JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
‘MOGAO JE NEŠTO REĆI...‘

Nekoć jedan od najboljih šokirao Srbiju! Prozvao Đokovića i poručio da bi Srbi mogli postati katolici

‘Možda ga zbog toga ne poštujem, ali protiv matematike se ne može‘
Piše: SNObjavljeno: 09. lipanj 2023. 10:57

Intervju proslavljenog ukrajinskog tenisača Andreja Medvedeva trebao je biti samo još jedan osvrt na ovogodišnji Roland Garros, međutim njegove su izjave postale predmet rasprava na medijskoj sceni. Svojedobno četvrti igrač svijeta i finalist pariškog Grand Slama (1999., pobijedio je Andre Agassi) za B92 je progovorio o aktualnim temama u svijetu tenisa, a u jednom je trenutku diskurs prešao iz sportskoga u politički.

Započeo je o odnosu snaga u rivalstvu Đokovića i Alcaraza:

- Iskustvo je naravno na Novakovoj strani. Motivacija također. Novak zna i osjeća da mu vrijeme otkucava, on mora pokušati osvojiti Roland Garros. Posebno stoga što Rafa ove godine ne nastupa. Iskustvo je na njegovoj strani, ali što se udaraca tiče - tu je jači Alcaraz. Detalji će odlučiti. Pitajte me tko će pobijediti kada izađu na teren na zagrijavanje. Tada me pitajte.

image

Andrej Medvedev

JACQUES MUNCH Afp

Kako gleda na Roland Garros u dosadašnjoj fazi turnira:

- Nisam gledao mnogo mečeva u prvome tjednu. Bio sam u Ukrajini i tek sam sada doputovao u Pariz. Ono što sam imao prilike vidjeti, pa i prije turnira - najviše me impresionirao Alcaraz. S druge strane, tu su Ruud, Novak, Zverev... Svi oni mogu otići daleko i pobijediti. Današnja tehnologija koju koriste igrači omogućuje im pripremu za meč gotovo kao da su strojevi - dostupna je statistika, zna se kako igra protivnik. Dosta ovisi i o uvjetima za igru. Npr. teško je zadržati Alcarazov spin tijekom dana, međutim uvečer baš i nije toliko efektivan. Ovisi i o rasporedu i o uvjetima općenito, to može utjecati na mnoge faktore. Složit ćemo se da su razlike između top 8 igrača male te da je sve stvar detalja.

Zatim je uslijedilo pitanje o GOAT-u (Greatest of All Time; Najbolji svih vremena) i tu je priča krenula u neplaniranome smjeru:

- Ponovit ću ono o čemu svi govore. Ne može se protiv matematike. Roger je donio ljubav i eleganciju u ovaj sport, Rafa čvrstinu i brzinu i ono njegovo "Vamos!". Novak je, matematički gledano, osvojio najviše turnira. - izjavio je i nastavio:

- Možda mi se ne sviđa što Novak radi i to što njegova obitelj podržava Rusiju tijekom rata u Ukrajini. Možda ga zbog toga ne poštujem, ali protiv matematike se ne može. Tip je držao četiri Grand Slam turnira u isto vrijeme. To je nevjerojatno. Mislio sam da to nitko, osim Rogera Federera, nije u stanju postići. Nakon toga je igrao finale US Opena te je bio jedan meč udaljen od kalendarskog Slama. Podviga koji je bio nemoguć, nemoguć, nemoguć...

image
EMMANUEL DUNAND Afp

Potom je nastavio o temama koje se ne tiču isključivo tenisa:

- Moram reći da sam veliki navijač Novaka Đokovića i nemam ništa protiv njega. Ne mogu ga kriviti. Momak igra tenis, ne želi izlaziti iz tog okvira, ima dovoljno svojih problema. Jedino što je, kada je rat počinjao, mogao reći nešto protiv toga. Mogao je, recimo, reći "Ja sam protiv rata". Mogao je, recimo, na kameri napisati "No war". Kad je počeo problem s Kosovom, par dana kasnije na Roland Garrosu pisao je o tome na kameri. To znači da igrač ima moć utjecati na mišljenja ljudi. Mogao je ranije pružiti i podršku Ukrajini, međutim nije to učinio. Ipak, poštujem ga i dalje kao tenisača.

Medvedev se ovdje nije zaustavio:

- Očekivao sam da kaže: "Ja sam protiv Putina. Rusija je teroristička zemlja." On mora priznati da su Rusi kriminalci. Ovaj je rat zločinački. Uskoro ćete saznati i bit ćete šokirani. Reći ćete: "Medvedev nam je to rekao na Roland Garrosu 2023. godine."

image
JEAN CATUFFE/AFP/PROFIMEDIA Jean Catuffe/afp/profimedia

Ukrajinac je nastavio o političkim temama:

- Ne ljutimo se na Srbe, ali Rusima se ne može vjerovati. Nije važno jesu li Srbi i Rusi prijatelji, ali treba naučiti da je Rusija nacija s kojom se ne može surađivati. Nema šanse da oni dobiju rat. Sve što je bilo pod tepihom u Kremlju uskoro će izaći i javnost će biti šokirana. Ne bi me iznenadilo da Srbi prijeđu na katolicizam. U potpunosti. Ozbiljan sam. Govorim iz srca. Ja sam samo osoba koja je slučajno igrala tenis, nisam VIP, ja sam nitko.

Na kraju se ipak i našalio:

- Srbi su veoma ponosni, baš kao i Novak. Samo što su na zastavi pogrešne boje jer me podsjećaju na ruske. Šalim se, naravno. Sretno Novaku! - zaključio je Medvedev.

Linker
19. travanj 2024 18:18