Mark Thompson Getty Images
INTERVJU ZA JUTARNJI LIST

ŽIVOT U SJENI APSOLUTNOG VLADARA OKTANSKOG CIRKUSA 'Doći će i moje vrijeme, jednom ću uspjeti pobijediti' NAJAVIO JE ODLAZAK? 'Možda, u budućnosti...'

Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 23. prosinac 2019. 18:38

Toto Wolff, dioničar i šef Mercedesove F1 momčadi, krajem ljeta uoči utrke u Belgiji, prekinuo je sve spekulacije o vozačkoj postavi za sljedeću sezonu. Mogao je Wolff birati, licitirati, investirati u nekog mladog talenta, ali zaigrao je na sigurno, a Valtteri Bottas objeručke prihvatio još jednu prigodu za dokazivanje u okrilju najuspješnije momčadi u hibridnoj eri.

Finac je dovoljno brz i pouzdan u skupljanju bodova i držanju Lewisa Hamiltona budnima, ali istodobno vjeran vojnik kad je u pitanju izvršavanje momčadskih naredbi. Bila je to i nagrada za odličan start sezone jer nakon četiri utrke Finac je bio vodeći s bodom prednosti ispred Hamiltona, ali nakon Monte Carla izgubio je korak.

- Imali smo nekoliko nesretnih utrka, i sigurno sam i ja napravio neke pogreške. Propustili smo neke prigode kao momčad, a u nekim situacijama ja nisam bio na visina zadatka. Uvijek je to kombinacija više stvari, dok je na drugoj strani Lewis bio vrlo dobar i ustaljen u svojim nastupima. Moj tempo, osobito u kvalifikacijama je bio dobar, ali za više od drugog mjesta očito moram još unaprijediti svoju vožnju - rezimirao je Finac ekskluzivno za Jutarnji list svoju najbolji sezonu u F1 od 2013. kad je debitirao u Williamsu.

- Novi produžetak ugovora za mene je potvrda da dobro radim svoj posao, ali uvijek morate napredovati, biti bolji, osobito u Formuli 1 želite li zadržati svoje mjesto. Znam da ima puno vozača koji bi voljeli biti u mom položaju i voziti za Mercedes. Svjestan sam toga i zato želim na svakoj utrci pružiti maksimum.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 01: Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on track during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 01, 2019 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Charles Coates Getty Images

Mjesto u Mercedesu želja je većine vozača, i Max Verstappen nedavno je nudio svoje usluge njemačkoj momčadi, ali to je trenutačno kraljevstvo kojim vlada Hamilton, jedan od najboljih vozača svih vremena.

- Lewis je svakog vikenda u formi i rijetko radi pogreške. Moram biti najbolji što mogu da bih ga pobijedio, a to mentalno oduzima puno energije. No, ja to vidim kao priliku da postanem bolji kao vozač. Volim teško ostvarive ciljeve, a biti momčadski kolega s Lewisom prilika je za natjecanje na višoj razini. Dokazao sam da sam sposoban pobijediti Lewisa, samo moram raditi na tome da ga češće pobjeđujem tijekom sezone. Jednom kad to uspijem, doći će i titula - uvjeren je Bottas koji je ove godine nekoliko puta sjeo u reli automobil.

Isprobao je i tvorničku WRC Toyotu, nakon čega su uslijedile pohvale Tommija Mäkinena.

- Reli je tako zabavan i to nije samo zato što sam iz Finske. Proklizavanje i kontrola automobila po asfaltnim i šljunčanim stazama kroz šume uči vas puno o vlastitoj sposobnosti kontrole automobila i disciplini koju morate dosegnuti za upravljačem. Volio bih u budućnosti, kad to raspored dopusti, češće nastupati u reliju, ali Formula 1 moj je prioritet. Pohvale uvijek gode. Uvijek kad se natječem, pokušavam ostvariti rezultate na određenoj razini i uživam u tome, ali trenutačno nemam nikakvih planova za promjenu discipline. Možda u budućnosti, ali prije toga želim postati svjetski prvak.

Ni Bottas ne zna pravi odgovor na vječito pitanje o uspješnosti Finaca u moto sportu.

- Često se provlači to pitanje, jer mi smo relativno mala zemlja sa samo 5,5 milijuna stanovnika, ali uvijek imamo vozače u Formuli 1 i kao nacija imamo četiri prvaka. Uspješnost u reliju nekako je lakše razumljiva s obzirom na naše ceste i snijeg, ali sigurno postoji nešto. Možda je u pitanju naš mentalitet koji se uklapa u ovaj sport, ali iskreno, ne znam objasniti taj fenomen.

No, reli nije jedini sport koji Bottas prakticira u slobodno vrijeme.

- Volim hokej na ledu. Trenirao sam ga i igrao gotovo 10 godina. Prestao sam se baviti intenzivno kad sam napunio 14, a sada često kad sam kod kuće u Finskoj prakticiram duatlon. Plivanje u jezeru i vožnja bicikla prilično su često zastupljeni u mojem rasporedu treninga. Ponekad je važno povremeno se iskopčati, provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima. Uživam u povratku kući, u Finsku, ali fizičke treninge ne smijem prekinuti. To mi pomaže da se vratim jači za novu sezonu.

Sljedeće sezona bit će možda posljednja prigoda za lov na naslov s Mercedesom. Svjestan je toga i Bottas, a prva prepreka na tom putu je Hamilton.

- Naša suradnja je dobra i otvorena. Uvijek možemo naučiti nešto jedan od drugoga, a u konačnici nam je cilj ostvariti što bolji rezultat za momčad. Lewis je vrlo fokusiran i vrlo brz, i kad imate takvog kolegu koji stalno pokušava podići ljestvicu, prirodno je da vas to potiče da i sam budete još bolji. Pritisak postoji, ali nije uvijek uzrok Lewis, ni ugovor koji istječe. Ponekad samog sebe opteretim željom za što boljim rezultatom. To mi se javlja uvijek kad sjednem u bolid, ali to je moj stil i pristup.

Linker
19. travanj 2024 04:43