Marin Čilić je s 3:1 izbacio Andreja Rubljova

 MICHAEL ERREY Afp
SENZACIJA U MELBOURNEU

Marin Čilić se oglasio nakon izbacivanja petog nositelja Australian Opena: ‘Baš sam se dobro zabavljao‘

Marin Čilić je s 3:1 u setovima protiv Andreja Rubljova koji je 5. nositelj turnira
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 22. siječanj 2022. 14:09

Točno dvije godine nakon što je upisao svoju zadnju Top 10 pobjedu (Bautista Agut) i zadnji put igrao osminu finala na Grand Slamu, u Melbourneu se ukazala reinkarnacija "onog" Marina Čilića. Sa 7:5, 7:6(3), 3:6, 6:3 nadigrao je šestog igrača svijeta Andreja Rubljova i u eksplozivnom izdanju dočekao drugi tjedan Australian Opena.

Ako su turniri u Adelaideu bili tihi nagovještaj, sad imamo čistu potvrdu da je Čilić u top formi, energičan i lepršav, i što je najvažnije, izrazito ubojit na servisu. Rubljov ga je u meču koji je trajao dva sata i 36 minuta samo nakratko, u drugoj polovici trećeg seta, uspio otjerati u inferioran položaj. Ostatak dvoboja na Margaret Court Areni takt je udarao Marin, kojega su opet pratili glasni hrvatski navijači, a on ih je dodatno podizao svojim "dobar!" i "care!".

"Nevjerojatna atmosfera. Uživao sam svaku sekundu meča. Baš sam se dobro zabavljao i igrao sjajan tenis", rekao je Čilić, koji je prekinuo niz od četiri uzastopna poraza od Rubljova.

Zaključio je - a kako drugačije nego asom, nakon čega je skočio i šakom "udario" zrak. Na oduševljenje trenera Vilima Viška i bivšeg olimpijca Dejana Vojnovića koji odnedavno brine o Čilićevoj kondiciji. Rubljovljeva najjača oružja, forhend i pokrivanje terena, ostali su zaključani kroz veći dio dvoboja. Marin je bio brz i precizan s osnovne crte (21 winner forhendom, Rus samo 12!), ali i kad bi poene završavao volejima (11/14 na mreži). Dok je on trčkarao i stiskao šaku, Rubljov je gledao prema trenerskoj loži i smijao se nad vlastitom nemoći.

"On je nevjerojatan igrač, ali meni je sve polazilo za rukom. Sjajno sam servirao, dobro reternirao, što je recept za top igrače. Jer ako im date šanse da udaraju, naći ćete se u nevolji. Htio sam biti maksimalno agresivan, što se isplatilo."

Vidjelo se to i na statistici. Sa 24 asa i 85 posto poena na prvom servisu, Marin je produžio u osminu finala gdje ga čeka novi Top 10 izazov. Suparnik će mu biti deveti tenisač svijeta Félix Auger-Aliassime, koji je sa 3:0 deklasirao Evansa.

Hoće li ista oružja funkcionirati i protiv Kanađanina? Félix je također igrač visokog intenziteta, ofenzivac, za razliku od Rubljova ne gubi lako živce, a ima i bolji bekhend. Za Čilića, međutim, još nije pronašao protuotrov. Marin je u tri međusobna okršaja izgubio samo jedan set, a lani je trijumfirao u finalu Stuttgarta (trava), bilo je 7:6, 6:3.

"Jako sam uzbuđen i već se veselim tom meču. Svjestan sam da će biti sve teže i teže, no igram nevjerojatno i trudit ću se dati sve od sebe", poručio je Čilić, koji je sve bliže povratku u Top 20.


UŽIVO:

- Marin Čilić je pobijedio u četvrtom setu i tako s 3:1 izbacio Rubljova koji je slovio za velikog favorita!

- Čilić vodi 4:2 u četvrtom setu.

- Marin Čilić je poveo u četvrtom setu.

- Rubljov se vratio i uspio doći do 2:1 u setovima.

- Rubljov se probudio i stigao na 5:3 u gemovima. Marin sada mora biti oprezan i privesti meč kraju.

- Rubljov se ne predaje i dolazi na 3:3 u gemovima.

- Čilić vodi 3:1 u gemovima i juri prema velikoj pobjedi.

- Marin izjednačuje na 1:1 u gemovima.

- I treći set počeo je napeto. Nakon velike borbe i tri brejk lopte Marina Čilića s 1:0 je poveo Rubljev.

- U tijeku je treći set koji bi Marinu mogao donijeti senzacionalnu pobjedu.

- Čilić je Rubljova u prvom setu dobio 7:5, a onda je drugi uspio osvojiti nakon tie breaka.

- Marin Čilić je na pragu senzacije na Australian Openu. Hrvatski tenisač vodi 2:0 protiv 5. nositelja Andreja Rubljova u 3. kolu Australian Opena u Margarert Court Areni.

Linker
20. travanj 2024 02:51