HELMUT FOHRINGER Afp
STRAVA NA STREIFU

Skijaši su se žalili na preopasan skok: ‘Otišlo se predaleko, to ne mora i ne smije biti tako‘

Feuz napokon osvojio spust u Kitzbühelu, ali utrku su obilježila dva teška pada...
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. siječanj 2021. 08:25

Streif u Kitzbühelu je najpoznatija spust staza na svijetu i njegova povijest je prepuna priča o velikim utrkama i velikim pobjednicima. Ali Streif ima i svoju crnu stranu, dugačku listu teških padova na koju su u petak dodana još dva imena. Prvo je pao ove godine sjajni Ryan Cochran-Siegle, ali premda je utrka bila prekinuta više od 15 minuta i sa staze ga je odnio helikopter, kadrovi koji su pokazivali Amerikanca u razgovoru sa spasiteljima i njegovo hodanje odmah su sugerirali da je imao sreće i da je prošao s lakšim ozljedama. A taman kad su te slike potisnute dogodio se još jedan i to puno stravičniji pad na posljednjem skoku pred ciljem na kojem brzine skijaša prelaze 140 km/h.

Tri dana tema razgovora

Nesretni Švicarac Urs Kryenbühl izgubio je kontrolu u skoku, gotovo napravio salto i sletio na vrhove skija, koje su se raspale i na glavu. Stravična slika zaledila je sve, prekid je trajao dugo, a vijesti su se čekale i s nestrpljenjem i s golemom strepnjom. Kryenbühl je helikopterom odvezen u bolnicu, utrka je nastavljena, ali sad je problem radio i vjetar i smanjena vidljivost i nakon što je kroz cilj prošao Nicolas Raffort sa startnim brojem 30 utrka je prekinuta. Toliko je, naime, trebalo startati skijaša da bi bili priznati ostvareni rezultat. “The show must go on”, u svom punom značenju. Razbijenim glavama i kostima usprkos. I ljudskoj bezdušnosti, jer taj skok je još jedan primjer kako se nešto samo po sebi opasno kao što je to Streif bespotrebno i najgore od svega, bez ikakvih posljedica za one koji su tako odlučili, napravi još opasnijim.

image
HELMUT FOHRINGER Afp

- Taj skok je tri dana bio tema razgovora. Otišlo se predaleko, to ne mora i ne smije biti tako - rekao je Beat Feuz.
Ali tko sluša skijaše, oni su ipak samo gladijatori, koji svojim potpisom svu odgovornost preuzimaju na sebe, a bez doze prolivene krvi onima koji postavljaju pravila igre ona očito nije dovoljno uzbudljiva. Pa makar se odvijala i na Streifu koji je i bez idiotskih ljudskih zahvata svih ovih desetljeća iz nas slomio dovoljno kostiju i testira do krajnjih granica i tijela i um svih koje se usude spustiti niz njega.

image
HELMUT FOHRINGER Afp

Pad Kryenbühla, koji usput rečeno ima već dva postolja ove sezone i sasvim sigurno je i spreman i odličan skijaš, podsjetio je na onaj Daniela Albrechta 2009. nakon kojeg je nekoliko tjedana proveo u komi, jedva se izvukao i nikad se više nije vratio na približno na razinu prije pada. Kryenbühl je jučer zaradio teški potres mozga, prijelom desne ključne kosti i pukli su mu ligamenti desnog koljena, ali pri svijesti je i nakon noći provedene u bolnici bit će prebačen u Švicarsku, priopćili su iz Švicarskog skijaškog saveza.

Danas još jedan spust

Beat Feuz je dugo čekao pobjedu na Streifu, a kad ju je napokon dočekao bila je poprilično gorka zbog onoga što se dogodilo njegovom reprezentativnom kolegi. Ali kad pobijediš Streif imaš pravo na slavlje, pa makar utišano...
- Znate zašto sam pobijedio? Zato što su ovu utrku preselili iz mog Wengena, to mi je rekao Dominik Paris. Kako god, sretan sam da sam napokon uspio i ovdje pobijediti - otkrio je “tajnu” Feuz.

image
Pad Ursa Kryenbühla zaista
je izgledao zastrašujuće
afp

Ovaj spust u Kitzbühelu je doista bio “wengenski”, naime zbog koronavirusa Wengen je ostao bez utrka ove godine, pa je spust dodan programu u Kitzbühelu.

A Feuz je do jučer čak četiri puta bio “prvi do pobjednika” u spustu na Streifu. Prvi put 2016. kad je bio 37 stotinki sporiji od Petara Filla, potom tri godine za redom - 2018. je 20 stotinki kasnio za Thomasom Dressenom, godinu kasnije opet 20 stotinki, ali za Dominikom Parisom, a lani su on i Vincent Kriechmayr bili 22 stotinke sporiji od Matthiasa Mayera. Upravo je Mayer jučer bio drugi, samo 16 stotinki iza Feuza, dok je treći bio Paris, koji ima tri pobjede u spustu na Streifu i još jednu u super G-u.
U jednom trenutku, nakon startnog broja 23 činilo se da će utrka biti prekinuta prije nego niz Streif prođe dovoljan broj skijaša da bi rezultati bili priznati, a da se to dogodilo...

- Ne bih se pojavio na startu u subotu. Moja glava to ne bi mogla izdržati - iskreno je priznao Beat Feuz.

Odgođen nedjeljni spust u Kitzbühelu

Organizatori utrka Svjetskog kupa u austrijskom Kitzbuehelu zbog loših vremenskih prilika su bili prisiljeni otkazati današnji spust koji je na glasovitom Streifu bio predviđen sa startom u 11.30 sati.

Tijekom noći su u Kitzbühelu padali snijeg i kiša te je staza, posebno u donjem dijelu gdje je kišilo, bila dovedena u stanje koje ne bi jamčilo dovoljno sigurne uvjete za natjecatelje.

Organizatori glasovitog Hahnenkamma su u petak jedva uspjeli izvesti utrku spustaša koja je originalno trebala biti održana tjedan prije u švicarskom Wengenu, koji je odustao od organizacije zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Utrka je dvaput prekidana zbog teških padova Amerikanca Ryana Cochrana Sieglea i Švicarca Ursa Kryenbuehla, a potom je i jak vjetar uzrokovao dugotrajnu stanku. Ipak, tridesetorica skijaša su uspjela startati, što je bilo dovoljno da rezultati utrke budu priznati pa je Švicarac Beat Feuz prvi put u karijeri osvojio pobjednički trofej u Kitzbuehelu, nakon što je četiri puta završavao kao drugi na slavnom spustu.

U nedjelju je u Kitzbuehelu na rasporedu trebao biti superveleslalom. Organizatori bi do podneva trebali donijeti odluku što će biti s ostatkom programa na 81. izdanju Hahnenkamma.

Linker
20. travanj 2024 17:32