PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
KRAJ JEDNE ERE

Ni Đoković ni Kyrgios: Ovaj podatak je jedino veliko što se promijenilo u svijetu tenisa nakon Wimbledona

Kyrgios radi ono što voli, kao uostalom i Novak, samo što su njegovi prioriteti bitno drukčiji...
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 13. srpanj 2022. 14:02

Oni koji su posumnjali kako je i Novaka Đokovića dohvatio “sindrom Serene Williams”, koja je u trenutku kad je trebala dohvatiti sve rekorde počela posrtati i to dramatično, nisu bili u pravu. Iako su neke naznake za to postojale. I to ozbiljne naznake nakon što je godinama prvi tenisač svijeta posrnuo u lovu na zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, a nakon toga u dvoboju s Danilom Medvjedovom u finalu US Opena izgubio mogućnost osvojiti kalendarski Grand Slam. Tako je jedna od najvećih teniskih nagrada ostala u rukama Amerikanca Donalda Budgea i dva puta u rukama legendarnog Australca Roda Lavera, jedinih tenisača koji su osvojili kalendarski Grand Slam.

Dodatne sumnje

Dodatne su se sumnje pojavile nakon što je Srbin dobio zabranu ulaska u Australiju te kada je u najintrigantnijem dvoboju godine izgubio od Rafaela Nadala u Roland Garrosu. No, nakon što je četvrti puta zaredom, a sedmi put ukupno, došao do naslova u Wimbledonu objasnio je teniskim novinarima kako mu je trebalo vremena za prilagodbu na nove okolnosti nakon šoka koji ga je dočekao u Australiji. Te “nove okolnosti” očekuju ga i u nastavku sezone jer još uvijek nije jasno hoće li moći ući u SAD budući da se kao poznati antivakser ne želi i neće cijepiti.

Veliko je pitanje i kako će se stvari posložiti u Australiji, koja istina ima novu vladu, ali nitko još ne zna hoće li se zakoni oko ulaska u državu promijeniti. Neizvjesnost ostaje iako je Novak Đoković u jednom trenutku trijumfa u Londonu rekao kako se nada da bi se neke stvari oko ulaska u SAD mogle promijeniti.

Na kraju, ostalo je pitanje što se promijenilo u svijetu tenisa. Iako godinama slušamo priče o dolasku novih i potentnih mladih igrača njih jednostavno nema ili se prezentiraju samo u malim uzorcima. Novinari neće zaboraviti da je Talijan Jannik Sinner dobio prva dva seta protiv Novaka Đokovića, ali u toj utakmici nije izdržao do kraja.

Pa ako su Sinner i Carlos Alcaraz, prije svih, oni koji dolaze, a neki će reći nezadrživo dolaze, ipak se tek moraju potvrditi i dokazati na terenu. Mnogi prije njih koji su prijetili ili nisu iskazali svoju prijetnju do kraja ili jednostavno nisu bili dovoljno dobri. Kako god okrenuli, ta utakmica velikih i malih se nastavlja se, ali još uvijek nema mladih i novih tenisača koji bi jednostavno preuzeli mjesto na vrhu i zadržali ga.

Tri Grand Slam turnira su prošla, Rafael Nadal je osvojio Melbourne i Pariz, Novak Đoković London i veliko je pitanje kada će definitivno doći do te smjene.

image

Roger Federer

ADRIAN DENNIS Afp

Iako je Novak Đoković pao na 7. mjesto svjetske rang liste nakon trijumfa u Londonu, koji ni njemu ni ostalim sudionicima nije donio niti jedan bod, unatoč činjenici da je Nick Kyrgios s 40. pao na 45. mjesto, podatak da je Roger Federer ostao bez svih bodova jer ga godinu dana nije bilo na teniskim terenima pa ga više nema na rang listi je jedino veliko što se dogodilo i promijenilo u svijetu tenisa nakon Wimbledona. Usput, Federer je na tu listu prvi put došao još u rujnu 1997. godine.

Ukupna brojka

Da, i još nešto. Promijenila se ukupna brojka. Nakon Wimbledona povećao se broj Grand Slam naslova koje su osvojili najveći i sada su ukupno na 63. Đoković je dobio ono što je morao dobiti da bi ostao u utrci s Rafaelom Nadalom, a ta utrka je danas samo za najvećeg svih vremena, a pritom uvjerljivo dominiraju na svim rang listama.

Zašto je to tako, teško je objasniti, ali dio istine će vam otkriti Nick Kyrgios ako ste ga pažljivo slušali. Za mnoge je on senzacionalni finalist ovogodišnjeg Wimbledona, ali nije to baš tako jer je s 19 godina već bio četvrtfinalist i pritom pobijedio Nadala. Australac je doduše igrao samo 10 finala u karijeri, ali za to postoji razlog.

Kyrgiosa su zanimale mnoge stvari i izvan tenisa pa tako postoji i priča iz vremena kada je bio u vezi s Ajlom Tomljanović kada je u Bolu znao otići s nekim lokalnim momcima “u ribe”. Ili priča kako ga je menadžer u 4 sata ujutro izvukao iz nekog puba ili bara, a trebao je igrati taj dan baš protiv Nadala. To je možda slika ili jest slika novih momaka i upravo je zbog toga Nick Kyrgios bio osvježenje ovogodišnjeg Wimbledona. I na svakoj presici i onda kada je tražio od suca da izbaci jednu, kako je on rekao, pijanu gospođu iz gledališta, da bi kasnije novinarima objasnio...

image

Nick Kyrgios

ELLA LING/SHUTTERSTOCK Ella Ling/shutterstock

"I ja sam više puta popio nekoliko pića previše pa dobro znam kako izgledaju i kako se ponašaju pijanci."

To je ta priča koju možete čuti samo od nekoga tko je mlad i otkačen, a ne razmišlja o tenisu 24 sata dnevno. Nick Kyrgios ima svoj život i neovisno o tenisu, radi ono što voli i što želi i pritom neće promijeniti ni životni stav ni neke navike. Kao uostalom i Novak Đoković, samo što su njegovi prioriteti i navike bitno drukčiji.

Linker
20. travanj 2024 16:20