Srdjan Vrancic / CROPIX
TEŽAK PAD

'SVE SE DOGODILO U SEKUNDI, DOK SAM LETIO ZRAKOM MISLIO SAM DA ĆU POLOMITI OBJE NOGE!' Ivica Kostelić o drami koja mu se dogodila u Sloveniji

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 31. prosinac 2019. 18:08

Ako u Zagrebu ovih večeri pogledate prema Sljemenu, gore iznad tornja vidjet ćete plavi odraz reflektora. Tamo “iza brda”, sa zagorske strane, vrijedna ekipa danju i noću ušminkava stazu za Snow Queen Trophy, koji će ovog vikenda ugostiti prve utrke Svjetskog kupa u novom desetljeću. U subotu skijašice, a u nedjelju skijaše.

Prema riječima organizatora, Crveni spust je u savršenom stanju, premda će Vedran Pavlek reći da Sljeme vjerojatno ne bi dobilo zeleno svjetlo FIS-a da nije bilo pomoći nove tehnologije. Radi se o dva kontejnera koji mogu raditi na višim temperaturama i proizvoditi otporniji snijeg. Kad su oko Božića stigli minusi, staza se dodatno raširila, stisnula i za vikend će na njoj juriti najbolje svjetske slalomašice i slalomaši.

Među njima i dvije Hrvatice i šestorica Hrvata, kojima će kao i uvijek iz prve ruke pomagati Ivica Kostelić. Ovaj put bez kamere na kacigi, zapravo bez skija uopće. Ivica se, naime, ozlijedio na Kaninu, na granici Slovenije i Italije, gdje je pao u jamu i dislocirao rame. Sreća u nesreći je što je u blizini skijao i liječnik, kirurg koji mu je rame vratio na mjesto.

Domaći teren

- Očekivao sam da će biti puno gore jer su mi rekli da je namještanje ramena užasno bolno. Bio sam nesmotren, previdio sam jamu i odjednom se našao u zraku. Dobro sam prošao, u zraku sam mislio da ću slomiti noge. Ovo je samo lakša ozljeda - kaže Ivica, iako mu se teško i rukovati.

Slobodno skijanje po brdima ipak je, kaže, malo opasnije od onog na obilježenoj stazi.

- Nije to velika dubina jame, četiri ili pet metara. Ali došao sam brzo i nisam je očekivao. Drugo je kad vidiš da će ti se dogoditi opasnost, onda možeš reagirati, pripremiti se. A ovo se dogodilo u sekundi.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Hrvatske skijaše na Sljemenu neće čekati ni grabe ni rupe. Samo vlastita visoka očekivanja, želje navijača i pritisak domaćeg terena. Ili prednost, kako se okrene.

- Prednost postoji, 100 posto. Poznaješ stazu, trenirao si na njoj ne samo ovih dana, nego puno puta, vozio utrke kao dijete. Sve znaš, zrak, mirise, vjetar. Svatko od nas bi se trebao osjećati ugodnije na domaćem terenu nego negdje daleko od kuće. Natko je znao reći da je najveća prednost kad od svoje kuće možeš otići na slalom.

A tu su i navijači, podsjeća Ivica.

- Neki ih se prestraše, neki iz njih izvuku motivaciju, ali domaća publika ti u svakom slučaju želi dobro. Čak i kad je zahtjevna. Možda ljudi nisu eksperti za skijanje, ali navijaju srcem i to je dovoljno. Treba ih iskoristiti da ti budu ‘benzin’.

Pavlekovo predviđanje da je “pitanje vremena kad će Hrvati opet stajati na postolju” prisnažit će i Ivica, koji je na Sljemenu triput stajao na drugoj stepenici postolja. Za početak se u nedjelju nada Top 10 plasmanu.

- Dečki su spremni za to. Za očekivati je da će im takvi rezultati prijeći u naviku. Pogotovo Istoku i Eliasu koji imaju velik prostor za napredak, a bodove osvajaju redovito. Imaju rezultate na kojima mogu temeljiti optimizam, mora im se posložiti samo par stvari. Što se tiče Made (Vidovića, nap. a.), on će vjerojatno ciljati na osvajanje bodova, jer u ovoj sezoni ima samo rezultat iz Val d’Iserea, a za Zubčića bi i ulazak u drugi ‘lauf’ bio uspjeh s obzirom na startni broj. U dobrom smjeru idu i Samuel Kolega i Leon Nikić, napravili su korak naprijed u odnosu na lani.

Nema all-roundera

Čim stigne siječanj, teško je ne sjetiti se Ivičinih 999 bodova iz 2011., kada je pomeo konkurente i stavio ruke na Veliki globus. Čemu se danas najviše veseli u siječnju, osim zagrebačkih utrka?

Zagreb, 060119.
10. izdanje muskog slaloma Svjetskog skijaskog kupa na Sljemenu.
Na fotografiji: Manuel Feller, Marcel Hirscher, Alexis Pinturault.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

- Wengenu. Siječanjska turneja uvijek je ista, jedino što je ove godine Madonna di Campiglio upala između Zagreba i Adelbodena. Program je isti i jako je lijepo posjetiti mjesta na kojima sam se toliko puta utrkivao. Bit ću s dečkima na svakoj utrci.

Njegov bodovni rekord teško će biti srušen, jer skijanju kronično nedostaju “all-rounderi”.

- Sve su to više-manje specijalisti, a da netko osvoji 1000 bodova, morao bi pobijediti 10 puta u mjesec dana. Za specijaliste je to nemoguće. U siječnju je sedam slaloma i samo jedan veleslalom.

Ivica je prije nekoliko mjeseci prognozirao da će nakon Hirscherova odlaska bitku za naslov voditi Pinturault i Kristoffersen. Obojica su blizu vodećeg Norvežanina Kildea i u Zagrebu bi pobjedom mogli preuzeti vodstvo.

- Ne bih rekao da je to što je Hirscher otišao bolje za skijanje, ali imamo više kandidata. Nitko ne dominira, a u Austriji će sad malo pasti interes. Sreća je što skijanje nije samo Austrija, sad i drugi natjecatelji dolaze do izražaja. Tako je to uvijek, kad dominacija završi ponovno se izmiješaju karte i na scenu dođe netko drugi.

Linker
19. travanj 2024 05:40