MATIJA DJANJESIC Cropix
STRUČNI POGLED

Ono što dolazi puno je važnije od Svjetskog prvenstva! To može odrediti blisku budućnost HR vaterpola

‘Pustimo dečke, dajmo im mira. Da nam je netko ponudio polufinale prije SP-a, prihvatili bi ga odmah
Piše: Mile SmodlakaObjavljeno: 04. srpanj 2022. 21:58

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu za Sportske novosti komentira Mile Smodlaka:

Nažalost nismo bili pravi u utakmici za broncu, a bila je lijepa prilika ne samo za ovu generaciju da osvoji medalju, nego da na taj način stekne neku reputaciju, raširi sebi krila. Imali smo Burića povratnika, oni su imali jednog igrača manje u rotaciji, dakle u situaciji kakva je bila naša prije. Njihovog prvog vratara nije bilo, a njihov pričuvni vratar koji po svim nekim pričama ne slovi za nekog velikog golmana, prikupio je silno mnoštvo obrana. Sad valja pomnije pogledati jesu li to stvarno bile “njegove” obrane ili kakvi su bili naši šutevi. Opet smo se mučili u napadu, igrač više nikako nije profunkcionirao. Moj je prvi nekakav dojam bio da smo puno vremena trošili na uvodna dodavanja prije nego li uopće napravimo nekakvu kretnju i krenemo u završnicu. Mi bi samo na to potrošili pola igrača više, ako ne i više, umjesto da smo što znam reći od nulte sekunde napali gol i na taj način pritisnuli, radili prednost, nije se uopće vidio taj višak igrača. Nije bilo pravovremenog, pravog, preciznog šuta i više je dolazio kao produkt isteka vremena, nego šanse. To mi je upadalo u oči.

image

Mile Smodlaka

PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Ovo je veliki uspjeh

Mi smo u napadu inače pripremali akcije, “spuštali” loptu na dva metra. Bilo je to puno isključenja, ali igrač više je bio taj koji nas je trebao držati u egalu i tu smo potpuno podbacili. Treba ipak biti realan i reći da je ovo veliki uspjeh. Mi smo naime izgubili u polufinalu od sadašnjih svjetskih prvaka, Španjolske, a u borbi za broncu od olimpijskih viceprvaka, Grčke. Mi smo dakle jedna nova i možda ne toliko mlada, koliko izmijenjena ekipa, a kada pogledate da smo ostavili iza sebe Srbiju, Mađarsku, Crnu Goru onda ne možemo biti nezadovoljni. Svi koji smo oko vaterpola bi ovakav rezultat odnosno doseg na ovom Prvenstvu, prije turnira objeručke prihvatili. Isto tako treba biti realan i reći da su ove momčadi ispred nas bolje. Zaista to ovog trenutka jesu. Ovoj reprezentaciji samo treba dati mira, ne raditi od ovoga neku dramu jer nije. Ovo je velika stvar što su uspjeli napraviti, izborili su polufinale. Treba biti strpljiv i pustiti ih da se pripremaju za Europsko prvenstvo u Splitu. To će im biti puno teže, neće biti jednostavno igrati u Splitu, na domaćem terenu. Prvenstvo u Splitu je po meni, za naš sport, za hrvatski vaterpolo važnije možda od Svjetskog prvenstva. To kako ćemo mi izgledati na domaćem terenu u Splitu. To može donekle odrediti blisku budućnost hrvatskog vaterpola.

image

Josip Vrlić

MATIJA DJANJESIC Cropix

Moramo biti presretni

Kada govorimo o ostalim momčadima, cijelom Svjetskom prvenstvu, za mene je možda iznenađenje Italija. Osobno je moram priznati nisam vidio u finalu, a kamoli tako blizu naslova prvaka svijeta. To je tako izgledalo do sredine zadnje četvrtine. Španjolci su dotad kontrolirali utakmicu, a onda onaj peterac koji je suđen, to je potpuno “uništilo”, a zamalo i doslovno Španjolce. Situacija s tzv. slučajnim time-autom odnosno da je elektronika registrirala time-out Španjolske u trenutku kada nisu bili u posjedu lopte. Po meni, ne znam što se točno dogodilo, je li tu došlo slučajno i pogreškom do aktivacije tog prekidača kojim se zove time-out, ali mislim da nije bilo namjere da se omete suparnika. Događalo se često, prečesto da se ta aparatura sama oglasi i sad da se temeljem toga onako olako kazni jednu momčad u finalu petercem... Izravno se doticalo rezultata i ishod utakmice, te je u potpunosti vratilo Italiju. Po meni da nije bilo te situacije, utakmica bi davno ranije i prije peteraca završila. Zato mi je nekako možda i najpoštenije bilo da je Španjolska pobijedila. Nisam imao nikakvog favorita prije utakmice, bilo mi je potpuno svejedno, Italija ili Španjolska. Zato mi je na kraju drago da je Španjolska pobijedila. Španjolci su mi inače i prije turnira bili jedni od favorita. Razočarenje su svakako Mađari, na kraju tek sedmi. Ne znam što se njima dogodilo, ali sam uvjeren da će Mađarska doći u Split kao da se ništa nije dogodilo.

I sad, kada vidimo gdje smo mi, a gdje oni, moramo biti presretni. Naravno da nam je žao što nismo uspjeli osvojiti medalju, ali ima boljih momčadi od nas u ovom trenutku. Što ne znači da ih nećemo stići u nekom razdoblju.

Linker
17. travanj 2024 04:39