BRANDON MALONE Afp
ZNAKOVITA PROMJENA

Na pomolu veliki preokret: Australci ekspresno izbacuju Đokovića? Sud donio novu odluku, slijedi noćna drama

Srpski tenisač nastavlja svoju borbu za ostanak u Australiji i igranje prvog Grand Slama u sezoni
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. siječanj 2022. 15:11

Što se petka tiče, bilo po hrvatskom, bilo po australskom vremenu, stvari su poprilično jasne glede afere koju je prouzročio dolazak Novaka Đokovića u Australiju, na prvi ovosezonski Grand Slam turnir.

Nakon što mu je ministar imigracije Alex Hawke diskrecijskim pravom poništio vizu za boravak u zemlji, Đoković se u 22 sata po našem, odnosno u subotnjih 8 ujutro po lokalnom vremenu mora javiti u Imigrantski ured, gdje će ponovno biti smješten, kao i u trenucima kada je sletio na australsko tlo.

Međutim, u međuvremenu se dogodila jedna znakovita promjena. Umjesto u nedjelju u 9 ujutro, prvo saslušanje na Federalnom sudu kojim će predsjedati David John O'Callaghan, prebačeno je na subotnjih 10.15 sati, odnosno noćas u 00.15 po našem vremenu.

Federalni sud najavio je i video livestream suđenja, (nije poznato hoće li i sam Đoković putem video-veze biti dijelom saslušanja), ali je jasno da se sudski proces želi završiti čim je ranije moguće. A to sigurno nije dobra vijest za Noleta.

Neki izvori tvrde da se brzinom Đokovića nastoji "što prije otpremiti i deportirati iz zemlje", a javnost će brzo saznati epilog čitave 10-dnevne sage i zbog toga što prvi Grand Slam turnir sezone počinje u ponedjeljak.

Čitav proces pratili smo uživo tijekom dana, a kronologiju pogledajte u nastavku.


UŽIVO:

>>> U 00:15 NOVO SASLUŠANJE! Cijeli postupak je prebačen na Federalni sud, a umjsato suca Kellyja slučaj će voditi David John O'Callaghan. Saslušanje pred njim je zakazano za 00:15 prema srednjoeuropskom vremenu.


>>> SASLUŠANJE ZAVRŠILO, DEPORTACIJA ZASAD STOPIRANA Suđenje je nastavljeno nakon četrdesetak minuta stanke, a sudac Kelly obznanio je svoju odluku. Zatražio je od odvjetnika srpskog tenisača da dostave službenu žalbu, te zabranio deportaciju do konačne odluke suda.

Jedna odluka pala je posebno teško Đokovićevim odvjetnicima - Novak će biti poslan u pritvor nakon novog saslušanja u imigracijskom centru u subotu u 8 ujutro po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po našem.

"Časni sude, prijeti nam cirkus!", rekao je jedan od Đokovićevih odvjetnika apelirajući na suca da se srpskog tenisača ispita na tajnoj lokaciji, kao i da ga se ne zatvara u hotel Park kako bi se izbjegla medijska pozornost i pozornost prosvjednika.

Sudac Kelly to je odbio te odlučio da se suđenje prebaci na Federalni sud.


>>> SUDAC NAJAVIO KRATKU PAUZU: Sudac Kelly razmišlja o daljnjim postupcima. Mora odlučiti hoće li sve poslati na viši Federalni sud, te gdje će se Đoković nalaziti do kraja suđenja. Za sada je dogovoreno da danas do 22 po hrvatskom vremenu bude na slobodi, a nakon toga je još sve nepoznanica.

>>> "MINISTAR DONIO ODLUKU ZBOG ANTIVAKSERA": Prije pauze je pričao i Đokovićev odvjetnik koji je rekao kako su razlozi koje je ministar naveo za ukidanje vize različiti od onih koje je navela granična policija. Ministar je priznao Đokovićevo pridržavanje zakona i da je Srbin minimalan rizik za druge, te ima medicinski razlog da se ne cijepi. Odvjetnik je dodao kako je ministar odluku donio zbog straha od antivaksera.


>>> RASPRAVLJA SE O ĐOKOVIĆEVOJ SLOBODI: Odvjetnici srpskog tenisača traže da cijelo vrijeme procesa on bude na slobodi, dok vlada ne pristaje na takav ustupak već nudi da uz njega budu i dva granična policajca te da na taj način bude pritvoren.


>>> ĐOKOVIĆA NEĆE JOŠ DEPORTIRATI: Predstavnik vlade gospodin Loyd izlaže svoje viđenje. Kaže kako Đokovića neće pritvoriti do saslušanja koja je sutra u 8 ujutro po lokalnom vremenu, a čak i da ga pritvore nakon toga, imat će pravo na konzultacije s odvjetnicima. Dodao je i kako Đokovića neće deportirati dok ne zavšri suđenje na ovom ili nekom drugom sudu.


>>> ĐOKOVIĆEVI ODVJETNICI ŽELE EKSPRESNO SUĐENJE: Odvjetnik Novaka Đokovića zatražio je da saslušanje ne traje više od sat vremena i da se svi zahtjevi podnesu sutra ujutro, te da suđenje bude gotovo sutra do 22 sata po lokalnom vremenu, odnosno 12 sati po srednjoeuropskom.

Isti je odvjetnik izrazio žaljenje zbog nedostatka vremena u kojem su se svi našli zbog ministra Hawka koji je odugovlačio s odlukom, ali i dodao kako su australski mediji isticali da sve kasni zbog "komplicirane dokumentacije koju su dostavili Đokovićevi odvjetnici."


>>> ĐOKOVIĆEVI ODVJETNICI IZNOSE SLUČAJ: Odvjetnici srpskog tenisača traže isto što i u prethodnom postupku, a to je ukidanje oduzimanja vize i puštanje na slobodu. Najavio je i da će prijavu podnijeti najkasnije do 22:15 po lokalnom vremenu. Đokovićev odvjetnik je izrazio i zabrinutost zbog malo vremena koje je ostalo do početka Australian Opena i naglasio da bi odgađanje suđenja predstavlja oduzimanje dragocjenog vremena.

Sucu su sugerirali i da bi bilo dobro da Đokoviću dozvoli da do sutra i tijekom sutrašnjeg dana bude sa svojim pravnim timom kako bi se mogao pripremiti za saslušanje pred imigracijskim službenicima i sudom.


>>> KRATKA ZABRANA DEPORTACIJE: Sudac Kelly je napomenuo da može proslijediti slučaj Federalnom sudu Australije, ali je istaknuo kako to ne bi bilo pošteno prema dežurnom sucu s obzirom da je u Australiji noć. Sudac je predložio i kratku zabranu deportacije do subote u 16 sati po lokalnom vremenu, odnosno četiri ujutro po srednjoeuropskom, osim ako se ne pronađe neki razlog da se Đokovića deportira prije.


>>> UŽIVO IZ SUDNICE: Sudac Kelly je prošao kroz cijelu povijest slučaja. Đokovića zastupaju Nick Wood i paul Holderson koji su ga branili i prvi puta, a vladu predstavlja Stephen Loyd. Saslušanje Novaka Đokovića pred sucem Kellyjem pratite OVDJE.


>>> ZAVJET ŠUTNJE: Ured premijera Scotta Morrisona je poslao poruku svim ministrima da ne govore javno o sagi s Đokovićem.

"Nakon što je ministar imigracija donio odluku o gospodinu Đokoviću, ured premijera je zamolio kolege da se suzdrže od javnih komentara ove odluke dok slučaj ne završi. Pravo na komentar imaju samo ministar imigracija i premijer ako to bude potrebno", stoji u priopćenju.


>>> SASLUŠANJE PRED SUCEM: Novak Đoković će se opet naći pred sucem Anthonyjem Kellyjem koji će kratko saslušati obje strane i otkriti što bi se trebalo dalje događati. Odvjetnici srpskog tenisača podnijet će žalbu, a sudac odlučiti o daljnjim postupcima.


>>> TRAŽI SE EKSPRESNO SUĐENJE: Odvjetnici Novaka Đokovića žele da novo suđenje počne što je ranije moguće i da cijeli proces traje što kreće, odnosno da se sve odluke i dokazi iznose i provjeravaju ubrzano.


>>> I DALJE JE DIO ŽDRIJEBA: Iako mu je viza ukinuta, Novak Đoković je i dalje u ždrijebu Australian Opena i na stranicama turnira stoji kako će igrati u prvom kolu protiv sunarodnjaka Miomira Kecmanovića kako je i predviđeno. Dio medija navodi kako je i ovo znak da ga ipak neće deportirati.


>>> STIGLA KAZNA ZA VRIJEĐANJE ĐOKOVIĆA: Dvoje voditelja koji su izazvali skandal na televiziji Channel7 vrijeđajući Đokovića se nakon svega ispričalo, a iako je bilo govora da će dobiti otkaze, to se nije dogodilo. Ipak, Channel7 je, prema najavama, kaznio one koji su odgovorni, ali ne na snimci, već za izlaženje snimke u javnost.

Glasnogovornik te televizije je rekao kako će se autora kazniti u skladu s australskim zakonima, a to znači da je dobio otkaz. Mediji u Australiji pišu kako je odgovorni bio zaposlenik 'Ai-Media' grupe s kojom Channel7 surađuje i na svom je radnom mjestu napravio snimku voditelja koji su vrijeđali Đokovića.


>>> PONOVNO PROSVJEDI U MELBOURNEU! Ispred hotela Park su se opet okupili prosvjednici koji negoduju zbog odluke australske vlade da deportira Đokovića. Srpski bi tenisač ponovno mogao završiti u spomenutom hotelu za migrante, ali ne prije sutra ujutro po lokalnom vremenu, odnosno danas u večernjim satima po hrvatskom. Prosvjednici su svejedno tamo i izvikuju parole i drže natpise kojima zahtijevaju ukidanje centra za pritvor i oslobađanje Đokovića, ali i ostalih stanovnika spomenutog holeta koji su tamo završili kao izbjeglice i tražitelji azila.


>>> ČETIRI SCENARIJA: Australska novinarka koja od početka prati ovaj slučaj, Karen Sweeney, kaže kako postoje četiri scenarija.

Prvi scenarij je da Đoković prihvati odluku i sam ode na prvi avion, te odustane od obrane naslova na Australian Openu.

Drugi i treći scenarij uključuju žalbu Đokovića, a to pak uključuje dva ishoda, ili će ostati i igrati ili biti deportiran.

Četvrti mogući scenarij je da Đoković opet pobijedi na sudu, ali vlada se žali na odluku pa sudac ponovno odlučuje o tome mora li u pritvor ili smije igrati na Australian Openu dok se i ta žalba ne riješi.


>>> KOMENTAR PREMIJERA: Australski premijer Scott Morrison je komentirao odluku ministra Hawkea.

"Shvaćam zašto je ministar, nakon pažljivog razmatranja svih čimbenika, donio odluku da ukine vizu gospodinu Đokoviću. Pandemija koronavirusa je bila nevjerojatno teška za svakog u Australiji, ali držali smo se zajedno i zajedno postigli jednu od najnižih smrtnosti i jednu od najjačih ekonomija uz najveću stopu procijepljenosti. Podnijeli smo mnoge žrtve i s pravom se očekuje da se zaštitimo."


>>> BBC javlja kako Đoković ne ide u pritvor. Barem ne do razgovora s imigracijskim službenicima koji će se održati tijekom subotnjeg dana u Australiji.


Australski ministar imigracije Alex Hawke je odlučio otkazati vizu Novaku Đokoviću i tako, barem za sada, onemogućio njegov nastup na prvom Grand Slamu u sezoni. Srpski se tenisač nadao 10. naslovu prvaka u Melbourneu, ali teško da će se to dogoditi.

"Danas sam iskoristio svoje pravo koje imam prema članku 133C(3) Zakona o migracijama kako bih ukinuo vizu koju ima gospodin Novak Đoković jer smatram da je to od javnog interesa. Odluku sam donio na temeljima zdravlja i javnog reda, a slijedila je nakon odluke suda koji je odlučio vratiti vizu koja je Đokoviću ukinuta na temelju proceduralne pogreške", rekao je Hawke pa dodao:

"U donošenju ove odluke sam pomno proučio informacije koje su mi dostavili iz Ministarstva unutarnjih poslova, Australske granične policije, kao i sam gospodin Đoković. Ova vlada je snažno posvećena zaštiti australskih granica, posebno u odnosu na pandemiju koronavirusa."

Novak će sada biti prebačen ponovno u imigracijski hotel Park, a njegovi će odvjetnici uložiti žalbu. Potom je na sudu odluka hoće li žalbu razmotriti, a ako prihvati slučaj, Đokoviću bi mogla biti dodijeljena privremena viza i on bi mogao početi igrati Australian Open.

Čak i da se to dogodi, ta viza će mu trajeti samo do donošenja odluke što znači da u bilo kojem trenutku može biti priveden i deportiran u Srbiju, a to se može dogoditi čak i usred meča. Drugi scenarij je da sud odmah odbije žalbu Đokoviću i samo ga pošalje kući prvim avionom, a treći je naravno da ga na istom sudu oslobode.

Linker
06. travanj 2024 09:39