MARKO TODOROV/CROPIX
KOMENTAR STRUČNJAKA

‘Jedan podatak iz meča sa Srbijom je baš fantastičan. Španjolci? Prvi favoriti, ali imamo novo oružje!‘

Čuveni hrvatski vaterpolist, danas trener Jadrana, o pobjedi nad Srbijom i izazovu koji slijedi
Piše: Mile SmodlakaObjavljeno: 30. lipanj 2022. 14:19

PIŠE: MILE SMODLAKA

Dečki su se postavili i odigrali onako kako se jedino i može pobijediti momčad protiv Srbije, a to je ono što sam pisao neki dan. Visok ritam i visoka razina koncentracije kroz cijelu utakmicu. Igrali smo odlično. Mučila su nas samo malo na početku ona brza izvođenja na širokom prostoru, ona isključenja koja je Srbija zaradila u svoju korist. Srbija je od svoja četiri prva gola tri dala na taj način. To je teško braniti i malo je frustrirajuće za ekipu, ali tu smo mi ostali jako, jako pribrani, fokusirani, mirni. Pop (Popadić) je branio fenomenalno, takva je bila i obrana. Tu bih u prvom redu naglasio Bukića i Fatovića na Mandiću. Njih dvojica su se tu odlično izmjenjivali. Taj Mandić je postigao četiri gola, ali uglavnom na kraju i kada je bilo sve već riješeno ili pred rješenjem. Ono što je bitno je da smo ga dugo ostavili bez gola, pokrili ga, ali smo kod njega stvorili jednu ogromnu nervozu jer on je ipak njihovo glavno ime i on zna što se od njega očekuje. On je pošto-poto želio "ugurati" te golove, ali je strašno puno lopti u tom razdoblju igre potrošio. Bilo je tu i nerezonskih šuteva i mi smo to odlično koristili. Stvarno je to fenomenalno izgledalo.

image
ALBERT TEN HOVE Orange Pictures

Još nešto. Kod nas su svi igrači dali gol! To je fantastično! Tu se vidi koliko je taj kolektiv moćan i kako sad izgleda ta situacija u reprezentaciji. Svi su ugradili sebe, svi su se ugradili u pobjedu, svi daju najbolje što mogu. To je pravi put za ići do vrha.

Po meni su momci već sada napravili ogromnu stvar. Usudio bih se reći i puno više nego je većina očekivala od njih. Najvažnije je sada da ostanu na zemlji, da opet isto tako shvate koliko su jaki, koliko dobro igraju i koliko to dobro izgleda. Tko god dođe igrati protiv Hrvatske, mora biti itekako zabrinut. Ovakva Hrvatska, s ovom energijom i igrom može pobijediti baš svakog. To je ono po meni najvažnije. Još nešto, neke ključne trenutke utakmice su na sebe odgovornost preuzeli mladi igrači, debitanti de facto. Pa, to je izvrsno jer smo se bojali nakon smjene generacije, kako ćemo uopće izgledati.

Svi zajedno smo bili poprilično skeptični i zabrinuti, ali nakon Srbije možemo stvarno reći da imamo sjajnu mladu reprezentaciju. Bit će tu još korekcija sigurno jer ima još starijih igrača, ali kada imate ovako jak kostur, onda za onu zabrinutost koja je postojala stvarno možemo reći da je iza nas. Svi momci znaju igrati, ali jako je bitno da oni dobiju neko priznanje kroz rezultat, a to je sigurno ova pobjeda.

image
ALBERT TEN HOVE Orange Pictures

Pobjeda koja lansira iz nekog prosjeka u kategoriju vrhunskog te ti promjeni mentalni sklop. Nadam se da se to njima dogodilo u srijedu i da će od sada biti "šampioni". Stroj koji melje. Mladi su, brzi su, jaki su. Vidjelo se recimo da se ponekad mučimo fizički, u kontaktu, u presinzima jer tu su Srbi možda čvršći od nas, malo jači na mišiće, kako se kaže, ali mi smo sve to nadoknadili željom, lepršavošću, plivanjem. Malo me samo zabrinulo hoćemo li baš u tom dijelu potonuti, ali ne, imali smo rješenje za sve. Ne treba zaboraviti i da smo imali igrača manje u rotaciji što je jako važno s energetske strane. Pogotovo pozicija na kojoj igra suspendirani Burić, ali i to smo uspjeli anulirati.

Čestitke ekipi, stručnom stožeru i želim im puno sreće i uspjeha i dalje. Španjolska je ozbiljna momčad, po meni možda i najveći favorit za naslov prvaka. Iskusni su, brzi, odlični igrači, vrlo nezgodni. Imali smo s njima problema s tom M zonom, ali ja se nadam da ova naša garnitura ako Španjolci stanu u M zonu, da će pronaći rješenje i za to. Sada imamo neko oružje koje možda prije nismo imali.

Linker
25. travanj 2024 21:28