CROPIX
TOUR OF CROATIA

VRHUNSKI PROJEKT BLIZU PROPASTI? U SAVEZ UŠLA SPORTSKA INSPEKCIJA 'Umjesto da se bavim organizacijom, ja se moram boriti za ono što je očigledno moje'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 16. listopad 2018. 17:27

Umjesto da se bavim organizacijom utrke, ja se moram boriti za ono što je očigledno moje, zabrinut je Vladimir Miholjević, direktor biciklističke utrke Tour of Croatia, najkvalitetnijeg višednevnog sportskog natjecanja u Hrvatskoj, koja bi sljedeće godine trebala proslaviti mali jubilej - peto izdanje.

Ne možemo sa sigurnošću reći i da hoće jer utrke po Hrvatskoj nema u kalendaru za 2019. godinu, koji je nedavno objavio UCI (Međunarodni biciklistički savez). Posljedica je to svađe i višemjesečnih pokušaja Miholjevićeva bivšeg poslovnog suradnika Ivana Črnjarića i njegove tvrtke Thorax da uz pomoć Hrvatskog biciklističkog saveza preuzme utrku od dosadašnjeg, vrlo uspješnog organizatora, tvrtke Top Sports Event u vlasništvu Vladimira Miholjevića. Miholjević kaže da Črnjarić nikada nije bio zaposlen u tvrtki nego je kao vanjski suradnik bio angažiran na poslovima marketinga i promocije.

Hrvatski biciklistički savez prihvatio je prijavu Thoraxa, tvrtke u predstečajnoj nagodbi, kao novog organizatora utrke te ishodio potrebnu suglasnost Hrvatskog olimpijskog odbora, no utrka nije u UCI-jevu kalendaru…

- Osnivač sam i idejni pokretač utrke čiji sam projekt razvijao od 2009. do travnja 2013. godine, kada sam upoznao Miholjevića te sam s njim surađivao na tri izdanja utrke kao ravnopravni poslovni partner. Imam i rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo o intelektualnom vlasništvu i autorskom pravu na figurativni i verbalni žig koji sam dobio jer sam ja zaista i autor istih. Pod mojim vodstvom utrka će biti na još višoj razini, a projektu će se ponovno pridružiti najbolji hrvatski biciklist svih vremena Robert Kišerlovski. Vjerujem i da bi svi dosadašnji sponzori trebali ostati uz utrku bez obzira na promjenu organizatora - kaže Črnjarić.

Niti jedna utrka ne može se održati bez prihvaćanja Hrvatskog biciklističkog saveza…

- Dobili smo službeni odgovor UCI-ja da ćemo uskoro dobiti odluku o prihvaćenoj prijavi HBS-a s organizatorom Thoraxom i da će do kraja listopada biti uvrštena u kalendar.

Mnogi su iznenađeni da nije prihvaćena Miholjevićeva prijava i još su skeptičniji hoće li Črnjarić uspjeti zadržati dosadašnje sponzore.

- Čak i da smo htjeli drugačije odlučiti, nismo mogli jer je IO HBS-a strogo poštovao propisani postupak te zaprimio samo jednu pravovaljanu i pravovremenu prijavu tvrtke Thorax d.o.o. Vjerujem da je Ivan Črnjarić sa svojim timom sposoban organizirati utrku barem na istoj razini te osigurati financiranje.

U HBS je ušla i sportska inspekcija koju je po pitanju dodjele utrke pozvao član IO-a odbora Dragan Ilioski...

- Prvo je glasao za Thorax, a zatim se predomislio. U prvom stupnju sportska inspekcija nije pronašla nepravilnosti u vezi s razlogom zbog kojeg je pozvana. Radili smo po pravilima i uvjeren sam u jednako rješenje nakon žalbe Top Sports Eventa - kaže Zadro.

Tour of Croatia je u organizaciji Top Sports Eventa i pod vodstvom Vladimira Miholjevića postao naša najgledanija sportska priredba koju su zbog vrhunskih kadrova mnogi prozvali “najljepšom razglednicom Hrvatske”. No, u ovom trenutku ostao je i bez utrke i bez termina, iako ima podršku preostalih najboljih hrvatskih biciklista. Utrku je zbog borbe za ime morao preimenovati u CRO Race i naknadno prijaviti za rujanski termin.

- Na sudu ću dokazati da je ime Tour of Croatia pokradeno. Ako je Črnjarić autor projekta, svatko normalan si postavlja pitanje zašto ga onda nije prije zaštitio ili radio utrku preko svoje firme? Nego se godinu dana nakon što ga nisam angažirao služe ovakvim stvarima za preuzimanje utrke.

Miholjevića brine još nešto...

- Koliko čujem od kolega biciklista, nudio im se i novac za bilo kakve izjave kompromitirajućeg sadržaja koje bi mi mogle naštetiti. Zbog toga sam bio prisiljen prijaviti cijeli slučaj policiji. Žalosno da se ovakve stvari dešavaju u Hrvatskoj, pogotovo preko leđa projekta koji našu zemlju promovira u više od 190 zemalja svijeta.

Linker
17. travanj 2024 01:21