BRENTON EDWARDS/AFP/PROFIMEDIA
NEKOLIKO JE SCENARIJA

Evo što će se dogoditi sa ždrijebom ako Australci deportiraju Đokovića, stigla i loša vijest za HR tenis

Suparnike u glavnom turniru Australian Opena saznali su i Čilić, Vekić, Martić te Konjuh
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. siječanj 2022. 10:47

Novak Đoković će igrati protiv sunarodnjaka Miomira Kecmanovića u 1. kolu Australian Opena, ako najbolji svjetski tenisač ne bude deportiran, jer njegova sudbina je još uvijek u rukama ministra imigracije Alexa Hawkea, a nikakva odluka o tome još nije donesena.

Ždrijeb prvog Grand Slam turnira u Melbourneu napravljen je s više od pet sati zakašnjenja. Trebao je biti napravljen u 15 sati po vremenu u Melbourneu, ali odgođen je u dva navrata i konačno je izašao na svjetlo dana u 16.15 sati. Jasno je da se čekalo što će biti s Đokovićem, hoće li uopće biti u ždrijebu, odnosno hoće li pasti odluka o njegovom statusu vezano za australsku vizu. Australski premijer Scott Morrison je izbjegavao dati odgovor.

- Nemam što reći, osim onoga što je već rekao ministar Hawke – izjavio je Morrison. – Odluka još nije donesena.

Prije ždrijeba oglasio se i premijer Victorije Daniel Andrews:

- Samo se cijepite. To sam rekao svakom u našoj državi. To sam ja uradio. To su moja djeca uradila. To je uradilo 93 posto naše populacije i ponosan sam na njih. Mislim da je to važnije od jedne osobe, a i taj turnir je važnije od jedne osobe, jer ne zove se uzalud Grand Slam. Sigurnost naše zajednice je važnija od jedne osobe.

Uglavnom, Hawke još uvijek razmatra što učiniti. Nekoliko je scenarija sa ždrijebom ukoliko se Đokovića izbaci iz Australije prije početka. Tada bi ždrijeb mogao biti prepravljen, pa bi njegovo mjesto zauzeo 5. nositelj Andrej Rubljov. Slijedom toga mijenjale bi se još neke pozicije među nositeljima. Dogodi li se da ga zamijeni "sretni gubitnik" iz kvalifikacija, tada bi taj dio ždrijeba postao vrlo otvoren. Tamo su još od najboljih tenisača Alexander Zverev (igra protiv Daniela Altmaiera), Rafael Nadal (Marcos Giron) i Matteo Berrettini (Brandon Nakashima).

Loša vijest za hrvatski tenis jest da u ždrijebu nema Borne Ćorića, što će reći da njegovo desno rame i osam mjeseci nakon operacije još nije spremno podnijeti napore teniskog meča. Naš je tenisač prvi doputovao u Australiju još u prosincu kako bi se pripremio, ali nije prijavio niti jedan turnir, osim Australian Opena. Na kraju je izašao iz ždrijeba. Sigurno mu nije bilo lako povući takav potez, kalvarija se za njega nastavlja, jer posljednji je meč odigrao na turniru u Rotterdamu početkom ožujka prošle godine.

Marin Čilić je imao dosta sreće sa ždrijebom, jer kao 27. nositelj čeka suparnika iz kvalifikacija, a ako pobijedi, u 2. kolu također ide na nekoga iz kvalifikacija. Zato bi se u 3. kolu mogao sresti s Rubljovom. Drugi nositelj i lanjski finalist Danil Medvedjev otvara protiv Henrija Laaksonena.

Donna Vekić će prvi ovogodišnji meč igrati protiv Amerikanke Alison Riske (vodi 3:2 u međusobnim susretima), Petri Martić je suparnica Švicarka Jil Teichmann (prvi susret), a Ana Konjuh je izvukla Amerikanku Shelby Rogers (1:0).

Prva tenisačica svijeta Ashleigh Barty igrat će s kvalifikanticom, a u njenom dijelu ždrijeba jest braniteljica naslova Naomi Osaka, koja se sastaje s Camilom Osorio. Sudar Barty i Osake može se dogoditi u osmini finala. Druga nositeljica Arina Sabalenka ide na Storm Sanders, a treća Garbine Muguruza igra s Claire Burel.

Linker
19. travanj 2024 19:26