PAUL CROCK Afp
ISCRPLJUJUĆA TRI SATA

Donna Vekić prisiljena odustati od parova! Njen potez iz meča dao je naslutiti što slijedi

Hrvatska na olimpijskom turniru neće imati predstavnice u konkurenciji ženskih parova
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 25. srpanj 2021. 12:35

U svom olimpijskom debiju Donna Vekić je pobijedila Carolinu Garciju (WTA 73) sa 6:2, 6:7(2), 6:3 nakon dva sata i 50 minuta igre. Bila je to očekivano teška premijera za 24-godišnju Osječanku, koja se još vraća u formu nakon operacije desnog koljena obavljene u veljači. I to protiv suparnice s kojom se jako dobro poznaje. Njihov deveti međusobni meč i peta pobjeda za Donnu, ali i treća u Japanu. Prethodne dvije su bile na turnirima u Tokiju 2018. godine (6:3, 6:4) kad je Francuskinja bila četvrta igračica svijeta, te u Osaki 2019. godine (7:5, 6:2).

Bio je ovo i test izdržljivosti za našu tenisačicu, jer je mogla dobiti lakše, možda već i u dva seta da je kod 4:4 iskoristila jednu od dvije break-lopte. No, break-lopte su joj bile najveća slabost, realizirala je tek pet od 19 prilika. Nema veze, najvažnije je da je sve dobro završilo, da je Donna ostala čvrsta nakon gubitka drugog seta i da se nakon deset minuta stanke zbog vrućine vratila pred treći set jednako odlučna.

Vekić je zakoračila prema pobjedi oduzetim servisom za 4:2, a kod 5:3 je forhend winnerom spasila break-loptu i dočekala pogrešku Francuskinje na meč-loptu. Lijepa pobjeda, vrlo teška pobjeda. Donna je ispustila reket čim je lopta Garcije otišla izvan granica terena. Nije imala snage radovati se, ali osmijeh joj se pojavio na licu, a ubrzo su se s malih tribina spustili čestitari – izbornica Iva Majoli, suigračica u paru Darija Jurak, bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, sada članica MOO-a, te liječnik i fizioterapeut hrvatske reprezentacije. Donna je izvukla mobitel i snimila selfie za uspomenu.

- Pet puta sam slavila protiv Garcije, od čega čak triput u Japanu. Izgleda da je Japan moja sretna zemlja kada igram sa Garcijom, mada su uvjeti danas bili strašni. Bilo je stvarno fizički teško, morala sam se prilagoditi i srećom sam pobijedila – rekla je Osječanka.

U 2. kolu Vekić će igrati protiv jedne od favoritkinja, treće igračice svijeta Arine Sabalenke, koja je sa 6:2, 6:1 sredila Magdu Linette. Bjeloruskinja je nedavno igrala u polufinalu Wimbledona, poražena je od Karoline Pliškove. Bit će to peti meč Vekić i Sabalenke, Osječanka vodi s 3-1.

- Priznajem, sanjala sam kako nastupam na Olimpijskim igrama, no ja sam dosta dvojila hoću li nastupiti. Koljeno mi još bole, ali sada mi je drago što sam ipak odlučila doći. Šteta što ne mogu ići na druge sportove, sasvim sigurno bih išla na gimnastiku, koja je moja prva sportska ljubav.

Nažalost, Vekić je bila prisiljena odustati od igre parova, što je napravila u dogovoru s Majoli i Jurak. Šteta, ali već za vrijeme meča vidjelo se da se hvata za operirano koljeno, a igrati još nakon iscrpljujuća tri sata bilo bi definitivno previše.

Nakon svega što je sam sebi priuštio u subotu protiv Joaoa Menezesa, po vlastitom priznanju „u najluđem meču ikada“, Marin Čilić je trebao baš ovakav lagani meč u društvu kuma Ivana Dodiga. Naš drugi olimpijski tandem je bez previše muke svladao Japance Tara Daniela i Yoshihita Nishioku sa 6:2, 6:3. Dva breaka u prvom setu (2:1, 5:2) i jedan u drugom (3:2) uz vrlo solidno izdanje na servisu (izgubili su dvanaest poena, spasili dvije break-lopte u prvom setu).

Iako rijetko igraju zajedno, Čilić i Dodig su odigrali mnoge velike mečeve za Hrvatsku u Davis Cupu pobijedivši, na primjer, Boba i Mikea Bryana u Portlandu, te Pierre-Huguesa Herberta i Nicolasa Mahuta u Zadru prije pet godina kad je naša reprezentacija bila u finalu. U nastavku turnira Čilić i Dodig igrat će protiv Amerikanaca Rajeeva Rama i Francisa Tiafoea, koji su svladali Ruse Karena Hačanova i Andreja Rubljova.

Linker
18. travanj 2024 10:16