Devilwalk navodno dolazi umjesto Kola u Bad News Eaglese

Esport Report - tjedni pregled najvažnijih vijesti iz svijeta esporta

Južna Koreja zbog esporta mijenja pravila o vojnom roku?

Piše: Vedran Jelavić, GameHubObjavljeno: 06. prosinac 2022. 13:05

Tjedan iza nas bio je prilično aktivan kad je esport u pitanju, a zbog njega se čak ponovno potegnulo i pitanje obveznog služenja vojnog roka u Južnoj Koreji. Krenimo redom.

BAD NEWS EAGLES IMAJU NOVOG TRENERA?

Albanski glavni trener Bad News Eaglesa, Klesti "stikle-" Kola trebao bi napustiti tim nakon što im je pomogao da se kvalificiraju za dva Major prvenstva 2022.godine. Kružile su glasine da se Devilwalk, koji je osvojio jedno Major natjecanje kao igrač, a drugi kao trener za Fnatic, pridružuje Bad News Eaglesima nakon što je primijećen kako trenira s kosovskim timom.

Stikle- koji radi s igračima Bad News Eaglesa otkad su igrali za Team BL!NK 2021, odstupio je za nadolazeću sezonu jer ima "drugačije vizije” za budućnost momčadi i brizi o svom fizičkom zdravlju, koje je uzelo danak nakon stresa i opterećenja kroz koje je prošao dok je vodio momčad. Stikle- je radio kao trener i menadžer prije nego što se engleski voditelj James Banks dobrovoljno pridružio projektu i preuzeo menadžerske obveze. Bad News Eagles kvalificirali su se za PGL Major u Antwerpenu i IEM Rio Major ove godine bez podrške organizacija, a stigli su do Legends Stagea na oba natjecanja, gdje su između ostalog eliminirali FaZe Clan u Rio de Janeiru prošlog mjeseca. Dok se Stikle- sprema napustiti Bad News Eagles i fokusirati se na brigu o svom zdravlju, njegova moguća zamjena je Devilwalk. Švedski trener napustio je FunPlus Phoenix u listopadu prošle godine te je radio kao analitičar na četiri CS:GO događaja ove godine, uključujući PGL Major u Antwerpenu u svibnju. Devilwalk je jedna od najiskusnijih osoba na sceni, osvojio je prvi ikada CS:GO Major na DreamHack Winter 2013. igrajući za Fnatic, a kasnije je vodio Fnatic da osvoji ESL One Cologne Major 2015. kao trener. On je još uvijek jedina osoba koja je osvojila CS:GO Major i kao igrač, i kao trener.

FAKER PRODUŽIO UGOVOR SA T1

Po prvi put nakon mnogo godina, kružile su glasine o tome da Faker napušta T1. Mnoštvo izvještaja povezivalo ga je posvuda, od Kine pa sve do Sjeverne Amerike. Pojavile su se i glasine koje sugeriraju da će Lee "Scout" Ye-chan prijeći iz LPL-a u T1 ako Faker ode. Međutim, Faker je odlučio ostati u organizaciji koju je pomogao izgraditi iz temelja.

Faker (u to vrijeme poznatiji kao GoJeonPa) pridružio se SK Telecom T1 prvom timu prije deset godina, a preselio se u njihov sestrinski tim, SK Telecom T1 2 u veljači 2013. Faker je već sljedeće godine osvojio Svjetsko prvenstvo kao rookie. Bio je to tek početak legendarne karijere koja se sastojala od: 10 korejskih naslova, 2 MSI naslova, 7 pojavljivanja na Worldsu od kojih 5 finala i 3 naslova. On je ime koje je poznato diljem svijeta i sinonim je za T1. Također drži rekord za najdulji staž u jednoj momčadi.

image

Faker ipak ne napušta T1

Faker je potpisao s T1 trogodišnji ugovor, koji ga vodi skroz do sezone 2025., a na kraju ovog ugovora imat će 29 godina. Kad smo već kod godina, vrlo malo igrača ostaje aktivno u svojim 30-ima: bivši igrač Cloud9 Daerek “LemonNation” Hart imao je 31 godinu kada se umirovio 2020.; Jake “Xmithie“ Puchero imao je 29 godina kada je nakon sezone 2020. prešao u trenerske vode. Naravno, tu je i pitanje služenja vojnog roka jer svi južnokorejski muškarci u dobi od 18 do 35 godina moraju služiti vojsku. To je bio razlog za kraj mnogih legendarnih karijera, a pitanje hoće li Faker morati na služenje vojnog roka i dalje je predmet čestih rasprava. Esportašima se tradicionalno ne odobrava izuzeće od služenja vojnog roka, iako su se pojavile neke glasine da bi to mogao biti slučaj ako Južna Koreja pobijedi na natjecanju u esportu na Azijskim igrama. Da, dobro ste pročitali - toliko jak utjecaj esport ima u Južnoj Koreji.

DEVICE SE VRATIO NA SERVER

Jedan od najboljih esportaša ikad, Nicolai Reedzt aka device ostvario je svoj dugo očekivani povratak u natjecateljsku igru ​​i svoj debi otkako je ponovno potpisao ugovor s Astralisom u prvom kolu doigravanja CCT North Europe Series 2.

image

Nicolai "device" Reedzt vratio se u natjecateljske vode

Legendarni AWPer nastavio je tamo gdje je stao i svoju momčad doveo do pobjede od 2:0 nad sunarodnjacima iz tima Tricked. Ovaj 27-godišnjak imao je prosječnu ocjenu 1,66 i 101 ADR, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje na serveru od posljednjeg predstavljanja Ninjas in Pyjamas na IEM Winter 2021 prije godinu dana. Danski tim sada ide u četvrtfinale online natjecanja, gdje će se suočiti s pobjednikom HEET-a i Into the Breach meča. CCT North Europe Series 2 daje konačnom pobjedniku 150 bodova na regionalnoj ljestvici, a timovi koji osiguraju pobjedničko postolje na sva četiri online kupa, osiguravaju nastup u studijskom finalu.

KONFIG SE VRAĆA

Bivši Astralisov profesionalac Kristian ‘k0nfig‘ Wienecke igrat će za Heroic kao rezervni igrač na BLAST Premier World Finalu. Ovaj 25-godišnjak pozvan je kao zamjena za Heroic na natjecanju na kraju godine, zamijenivši Martina ‘stavna‘ Lunda u Abu Dhabiju.

image

Kristian ‘k0nfig‘ Wienecke igrat će za Heroic

k0nfig je bez momčadi od listopada, kada mu je Astralis raskinuo ugovor. Odluka je došla kada je Astralis počeo obnavljati svoju momčad izvan sezone, a nakon što se nije uspio kvalificirati za IEM Rio Major. Transfer je potvrđen od strane same organizacije i njihova izjava je bila sljedeća: “Kristian “k0nfig” Wienecke zamijenit će Martina “stavna” Lunda za BLAST Svjetsko finale 2022. Odluka je donesena prije nekog vremena da se Martin malo odmori nakon duge godine i sezone 2023. u kojoj smo mi kao tim želi ranije započeti s pripremama za sljedeću godinu. Vjerujemo da je Kristian najbolja moguća zamjena kada istražujemo naše mogućnosti. Unatoč tome što stavn neće biti s nama za Svjetsko finale, nadamo se da ćemo nastaviti s našom dobrom formom, a Kristian je sjajan igrač koji je gladan pokazati svijetu da mu je mjesto u apsolutnom vrhu CS-a.

Heroic je trenutno jedan od timova koji su u najvećoj formi na svijetu i imaju odličnu priliku da godinu završe kao broj jedan na ljestvici nakon što su završili kao drugoplasirani na IEM Rio Majoru i osvojili BLAST Premier Fall Final.

BLAST Premier World Final održat će se u Abu Dhabiju od 14. do 18.12., uz osam timova i nagradni fond od milijun dolara.

RED BULL HOME GROUND

Cloud9 će se pridružiti 100 Thieves na Red Bull Home Groundu, budući da će natjecateljska esports organizacija biti jedan od mnogih timova koji će se boriti u Valorantu na Red Bullovom posljednjem turniru ove godine. Red Bull Home Grounds vraća se po treći put, od 9. do 11. prosinca. Uz neke od najžešćih natjecatelja na svijetu, nova iteracija događaja vidi timove iz Sjeverne Amerike i Europe koji se bore za prvo mjesto.

image

Red Bull Home Grounds održava se od 9. do 11. prosinca

FOKUS Clan, FUT Esports, Team Liquid, Team Vitality i 100 Thieves bit će dio natjecanja, a Cloud9 će biti najnoviji dodatak turniru. Cloud9 nije jedini tim koji je debitirao s novim popisom na događaju, budući da će 100 Thieves uskoro također otkriti svoju obnovljenu postavu. Prethodni pobjednici turnira su Team Liquid i G2 Esports.

DUST 2 U VALORANTU ?

I jedna vrlo zanimljiva vijest za kraj reporta. Dust II, legendarna mapa iz igre Counter-Strike, modana je za Valorant.

image

Legendarnu mapu Dust II ipak se još neće moći igrati u Valorantu

Kreirao ju je obožavatelj Valoranta i izrađivač karata po imenu Archmeton uz korištenje Uaiana, Unreal Engine dodatka za stvaranje sadržaja za Riot Games. Archmetonov tim prenio je osnovni oblik Dusta II u Unreal Engine 5 i otamo počeo raditi na njemu. Ovaj youtuber tvrdi da je njegova verzija Dust dvojke u Valorantu prva prilagođena mapa stvorena za tu igru. A verzija koju su napravili izgleda prilično slično onoj u Counter Strikeu, ali s jedinstvenim vizualnim prikazima koje ima Riotov FPS. Loša vijest za obožavatelje Dusta II koji su se nadali isprobati tu mapu u Valorantu je ta da Riot trenutno ne podržava prilagođeni sadržaj za igru. Archmeton se ipak nada da će Riot dodati podršku za modove u nekom trenutku, kako bi igra mogla imati koristi od prilagođenog sadržaja.

Cijelu emisiju Esport Report možete pogledati na linku:

Linker
18. travanj 2024 22:15