AFP
US OPEN

Đoković spasio dvije meč lopte protiv Federera, Nadal bolji od Murrayja

Finale donosi 29. susret prve dvojice na ATP ljestvici, a do sada je uspješniji bio Nadal koji ima 16 pobjeda, iako je posljednjih pet dvoboja, odnosno svih pet koje su odigrali ove godine, dobio srpski tenisač
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 11. rujan 2011. 11:15

Srbijanski tenisač Novak Đoković, trenutačno najboji tenisač svijeta, prvi je izborio ulazak u finale US Opena nakon pobjede protiv Rogera Federera 6-7 (7), 4-6, 6-3, 6-2, 7-5.

Veliki je meč Srbin dobio nakon borbe u pet setova koja je trajala tri sata i 51 minutu, preokrenuvši pritom 2-0 vodstvo Švicarca u setovima i spasivši dvije meč-lopte pri 5-3 Federerovu vodstvu u petom setu.

Premda je imao 2-0 u setovima, Federer je u razmjenama većim dijelom meča bio podređen Đokoviću, baš kao i na servisu. Đoković je stvorio 12 break-prilika i realizirao njih šest, dok je Federer od pet ukupno tri pretvorio u oduzimanje suparnikova servisa.

Dvojica su suparnika imala podjednaki broj winnera (49-48 za Federera) ali je Švicarac u meču najviše klase daleko više griješio (59-35 u neprisiljenim pogreškama).

Priliku za pobjedu, nakon što je dominirao u trećemu i četvrtom setu, Đoković je Federeru ponudio sam nanizavši nekoliko za njega neshvatljivih pogrešaka u osmom gemu petog seta. Federer je poveo 5-3, te potom došao na 40-15 odnosno dvije meč-lopte na svom servisu. Đoković mu je zabio vrlo riskantni winner izravno iz reterna na zadnju liniju za 40-30, da bi potom u nastavku gema i seta Švicarca pritisnuo i dobio superiornijom napadačkom igrom: vezao je Srbin četiri gema zaredom za svoj treći finale na US Openu, na kojem još nije došao do kraja.

Bila mu je ovo također 61. pobjeda u u 63. ovosezonskom dvoboju.

Federer je, baš kao i prošle godine u istoj fazi turnira protiv istog suparnika, propustio dvije meč-lopte. Izgubio je tek drugi meč u pet setova poslije svog 2-0 vodstva u 184 takva meča. Prvi mu je put to učinio Jo-Wilfried Tsonga ovog ljeta u četvrtfinalu Wimbledona.

Također će Federer godinu na ATP Touru bez ijednog Grand Slam naslova završiti prvi put nakon 2003. godine, kada je osvojio svoj prvi Wimbledon.

Ovom se pobjedom Đoković revanširao Švicarcu za polufinalni poraz ove godine u Roland Garrosu, pri kojem je Federer prekinuo Srbinovu seriju od 43 uzastopne pobjede. U pet ovogodišnjih mečeva koje su odigrali Đoković je Federera pobijedio četiri puta.

Đoković će u finalu igrati protiv 2. nositelja i lanjskog pobjednika Rafaela Nadala, koji je bio bolji od 4. nositelja Britanca Andyja Murrayja sa 6-4, 6-2, 3-6 i 6-2, te je na taj način upisao 13. pobjedu u njihovih 17. međusobnih ogleda.

Prvi pogled na statistiku vrlo brzo otkriva razloge ovakvog rezultata. Premda je Murray imao 13 winnera više od suparnika presudio je veliki broj neprisiljenih pogrešaka, čak 55 u odnosu na svega 23 Nadalove. Tu razliku od 32 poena bilo je nemoguće nadoknaditi u ostalim elementima igre. Dodajmo da je Španjolac relizirao tek trećinu od 18 prilika za obrat (33%), no Murray je u tom segmentu bio još skromniji iskoristivši 2 od 10 (20%). Tek je u trećem setu Murray uspio smanjiti broj grešaka, no već u četvrtom gledatelji u New Yorku su nastavili gledati siguran hod Nadala prema novom velikom obračunu dvojice trenutno najboljih tenisača svijeta, ovaj put u finalu US Opena.

Bit će to 29. susret prve dvojice na ATP ljestvici, a do sada je uspješniji bio Nadal koji ima 16 pobjeda, premda treba napomenuti da je posljednjih pet dvoboja, odnosno svih pet koje su odigrali ove godine, dobio srpski tenisač.

Da li će Nadal prekinuti Đokovićev niz i obraniti naslov iz 2010. godine ili će Đoković zaokružiti nejverojatnu godinu trijumfom u New Yorku ostaje da vidimo u finalu.

US Open, tenisači, polufinale:

Đoković (1) – Federer (3) 6-7(7), 4-6, 6-3, 6-2, 7-5

Nadal (2) – Murray (4) 6-4, 6-2, 3-6, 6-2

Linker
19. travanj 2024 16:23