevića pojavili Petar Metličić i Mirza Džomba, sjećam se 1999. kada je uz Velimira Kljaića najbolji bio Tonči Valčić, sjećam se 2000. kada s najiskusnijima, koje je birao Zdravko Zovko koji je nosio naše prve velike medalje i Zagrebove naslove prvaka Europe, nismo uspjeli, nismo prvi puta otišli na OI, ali i 2001. kada smo izgubili osminu finala od Ukrajine u Marseilleu zbog jednog tada mladića koji će dvije godine kasnije postati svjetski prvak.

Sjećam se i 2002. kada je, kao i 2001., Josip Milković imao “nekog” Ivana Balića i Renata Sulića u glavnim rolama, kada se formirao neki sastav, kada to nije izgledalo dobro, kada je bio rusvaj. A ništa ne pada s neba, sve mora biti za nešto i ne treba očekivati cvijeće po putu nego samo trnje i ovaj puta. U njemu se uvijek najbolje raste.

I zato smo optimisti, makar se teške riječi nastavljaju. Ali tko je to kod nas bilo i bit će. Nikad se neće promijeniti. A jednom ćemo shvatiti...

VRATARI: Jedan iskusni i dva mlada

Na golu trebamo jednog iskusnog i dva mlada vratara. Realnost kaže Ivan Pešić kao iskusni, koji brani Ligu prvaka, te Dominik Kuzmanović i Matej Mandić, koji su velika budućnost za dugi, dugi period. Tko će biti osigurač u tom smislu (Šego, Alilović?) to ćemo tek vidjeti.

KRILA: Tu smo OK

Na krilima lijevo su David Mandić i Marin Jelinić, uz njih Lovro Mihić, desno Filip Glavaš i Šoštarić koji dolazi, a uz njih Paolo Kraljević i Fran Mileta, koji ovise o svojim izdanjima. Tu smo OK.

PIVOTI: Crta nudi najveće upitnike

Željko Musa je u godinama, Marin Šipić mora igrati obranu, a ne igra, s Leonom Šušnjom nismo znali što bi, Nikola Grahovac mora se nametnuti u klubu. Tu je svakako Veron Načinović, ime koje dolazi, koji je u Montpellieru i radi na vrhunskoj razini, ali traži priliku i u klubu i u reprezentaciji kao nositelj. Tu treba biti oprezan, jer pivoti nisu krila.

Svakako je tu i kao zanimljiv Gianfranco Pribetić, koji igra dobro u Našicama. I bit će zanimljivo vidjeti Perkovčev izbor za Nizozemsku, jer on će odrediti puno toga u budućnosti.

Uglavnom, crta nudi najveće upitnike i traži konkretna rješenja.

VANJSKA LINIJA: Najosjetljivije pitanje

U vanjskoj liniji lijevo imamo Halila Jaganjca, Josipa Šarca, Tomislava Severca i Zvonimira Srnu, može i Tin Lučin koji je isto tako i srednjak odrastao s Jaganjcem u tom smislu.

Na sredini imamo iskustvo Domagoja Duvnjaka, Igora Karačića i Luke Cindrića, ali moramo tu situaciju raščistiti i vidjeti kako mlade gurnuti u pravu vatru, a iskusne iskoristiti tako da nam uvijek donesu ono što se od njih očekuje. To dosad nije bio uvijek slučaj. Treba ih saslušati, čuti, znati što misle i žele, pa onda odlučiti što nam od toga svega treba i na koji način. To je najosjetljivije pitanje u ovom trenutku. Imamo tu i Karpa Sirotića, koji jako brzo napreduje, igra jake utakmice, ima jaku glavu.

Desno imamo talent Ivana Martinovića, ali talent koji obrambeno mora napredovati. Zasad je sigurno samo da na bližoj strani sa zamjenom obrana - napad može biti adut, ali mi želimo više. Imamo tu Luku Klaricu, koji igra Ligu prvaka, Matea Maraša, koji igra u jakoj Tatabanyji i oni u svakom trenutku moraju znati što se od njih očekuje. Ne možemo više ići s taktikom “ovom danas ne ide, ajde malo ti”, pa onda to bijemo, ali u idućoj utakmici smo na novom početku. I općenito tako.

Linker
16. travanj 2024 00:45