AFP
NAGLI ZAOKRET

Slovenski biatlonski savez (SBZ) potvrdio da Fak prelazi u njihove redove

'Rekli su nam tada da ih Fak više ne zanima, a evo ponovno ga njegov trener Uroš Velepec vrbuje'
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 31. srpanj 2010. 14:31

Najbolji hrvatski biatlonac, osvajač brončane olimpijske medalje na ZOI Vancouver 2010., Jakov Fak, zatražio je ispisnicu iz Hrvatskog biatlonskog saveza.

Istovremeno Hrvatski olimpijski odbor (HOO) nije zaprimio niti pismeni niti usmeni zahtjev Jakova Faka o istupanju iz HOO-ovih razvojnih programa.

U svjetlu novih događanja, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izjavio je:

- Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski biatlonski savez poduzeli su sve što je u granicama naših mogućnosti. Jakov Fak je kod nas imao isti tretman kao i olimpijac Ivica Kostelić; osigurali smo mu sve potrebne uvjete, a u okviru naših kriterija i propisa. Imao je tretman vrhunskog sportaša, olimpijca, osigurali smo mu sponzore, a na jesen je trebao potpisati ugovor s još nekim sponzorima, no to sve očito nije bilo dovoljno.

Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski biatlonski savez zahvaljuju Ministarstvu obrane RH i ministru Branku Vukeliću te načelniku Glavnog stožera OS RH, generalu zbora Josipu Luciću, na svemu što su učinili vezano uz zaposlenje Jakova Faka u Hrvatskoj vojsci, a što niti jednom drugom hrvatskom sportašu u našim razvojnih programima nije osigurano.

- Kako smo znali da Jakov želi nastaviti suradnju s trenerom Urošom Velepecom, razgovarali smo i sa Slovenskim skijaškim savezom, u okviru kojeg djeluje biatlonski odbor, i ponudili ugovor o suradnji kojim bi dodatno platili trenera, no oni su takvu mogućnost odbili i nisu htjeli takvu vrstu sporazuma - rekao je Mateša.

Hrvatski olimpijski odbor želi zahvaliti Slovenskom olimpijskom odboru i predsjedniku Janezu Kocijančiču na više nego korektnom ponašanju koje je bilo u skladu s Olimpijskom poveljom, što se nažalost ne može reći za Slovenski skijaški savez koji je bio apsolutno nekorektan.

Slovenski biatlonski savez potvrdio

Iz vodstva Slovenskoga biatlonskog saveza (SBZ) potvrdili su u subotu na drugom programu Slovenskog radija da hrvatski biatlonac Jakov Fak prelazi u njihove redove.

Rezultat je to potpisivanja pristupne izjave koju je SBZ-u 23-godišnji Mrkopljanin uručio nedavno, a nakon čega je zatražio ispisnicu iz Hrvatskoga biatlonskog saveza.

Slovenski mediji slavodobitno prenose subotnje priopćenje predsjednika Hrvatskoga olimpijskog odbora Zlatka Mateše, koji je nagovijestio da je Fak odbio sve ponude HOO-a te se odlučio na nastavak karijere pod slovenskom zastavom.

Hrvatskoj za utjehu ostaju trofeji koje je Fak, temeljem suhog entuzijazma, donio domovini u dvjema prethodnim sezonama: brončanu je medalju 2009. godine osvojio u južnokorejskom Pjeongčangu u disciplini 20 kilometara individualno, a isti je doseg ponovio godinu dana potom na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, gdje je uzeo broncu u sprintu na deset kilometara.

Zbog tih su ga postignuća Slovenci već prozvali "junakom velikih natjecanja".

Linker
18. travanj 2024 09:40