U SAMO DVA DANA

Gotovo 2.000 Zagrepčana testiralo se brzim testovima, Šikić otkrila koliko je njih pozitivno

Rana detekcija, rana izolacija i praćenje kontakata je najkorisniji alat u borbi protiv bolesti covid-19, tvrdi Sandra Šikić
 Zeljko Puhovski/Cropix

Zamjenica ravnatelja NZJZ-a "dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić za N1 je komentirala nove mjere te kazala da svako donošenje mjera ima jedan jedini cilj, a to je očuvanje zdravstvenog sustava.

- Moje mišljenje je da u se poštivale sve dostupne mjere, ne bismo bili u ovoj situaciji. Nikome nije u interesu lockdown. Zaštita zdravlja ljudi nam je na prvom mjestu, ali osim toga isto tako treba imati na umu i mentalno stanje naših građana. Bilo kakve restrikcijske mjere negativno utječu na sve aspekte života i na zdravlje i mentalno stanje - kazala je Šikić.

- Moramo dobro balansirati sve te mjere, da bi se koliko-toliko održao normalni život. Gospodarstvo je važno, svi živimo od plaća i nije lako. Ne nosi se jedino Hrvatska s ovakvim problemom. Situacija je složena i treba naći model da se što bolje mjere donesu i da se ne dogode neke teže posljedice - kazala je.

Komentirala je i brze antigenske testove te kazala da je interes građana izuzetno dobar. Obavljeno je 1986 testova, od čega ih je bilo 576 pozitivnih.

- Puno je važnije u ovom trenutku poduzeti konkretne mjere, izricati mjere izolacije i osnovni cilj je rana detekcija, rana izolacija i praćenje kontakata i to je najkorisniji alat u borbi protiv bolesti covid-19 - kazala je Šikić.

Upitana zašto se rezultati antigenskih testova ne pribrajaju nacionalnima, rekla je da se radi o operativnom problemu i da se centri još uvijek pripajaju.

Kad je u pitanju cijepljenje protiv covida-19, Šikić je rekla da vjeruje da će se na kraju slušati struka, koja će odrediti dinamiku cijepljenja.

- Apeliram na sve da dotad izdržimo. Treba slušati struku, koja najbolje zna odrediti - kazala je Šikić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:14