AFP
PIŠE: NEVEN BERTIČEVIĆ

Odlazak u SAD prava je avantura, ali Rafa i Novak jako su motivirani! Amerikanci očajnički žele najbolje

"Ne bi bilo dobro da se US Open pretvori u nacionalno prvenstvo SAD-a", upozorava bivši trener Serene Williams
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 01. kolovoz 2020. 20:26

​Iako je do US Opena ostalo samo mjesec dana, puno toga je nejasno oko Grand Slam turnira u New Yorku. Jedina dobra vijest u cijeloj priči je da New York nije kao prije nekoliko mjeseci i nije u središtu pandemije, ali još uvijek je situacija dovoljno ozbiljna da bi se sve moglo nazvati neizvjesnim.

Kako će se u New Yorku igrati turnir iz Cinncinatija, prebačen iz Ohija, i trebao bi, zapravo, predstavljati provjeru za ono što dolazi. Tek su ovih dana objavili listu potencijalnih tenisača za taj veliki turnir. Ljubitelji tenisa bi mogli biti zadovoljni činjenicom da među prijavljenima nema samo nekoliko tenisača iz najužeg svjetskog vrha. Činjenica da neće biti Rogera Federera nešto je što traje, iako je veliki Švicarac počeo opet lagano trenirati, čini se da, zapravo posve je izvjesno da ove godine neće biti na terenu i da se njegov povratak očekuje na Australian Openu.

A povratak je posve izvjestan, jer bez obzira što će 8. kolovoza proslaviti 39. rođendan, Švicarac još nema namjeru zaključiti karijeru i to sigurno neće učiniti dok se bude na terenu dobro osjećao. A upravo je o tome govorio nedavno.

Karantena ili odi doma

​Iako ga, naravno, neće biti na US Openu, kontakte s USTA je zadržao i sve što je novo u svijetu tenisa, pogotovo od trenutka kad je koronavirus sve zaustavio, obično dozna među prvima ili prvi, što i nije iznenađenje, jer je jedan od rijetkih koji s velikim zanimanjem prati sve što se događa u sportu koji mu je donio i slavu i milijune. Upravo je Federer u trenutku kada je stigla odgoda ili otkaz turnira u Baselu s prilično velikom dozom sigurnosti rekao i ovo.

- Ako se tenis ove godine bude igrao, igrat će se u New Yorku.
​Čini se da je na pravom tragu, ali jedino pitanje, i to veliko pitanje, koje ostaje, jest tko bi tamo trebao nastupiti. A odgovor na ključno pitanje od milijun dolara leži u raspoloženju najboljih tenisača i tenisačica svijeta, koji, čini se, barem ne svi, još nisu odlučili gdje će provesti rujan i listopad. Na turnirima u SAD-u, ili na europskim zemljanim terenima Madrida, Rima i Roland Garrosa.

​Blizina dva najveća od tih turnira je takva da je teško očekivati da će svi najbolji, pogotovo oni iz najužeg kruga favorita odlučiti se i za jednu i drugu varijantu.

​Iako još uvijek nije rekao “da”, čini se da je izbor Novaka Đokovića upravo i jedno i drugo, US Open i Roland Garros. Đoković, koji je za mnoge uvjerljivo najbolji tenisač svijeta ovog časa, ima i najveću želju, ili možda i najveći motiv. U trajnoj je potjeri za Grand Slam naslovima Rogera Federera i to je ono što ga još uvijek najviše, ili jedino zanima. Pa je zbog toga spreman upustiti se u avanturu, a mnogi su uvjereni da je odlazak u SAD bio prava avantura, i nosi sa sobom pretjerani rizik. Ako je, pak, istina što se sve oko US Opena priča, nisam siguran s koliko bi želje i strasti tenisači iz ostatka svijeta došli u SAD i živjeli i raditi pod ovako teškim okolnostima.

​Ako je istina da bi svi, ili većina sudionika, stanovali u posebnim uvjetima, izolirani od svijeta, osim u trenutku kad bi igrali utakmice na US Openu, još teže je zamisliti kako bi prihvatili tu, gotovo bih rekao, potpunu karantenu, uz još jedan uvjet. Naime, ako bi bilo tko iz momčadi prekršio karantenu morali bi odmah odustati od turnira i vratiti se kući. Ne znam koliko je tenisača spremno prihvatiti to guranje nosa u njihove privatne stvari, ali dopuštam da bi novac mogao biti nadomjestak za sve zabrane koje bi se iz takvog stava mogle roditi. Iako je, naravno, mnogima najvažnije nastupiti, a nekima poput Đokovića, Nadala i prijatelja, bi jedino pobjeda igrala, sve ostalo ne bi bilo važno.

Lakši je otkaz kod žena

​Veliko je pitanje tko će prihvatiti ovakve uvjete na US Openu i doći u New York, igrati na praznim terenima, i to bi, možda, mogao biti najveći problem US Opena. Jer oni koji tvrde da je ipak više od svega važno igrati sudarit će se sa situacijom u kakvoj nikada nisu bili u karijeri. I to je jedan od razloga da se sve češće spominje odustajanje Rafaela Nadala. Nije to naravno jedini razlog zašto bi se Nadal odlučio na takav korak, njegov život je vezan uz zemljane terene, pa ako je u tom paketu Roland Garros, onda je jasno zašto bi se mogao dogoditi takav rasplet.

​Istina je da su Amerikanci u situaciji iz koje se nije lako izvući. Treba im novac, jer, ako ćemo iskreno, i u tenisu se puno toga ili sve vrti o novca, a sve ostalo je manje važno. Jer, ako su organizatori US Opena spremni igrati turnir bez gledatelja, ili im je to nametnuto, ako su spremni imati turnir na kojem neće biti ni novinara, onda su spremni na sve, samo da bi zaradili. A zarada nije prosječan turnir, oni očajnički žele najbolje tenisače svijeta, predvođene Đokovićem i Nadalom, kod tenisačica će lakše prihvatiti neki otkaz.

Zanimljiv je intervju ovih dana dao sveprisutni trener i čovjek koji je vodio Serenu Williams, Patrick Mouratoglou. Intervju u kojem je poslao poruku za organizatore US Opena.
- Ne bi bilo dobro da se ovaj turnir pretvori u nacionalno prvenstvo SAD-a, a kako je krenulo, bojim se da bi netko i tako mogao to tretirati.

​Nisam siguran da je Mouratoglau zabrinut za stanje tenisa u SAD-u, ali u ovom totalnom kaosu, koji se događa u svjetskom sportu, pa tako i u tenisu, sve je moguće i ništa nije sigurno.

Tko preživi, pričat će

Izvjesno je da bi organizatori željeli da se neki turniri dogode do kraja godine, a to se prije svega odnosi na US Open i Roland Garros, a ako bi još neki turnir poput Madrida ili Rima uskočio u taj program, onda bi sezona mogla biti relativno dobra, baš kao sezone u turističkim zemljama, iako neće biti na nivou prošlogodišnje.
​Kad se do kraja otkrije tko će od tenisača i tenisačica igrati u Cinncinatiju mogli bi zaključiti kako će to izgledati na US Openu 31. kolovoza.

​Kako sada stvari izgledaju US Opena će biti, ali se sve do posljednjeg trenutka neće znati pod kojim uvjetima i u kakvim okolnostima. Šteta se još uvijek ne zbraja, jer nitko nije siguran tko se sprema na put u SAD i tko će se odlučiti ići na US Open. A takvih bi moglo biti puno više nego što mnogi smatraju.
​Pa tko preživi, pričat će.

Pratnja tenisač(ica) ograničena na samo tri osobe

US Open će se, ako ga bude, igrati u okruženju strogih pravila i zaštitara koji će svima reći što smiju, a što ne, turnir koji će se igrati bez gledatelja...
Jedno od pravila je tako da svaki igrač(ica) imaju pravo na isključivo tri osobe koje mogu biti s njima tijekom turnira, u svojevrsnom “balonu”. To uključuje i obitelj, prijatelje i trenere, sve zapravo. Pri tome, samo jedna od tih osoba moći će biti na tribini tijekom meča.
Za one top tenisač(ic)e to će značiti veliku prilagodbu jer oni za sobom vode poveliku grupu ljudi: obitelj, menadžera, dva-tri trenera, fizioterapeute, PR ljude... Skupi se tu bez problema 10-ak ljudi u pratnji. Sada će sve morati svesti na tri osobe.
I zato, ako će nešto ostati iza ovogodišnjeg turnira, ostat će priča o turniru u kojem će moći eventualno uživati samo TV gledatelji.

Linker
25. travanj 2024 03:38