Leona Popović nije krila oduševljenje
 AFP
ODUŠEVILA NA SJEVERU

Prva Hrvatica među TOP 20 slalomašica nakon skoro 10 godina: ‘Nadam se da će sad sve ići lakše i brže‘

Leona Popović slavi odličan rezultat u slalomu u Leviju što je veliki poticaj za dalje u karijeri
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 22. studeni 2020. 18:25

Vikend u finskom Leviju prošao je u znaku Petre Vlhove. Dva slaloma u dva dana i dvije pobjede za slovačku skijašicu koja je sada u nizu od pet slalomskih slavlja. Započela ga je u Zagrebu u siječnju ove godine, nastavila u preostala dva slaloma prošle sezone u Flachauu i Kranjskoj Gori i nadogradila protekla dva dana u Finskoj. Mikaela Shiffrin je nakon drugog mjesta u subotu dan kasnije bila peta, a ponovo je treća bila Austrijanka Katharina Liensberger. Drugu stepenicu postolja popunila je Švicarka Michelle Gisin koja je nakon prve vožnje dijelila prvu poziciju s Vlhovom.

A zahvaljujući 23-godišnjoj Leoni Popović Hrvatska je nakon gotovo 10 godina dobila Top 20 plasman u ženskom slalomu u Svjetskom kupu. Posljednja u tom društvu bila je Ana Jelušić u njemačkom Arber-Zwieselu još 4. veljače 2011. godine kada je bila 19. Popović je jučer u Leviju bila 18.

Skijašici iz Mrkoplja ovo je sedmi put da osvaja bodove u Svjetskom kupu, do ove sezone je imala 17., 18. i 21. mjesto u alpskoj kombinaciji, 23. u veleslalomu i 26. prošle sezone u slalomu u Lienzu. U Leviju je u dva dana s brojem 55 dvaput izborila drugu vožnju slaloma, u subotu “na knap” (dijelila je 30. mjesto), a u nedjelju vrlo sigurno, s 18. vremenom (+1.40) prve vožnje i odlično odskijanim drugim dijelom staze. U drugoj vožnji je imala 20. vrijeme, ali je ostala na istoj poziciji - 18. Točnije, podijelila je to 18. mjesto s 29-godišnjom Norvežankom Kristinom Riis-Johannesen, koja je zanimljivo u utrku krenula s brojem odmah iza Popović (56).

- Super je osjećaj. U subotu sam osjetila da imam još prostora za bolji nastup i rezultat, malo mi se i posrećilo s tim 30. mjestom, jer je nekoliko cura iza mene stvarno dobro skijalo i imale su dobre prolaze, ali nisu uspjele završiti utrku. No, bilo mi je ohrabrenje to što sam ušla u drugu vožnju unatoč i nekim svojim greškicama na stazi i ne baš najboljim skijanjem, a u nedjelju je sve bilo dosta bolje.

Trener ima primjedbe

Pogotovo u prvoj nedjeljnoj vožnji, na donjem dijelu staze ste imali 6. vrijeme.
- Možda sam mogla još malo bolje odskijati gornji dio te prve vožnje, ali strmina i donji dio su bili stvarno super.

Zapravo ste si na najbolji način čestitali 23. rođendan, doduše s nekoliko dana zakašnjenja (13. studenoga), ali nema veze.

- Da, nema veze što je nekoliko dana kasnije, ipak se priznaje ta “čestitka” ha, ha...

Leona Popović godinama radi s trenerom Goranom Račkim, koji je ove sezone zbog smanjenja troškova i trener i serviser. Puno toga su prošli njih dvoje, jer i Leoninu dosadašnju karijeru ispresijecale su teške ozljede, ali izdržali su sve i nadajmo se da sad dolazi vrijeme za naplatu uloženog.

Je li trener zadovoljan nastupima?

- On uvijek ima primjedbe što se moglo još bolje, ali to tako i treba. Svjesna sam i ja da je bilo stvari koje sam mogla bolje napraviti u ovim utrkama i nadam se da ću to u idućim popraviti.

U proteklom periodu su dolazile vijesti s Leoninih treninga da je spremna i da odlično skija, a sjajno je što je to uspjela pokazati već u prve dvije utrke Svjetskog kupa u kojima je startala ove sezone (27. i 18. mjesto u Leviju).

- Da i na treninzima sam se dobro osjećala, a trenirala sam i s nekim starijim curama i išlo je dosta dobro i na kraju se to pokazalo i na utrci.

Nismo trebali ni pitati...

- Dobar je osjećaj dva dana za redom osvojiti bodove u Svjetskom kupu, dobro je osjetiti kako to izgleda u Svjetskom kupu s tom dužom pauzom između dvije vožnje nego što je slučaj u FIS utrkama, s dužim “ogledom” staze, nadam se da ću sad ući u taj ritam.

Prošle sezone ste “probili led” u slalomu s 26. mjestom u Lienzu, a sasvim sigurno je utjecaj na dobar start u sezonu imala i činjenica da ste cijeli pripremni period napokon odradili bez zdravstvenih problema.

- Bila sam i na prvoj sljedećoj utrci nakon Lienza, na Sljemenu, jako blizu druge vožnje, imala sam 31. vrijeme i za samo 9 stotinki ostala bez nje. Nadam se da će sad sve to ići glađe, da neće biti više tolikog iščekivanja novih ulazaka u druge vožnje. Sigurno da mi je dosta značilo što smo kompletne pripreme odradili bez problema, stalno sam mogla trenirati punom parom i nisam morala kao ranije propuštati neke treninge ili smanjivati ritam.

Andrea Komšić tek 50.

Iz Finske se vraća na trening u švicarsku Diavolezzu, a u četvrtak bi trebala nastupiti na paralelnom veleslalomu za Svjetski kup austrijskom Lechu. I nakon toga na svim tehničkim utrkama u Svjetskom kupu?

- Plan je da kombiniramo nastupe u Svjetskom kupu s onima u Europskom kupu, pogotovo u veleslalomu u kojem moram popraviti FIS točke i nastojat ću to napraviti kroz utrke Europskog kupa.
Naša druga predstavnica Andrea Komšić u nedjelju je imala 50. vrijeme prve vožnje (+2.81). Ozljeda (napuknuće kosti) i pauza od treninga u ključnom dijelu priprema ipak su joj previše oduzeli.

Linker
25. travanj 2024 02:47