ATTILA KISBENEDEK Afp
PIŠE PREDRAG ŽUKINA ZA JL

Sjetite se 2010. godine! Červar je ishitreno dao ostavku, pa je povukao isti dan na traženje Zorana Gopca

Tada je Červarova Hrvatska ipak otišla do još jednog srebra. Sad je priča ipak malo drugačija...
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 24. siječanj 2021. 08:17

Deset minuta i 38 sekundi na početku utakmice te 15 minuta i devet sekundi u drugom dijelu od 36. do 51 minute Hrvati nisu zabili gol Argentincima. Ukupno zamalo cijelo jedno izgubljeno poluvrijeme u dvije velike "crne rupe".

Tako se nikog ne može pobijediti. Unatoč pribranom Čupiću u prvom dijelu te donekle Pešiću na vratima u drugom, ništa osim poraza Červarovi izabranici nisu ni zaslužili, niti su se čemu mogli nadati. Slijedi li propast snova o novom odličju na turniru na kojem ih je ždrijeb kao nikad dosad pomazio te još uopće nisu igrali ni s jednom europskom momčadi?! Vidjet ćemo u ponedjeljak, no bez obzira izvuku li se naši iz ove priče u kojoj trebaju pomoć Katra, jedno je sigurno - u zadnjih 20-ak godina Hrvati nisu odigrali tako lošu utakmicu, nisu odigrali tako loš turnir u cjelosti.

Pišem to iz perspektive kroničara reprezentacije u zadnja dva desetljeća, kao čovjek koji ih je pratio na svim velikim natjecanjima i kao čovjek koji je s rukometašima prošao sva slavlja i sva ona rijetka posrtanja. Ako je ovih drugih uopće i bilo jer su jedno šesto i tri peta mjesta jedini uvjetno loši plasmani od 2003. kad je Červar preuzeo reprezentaciju, uključujući i "mandate" Slavka Goluže i Željka Babića.

Može se Hrvatska još uvijek izvući, zašto ne?! Puno su puta naši rukometaši dosad bili i miljenici sreće. Kao kad su na EP-u 2016. za polufinale trebali plus 11. a ostvarili plus 14 protiv domaćina Poljske. Teško je biti prorokom, priča se može i okrenuti iako je to malo vjerojatno, no prva nam je asocijacija EP u Austriji 2010. kad je Lino usred turnira dao ostavku revoltiran pisanjem gore potpisanog i kolege mu novinara Dražena Pinevića iz SN-a.

No, bila je to neka druga priča, tada je, inače uvijek "osjetljivi" Červar ishitrenu i neodgovornu odluku povukao u toku istog dana na traženje Zorana Gopca. I tada je otišao do još jednog srebra. Sad je priča ipak malo drugačija, igra se loše, a trener je uvijek krivac. Bez obzira "buši" li ga momčad kao što to neki već sada pričaju po "kuloarima" ili jednostavno ne ide, već su krenule priče o nasljedniku.

Njegov sadašnji pomoćnik Hrvoje Horvat, Irfan Smajlagić, Veselin Vujović, Ivica Obrvan, Petar Metličić, ponovno Slavko Goluža..? Netko sasvim "deseti"? Glavno je pitanje ipak - odmah nakon SP-a kao što je Červar najavio ili tek nakon OI kao što je ranije dogovoreno? Vidjet ćemo, čekaju nas turbulentni rukometni dani.

Linker
24. travanj 2024 11:33