Tomo Ničota
SN U KAMPU SLOVAČKE

'TADA NISMO POKAZALI APSOLUTNO NIŠTA' Slovački izbornik naglašava da su izvukli pouku iz Trnave: 'Remi nam sada ne znači ništa!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. studeni 2019. 12:47

Pavel Hapal, dojma smo, uživa velik respekt slovačke javnosti. Dali su reprezentaciju u vjerojatno zadnjoj šansi iskusnijeg dijela generacije poput Hamšika, Pekarika, Kucke... u ruke češkom stručnjaku, to ovdje nije nikakav problem. Uostalom, najveće je rezultate trenerske karijere ostvario u Slovačkoj.

Još prije devet godina iznenađujuće je ušao sa Žilinom u Ligu prvaka, gdje je, doduše, imao svih šest poraza, čak i jednu “sedmicu” od Marseillea. No, zato je 2017. slovačku U-21 reprezentaciju odveo na Euro. A u toj reprezentaciji igrali su: Škriniar, Rusnak, Šatka, Bero, Lobotka, Valjent, Špalek, Vavro i Beneš, dakle, čak devetorica s popisa igrača koji će biti u kadru na Rujevici. Radi se, očito, o momčadi koja tek treba, na reprezentativnoj razini, dosegnuti svoj vrhunac u godinama koje dolaze. I od koje se očekuje da bezbolno premosti smjenu generacija kad odu ovi već spomenuti “starci”.

Stoga, kažu nam slovački novinari, Hapalu uoči kraja kvalifikacija za EP ne visi mač nad glavom, što znamo reći, otkaz nije “kuvertiran”, ako ne uspije protiv Hrvatske i Azerbajdžana. Smatraju ga svi, od navijača, medija, stručnjaka, do samih reprezentativaca najpogodnijom osobom na nastavak posla, kako god završile kvalifikacije. On najbolje poznaje ove igrače, ima s njima odličan odnos, nema većih trzavica, vodi ih od mlađih kategorija i logično je očekivati da nastavi s njima raditi dok momčad ne dosegne vrhunac. Međutim, isto tako, u nogometu se nikad ne zna, ako otkaz i nije na stolu, trenerski je kofer uvijek spreman. O tom potom.

Pričali smo s izbornikom Hapalom u slovačkoj bazi u Šamorinu, ali nije baš želio previše o svim tim temama, molio je da se držimo utakmice na Rujevici, jer je to trenutačno jedino čime je okupiran, na što je fokusiran i da o drugim stvarima i ne razmišlja.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Wales - City Arena Trnava, Trnava, Slovakia - October 10, 2019  Slovakia coach Pavel Hapal inside the stadium before the match   REUTERS/Radovan Stoklasa - RC1C23CF4FA0
REUTERS/Radovan Stoklasa

Bit će puno nervoze

Dakle, gospodine Hapal, vas i vašu momčad čeka utakmica odluke. Kakvu utakmicu, kakav dvoboj očekujete na Rujevici, u kojemu je Hrvatska po mnogima veliki favorit?

- Očekujem jednu jako tešku utakmica i za nas i za Hrvatsku, jer ovo je ipak ključna utakmica za obje reprezentacije. Čak je za Hrvatsku i važnija nego za nas, jer njoj je ovo zadnja šansa u kvalifikacijama, mi još uvijek imamo utakmicu s Azerbajdžanom za neki mali popravak.

Pretpostavljamo da bi i za Slovačku, kao i za Hrvatsku, naravno, bilo bolje da je momčad Zlatka Dalića već osigurala nastup na Euru. Tada bi pritisak bio manji, Hrvatska bi manje “morala”, možda bi i vaše šanse bile veće?

- Ne znam što bi bilo u tom slučaju. Da je osigurala plasman na Euro, možda bi Hrvatska igrala u malo drugačijem sastavu, ali sigurno ne bi tek tako ispustila pobjedu pred svojom publikom. Zato ne mislim da bismo bili u prednosti i imali veće šanse, kao što ne mislim da je nedostatak to što i Hrvatskoj treba pobjeda. Nama ionako odgovara samo pobjeda i tri boda, a Hrvatskoj je potreban bod, pa će na terenu sigurno biti puno nervoze.

Kako sad, s odmakom od dva mjeseca, gledate na na onu utakmicu u Trnavi i težak (0:4) poraz? Jeste li promijenili neke zaključke?

- Ne, isti je zaključak kao i neposredno nakon utakmice. Mi smo odigrali slabih 90 minuta, a naš protivnik vjerojatno najbolju u ovim kvalifikacijama. To se poklopilo i ispao je visok poraz.

Samorin, 050919.
Dubava, Hotel X-BIONIC Sphere.
Konferencija za medije Slovacke nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Marek Hamsik,  Pavel Hapal.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Nismo pokazali ništa

Je li vas Hrvatska tada iznenadila nekim novim rješenjima u igri? Recimo, najbolji su pojedinci bili Petković i Vlašić, koji su dotad ipak bili u “drugom planu” u odnosu na sve ostale i općepoznate hrvatske zvijezde?

- Petković je odigrao sjajnu utakmicu u Trnavi, ali također su i svi hrvatski igrači odigrali sjajno. I tu je bio ključ. Bio sam vrlo razočaran našom igrom jer nismo pokazali apsolutno ništa što bismo mogli odigrati i pokazati koliko vrijedimo.

Pretpostavljamo da ćete za utakmicu u Rijeci ipak nešto promijeniti? Što Slovačka može promijeniti u igri da bi bila bolja nego u Trnavi.

- To ću zadržati za sebe, ha-ha.

Svjesni smo i mi u Hrvatskoj da Slovačka može bolje nego u Trnavi, uostalom, činjenica jest da bolje rezultate imate u gostima nego kod kuće?

- Reći ću vam ovako; vjerujem da smo iz poraza u rujnu izvukli pouku i siguran sam da ćemo se bolje pripremiti za ovaj dvoboj nego što smo se pripremili tada. Evo, to je moj odgovor.

Hrvatska je u ove kvalifikacije ušla kao favorit skupine, kao svjetski doprvak. Za nas u Hrvatskoj bilo bi veliko razočaranje kad se reprezentacija ne bi plasirala na Euro. Bi li za vas to bilo razočaranje, neuspjeh, ako ne biste odveli Slovačku na završni turnir?

- Naravno da ću biti razočaran ako ne uspijemo! Postavili smo si cilj, imamo realne izglede kroz kvalifikacije i ako na kraju ne uspijemo, jasno da ću biti razočaran.

Na zdravstvenu situaciju u momčadi ne možete se požaliti.

- Istina, zasad su svi spremni i vjerujem da neće biti nikakvih daljnjih zdravstvenih problema nakon što smo morali pozvati Špaleka umjesto ozlijeđenog Benesa.

Inače, jednom ste iz Hrvatske već otišli pobjednički. Kao trener Žiline 2009. izbacili ste Hajduk iz Europe, slavili ste na Poljudu?

- Kako se ne bih sjećao! Uf, bila je to dobra utakmica, iako vrlo teška i neizvjesna, nakon 1:1 iz prve utakmice Hajduk je bio u prednosti, dugo je bilo 0:0. Ali kraj je bio dobar za nas, pobijedili smo 1:0, ako se ne varam pogodak je zabio Lietava. Lijepa pobjeda.

Nije najbolja opcija

Biste li sada bili zadovoljni i bodom, s obzirom na snagu Hrvatske i činjenicu da ipak imate tu zadnju utakmicu protiv Azerbajdžana?

- Gledajte, sam remi protiv Hrvatske na njezinu terenu bio bi dobar rezultat, ali u ovim okolnostima jedan bod za nas ništa ne znači. Istina, imamo poslije još jednu utakmicu, ali tada ne bismo imali sve u svojim rukama, ovisili bismo o drugima, a to nikad nije najbolja opcija. Zato kad govorimo o uspjehu u Rijeci, mislimo na pobjedu, s tom namjerom dolazimo u Hrvatsku.

Osim te utakmice s Hajdukom, jeste li kroz karijeru imali još kakvih susreta s hrvatskim igračima, trenerima, klubovima?

- Moram priznati da se se ne sjećam nikoga. Znam samo da je Niko Kovač igrao u istom klubu kao i ja, u Leverkusenu.

Trening iza zatvorenih vrata prije polaska

Tradicija je, objasnili su nam iz PR-službe Slovačkog nogometnog saveza, da dva dana prije utakmice u kampu reprezentacije nema medijskih aktivnosti. Niti otvorenog treninga. Tako radi Pavel Hapal, inače pristupačni Slovaci koji su gotovo sve igrače i izbornika poslali pred mikrofone, jedan dan ipak žele provesti u potpunoj izolaciji. Trening su odradili iza zatvorenih vrata kampa u Šamorinu, ni onih 15 minuta razgibavanja nije bilo dopušteno snimati. Po svemu sudeći, nekih novih ozljeda nema, svi bi danas trebali stići u Rijeku. Dolazak Slovaka predviđen je oko podneva, trenirat će na Rujevici od 18.30, a prije toga će pred novinare na službenoj press konferenciji izbornik Pavel Hapal i kapetan Marek Hamšik.

Linker
21. travanj 2024 14:23