Marin Šipić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
RAPSODIJA U SZEGEDU

Raspucana Hrvatska zabila čak 38 golova i razbila Ukrajinu za drugu pobjedu na Europskom prvenstvu

Kauboji su vrlo uvjerljivom pobjedom zaključili natjecanje u skupini u Szegedu
Piše: Dražen Pinević/SNObjavljeno: 17. siječanj 2022. 19:25

HRVATSKA - UKRAJINA 38:25 (18:13)

HRVATSKA: Pešić, Šunjić (6); Jelinić 6, Ravnić, Čupić 1 (1), Glavaš 4 (2), Grahovac 2, Šipić 7, Marić 3, Gojun, Cindrić, Gadža 3, Martinović 7 (2), Lučin 5, Ivić 1. Izbornik: Hrvoje Horvat

UKRAJINA: Komok (2), Terehov (4), Vjunjik; Artmenko 5 (2), Kasai 2, Kravčenko 2, Bliznjuk 2, Iljčenko 2, Tjutunjik, Buinenko 2, Horiha 4, Minotski, Tilte 2, Turčenko 1, Zalevski 1, Doncov 2. Izbornik: Michael Biegler

SEDMERCI: Hrvatska 5 (5), Ukrajina 2 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Marić 16, 53, Gojun 20, 41), Ukrajina 10 minuta (Burzak 17, Bliznjuk 35, Buinenko 40, Horiha 56)

IGRAČ UTAKMICE: Marin Jelinić

SZEGED Pick Arena. Gledatelja 4.500. Suci: Stefan i Stark (Rumunjska)


Hrvatska je pobjedom zaključila natjecanje u skupini u Szegedu. Nakon Srbije bila je to druga pobjeda, a neizvjesnost prolaska grupe otklonila je Francuska slavljem protiv Orlova 29:25.

Slaba i spora Ukrajina bila je idealan protivnik za posljednji susret u skupini. Razlog je vrlo jednostavan, jer bolesnima su se priključili David Mandić i Željko Musa, pa nismo imali čak ni 16 igrača za sastavi pun tim protiv Ukrajine.

No, osnovni cilj je bio rotirati kako se realno moglo i čekati priliku da se Ukrajina pobijedi. Čim smo bili malo bržih nogu protivnik tu nije imao nikakve šanse.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Počeli smo u 6-0, sa Gojunom i Grahovcom u sredini. Stigli smo mijenjati dva igrača Cindrića i Marića koji su startali u napadu. Mogli smo to jer su protivnici bili dosta spori. No, ta obrana 6-0 nije izgledala ni dobro, ni agresiivno, pa su napadački i Ukrajinci izgledali ozbiljno. Morali smo kasnije mijenjati u 5-1 s Jelinićem, ostajao je u igri Marić na halfu, ostajao je i Cindrić. Dala se prilika Šimi Iviću koji je za razliku od početnih utakmica bio konkretniji.

Cindrić je bio raspoložen za asitiranje, pa su Marić i kasnije Šipić bili dosta efikasni na crti i lako zabijali golove kraj prvog ukrajinskog vratara Komoka. Išli smo na ozbiljniju prednost kada je Mate Šunjić donio nekoliko obrana u nizu zamijenivši Pešića koji se u startu nije uspio spojiti s loptom.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

A onda je nakon nekog vremena napad stao, pa su Ukrajinci stekli dojam da mogu napraviti i faul, što baš i nije bila istina. Uglavnom, čim smo ubrzali to je izgledalo dobro, pa kada je Ukrajina došla na 14:13, mi smo se samo u nekoliko minuta sa serijom od 4:0 dignuli na 18:13 i otišli an predah s velikih pet golova razlike.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

To je naravno bila odlična stvar u situaciji u kojoj se nalazimo, jer jedini realan cilj je u toj utakmicu bio dobiti Ukrajinu. Ponovo je raspoložen bio Tin Lučin, ali to više i nije vijest. Važno je da je Horvat za plus 5 izrotirao sve, da se nitko nije umorio, da utakmica nije bila prezahtjevna fizički, jer ova Ukrajina na prvenstvu ne igra dobro, definitivno. Uz ne baš nadahnutu obranu za 30 minuta smo napravili plus 5 i to je bilo najbitnije.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

A bila je i treća utakmica, protivnikove noge bile su teže, a s njima je narasla i količina pogrešaka u nastavku susreta, pa smo i lakše od očekivanog imali mirnu utakmicu. Raspoložen je bio Tin Lučin koji se pretvorio i u asistenta, pa je trener Ukrajinaca Nijemac Michael Biegler zvao time out ne bi li zaustavio totalno potonuće na -8. Dobro je bilo vidjeti da smo sigurni, da naša igra ima tečnost, da se čak i obrana u ovom pandemijskom okruženju uspjela korigirati.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Ukrajincima je nezaustavljiv bio Marin Šipić, a nepogrešiv je s krila bio i Marin Jelinić koji je u ovom susretu silom neprilika odradio veliku rolu. Digao je Horvat sve sa klupe, želio je i uspio uz sve još i odmoriti najbolje igrače. Čak je i Jakov Gojun odigrao napadačku rolu, što je potpuno neubičajeno, a priliku je dobio i Valentino Ravnić na lijevom krilu, Nikola Grahovac na crti, te Filip Glavaš u izvođenju sedmeraca.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Biegler je pokušao još jednim time outom spasiti potop svoje momčadi, no u 52. bili su na -10 (32:22) i bilo je jasno da je sve do kraja samo spašavanje časti. Teške su poraze doživjeli na ovom Euru i daleko su od vrijednosti kakvo ima jedno ovakvo natjecanje. Otišla je Hrvatska na velikih golova razlike i tome se malo što treba i može dodati.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


KRAJ UTAKMICE!

60' - Gotovo je!!! Hrvatska je svoj dio posla odradila i više nego uvjerljivo, a sada je sve na Francuzima. Ne bude li neugodnih iznenađenja, Kauboji bi trebali nastupiti u drugome krugu Eura.

58' - Sjajno Glavaš zabija iz kontre na asistenciju Mate Šunjića preko cijelog terena!

57' - Evo pogotka Filipa Glavaša i iz igre... sada se već samo čeka kraj, Kauboji su razmontirali Ukrajince.

56' - Pogađa i Grahovac za 35:25!

55' - Sedmi gol Marina Šipića!

image

Marin Šipić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

53' - I drugi Glavašev gol iz sedmerca za 33:23!

52' - Upisuje se i Filip Glavaš u strijelce, i to - iz sedmerca!

51' - Gadžaaaaaaaaaaa za 31:22!!! Potpuni slom Ukrajinaca i sada već iz očaja zovu novi time-out...

48' - Šesti Šipićev gol za 30. pogodak Kauboja!

46' - I sedmi gol Ivana Martinovića za 29:20!!! Buinenko vraća na plus osam.

44' - Jelinić zabija šesti gol od šest pogodaka! Fantastična njegova igra i u napadu i u obrani...

43' - Smanjuje prednost Kravčenko svojim drugim pogotkom.

42' - I opet Jeliniiiiiiiiiiiiiiiić! 26:18!

image

Marino Marić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

41' - I opet Marin Šipić za 25:17, najveću prednost u dosadašnjem dijelu susreta! Pogađa sada Ilčenko pod prekršajem, dvije minute za Jakova Gojuna.

40' - Šipić pod prekršajem zabija za 24:17, isključen je Buinenko.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

39' - Martinoviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiić!!! Šesti gol Ivana Martinovića...

38' - ...a zatim i Horiha izvana za 22:16.

37' - Zabija Artemenko svoj peti gol za 22:15.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

36' - Zabija Jelinić svoj četvrti gol! Ukrajinci zovu time-out.

35' - Martinović prvo promašuje, no zatim se požrtvovno uspio izboriti za novi pokušaj i peti gol na susretu!

34' - Lučin zabija svoj peti gol za plus šest Kauboja! Mate Šunjić ponovno brani!

33' - Šunjić upisuje novu obranu, a Lučin uspijeva izboriti sedmerac uz isključenje! Martinović je opet siguran s crte sedam metara... 19:14!

31' - Ilčenko zabija svoj prvi gol iz trećeg pokušaja na utakmici.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Mučili su se Kauboji na samome startu, igralo se 'gol za gol', a tek su nakon prvoga time-outa Horvatovi izabranici pohvatali konce igre. Nakon posljednjeg sučeva zvižduka i zadovoljavajućih plus pet na poluvremenu Ivano Balić je izjavio:

"Došla je na naplatu velika promjena igrača, jedino je Gojun imao agresiju na početku. Šunjić je imao važnih obrana, iskoristili smo igrača više i zato imamo ovakvu prednost. Bilo bi poželjno u nastavku riješiti to bez previše muke i odmoriti neke igrače."

image

Marin Šipić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

30' - Burzaku ispada lopta, odmah su je ukrali naši rukometaši i zabija Šipić na prazan gol! Na predah se ide s plus pet...

29' - I opet smo na četiri razlike, minutu i pol prije pauze! Ante Gadža dodaje svoj drugi gol nakon brze kontre Kauboja...

28' - Ali zato pogađa Ante Gadža, a zatim i Šunjić skida novi zicer! A onda i Jelinić lijepo zabija s krila... evo nas na 16:13!

image

Ante Gadža

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

27' - Nove pogreške u napadu i Tilte zabija za 14:13. Šteta, prelako ispuštena prednost.

25' - Stala je igra Kauboja, Ukrajinci su sitnim prekršajima uspjeli razbiti ritam igre Horvatovih izabranika. Dva brza pogotka i sada su na minus dva - 14:12.

22' - Ivić je izborio sedmerac, a ovog puta nije Čupić išao na izvođenje - strijelac je Ivan Martinović!

image

Šime Ivić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

21' - I nova Šunjićeva obrana, ovog puta neprecizan je bio Doncov!

20' - Vrlo važna Šunjićeva obrana! Skinuo je čisti zicer Ilčenku...

19' - Novi gol Marina Šipića!!! Velika borba odvija se na crti, ne štede se naši rukometaši... Horiha dodaje novi gol.

18' - Cindrić majstorski pronalazi Šipića koji s crte para mrežu za 12:9! Horiha izvana smanjuje našu prednost... Pešić zasad ima jednu obranu, ukrajinski vratari nijednu.

16' - Čudesni Lučin zabija svoj četvrti gol! A Horika ekspresno smanjuje, sada je 11:9.

image

Tin Lučin

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

15' - Kapetan zabija kapetanski! Ivan Čupić iz sedmerca za novih tri razlike... A sada Marić zbog guranja Doncova u skoku dobiva dvije minute.

14' - Pogađa Marino Marić nakon fantastične akcije hrvatskih rukometaša! Ukrajinci smanjuju na 9:7 iz sedmerca...

12' - Evo novog vodstva Kauboja! Prvo se Jelinić odvažio na udarac, a nakon njega poentira i sve bolji Lučin! Izbornik Ukrajine zove time-out.

image

Marin Jelinić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

10' - Nakon time-outa Ivić lijepo izvana pogađa za 6:6!

9' - Spektakularno iz okreta zabija Marino Marić na 'balićevsko' dodavanje Tina Lučina! Ali i dalje se igra 'gol za gol', opet nevjerojatnom lakoćom Ukrajinci probijaju hrvatsku obranu, nemoćan je Pešić. Izbornik Hrvoje Horvat zove prvi time-out.

image

Ivan Martinović

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

8' - Martinoviiiiiiiiiiić! Novo izjednačenje, sada je 4:4. Ali nažalost ekspresno dolaze do novog vodstva ukrajinski rukometaši.

5' - Novi pogodak tina Lučina!

4' - Zabija Martinović, ali opet poentiraju i Ukrajinci.

3' - Artemenko s krila vraća stvari na početak. A zatim Artemenko i iz kontre pogađa, vode Ukrajinci...

2' - Ukrajinci ne koriste prvi napad, ali zato pogađa Lučiiiiiiiiiiiiiiin! Sjajni Lučin za 1:0 Hrvatske!

1' - Počela je utakmica u Szegedu. Sretno, Kauboji!!!

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


Linker
19. travanj 2024 09:10