TESS DERRY/PA IMAGES/PROFIMEDIA
NAJTEŽA SITUACIJA

Piše Neven Bertičević: Zašto se nadam da je Đoković shvatio kako mu je ovo najveća pogreška karijere

Kako objasniti tolike propuste u svemu što je učinio uoči dolaska u Australiju i sve te laži?
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 18. siječanj 2022. 07:14

Kada je prije dva tjedna stigao u Melbourne na obranu devetog trofeja prvog Grand Slam turnira sezone, Novaka Đokovića je dočekala naslovnica lokalnog dnevnika Herald Suna...

"Vi se sigurno šalite", pisalo je.

Bila je to poruka lokalne novine i organizatorima turnira u Melbourneu, ali i Novaku Đokoviću koji je s vremenom dobio nadimak Joker i takvim su ga prepoznavali i u Australiji. No, to je bio samo početak teške borbe koja se pretvorila u sukob koji je prijetio svim akterima, ali i tenisu, a iz tabora srpskog tenisača došla je priča o najvećem sportsko-diplomatskom skandalu u povijesti.

Priča o Novaku Đokoviću i njegovoj želji da "preko reda" uskoči na Australian Open, baš kao što su u Hrvatskoj to neki radili prvih tjedana cijepljenja protiv koronavirusa, došla je do slijepe ulice iz koje se nije vidio izlaz. Đoković je, doduše, mislio da on zna kako će to izvesti, ali postoji opravdana sumnja da mu je netko iz organizacije Australian Opena sugerirao da će bez većih problema dobiti liječnički certifikat oko cijepljenja i čini se da je Srbin zagrizao upravo tu udicu.

Kako inače objasniti tolike propuste u svemu što je učinio uoči dolaska u Australiju i sve te laži koje su ga na kraju dovele do najteže situacije u karijeri. Morao je napustiti Melbourne nesretan i posramljen nakon što su tri suca Federalnog suda jednoglasno donijeli odluku da je njegov prijestup takav da mu se poništava viza i nakon sage koja je trajala 11 dana našao se na prvom letu za Dubai, pa onda kasnije i Beograd.

Malo je onih koji su bili spremni ponuditi svoje mišljenje oko toga kolika je i je li uopće krivnja Novaka Đokovića takva da bi mu se zabranio nastup na Australian Openu, ali sam siguran da je prvi tenisač svijeta imao dovoljno vremena na letu prema Dubaiju da bi shvatio, a nadam se i prihvatio, kako mu je ovo bila najveća pogreška u životu. Naravno, vezana uz sportsku karijeru.

Nitko od njegovih najvećih suparnika, ali ne samo njih, nije baš bio spreman govoriti o tom slučaju Zapravo do svih je najviše rekao Rafa Nadal jer je upozorio da je Đoković morao znati što ga čeka u Melbourneu. Ni Andy Murray ni Roger Federer ni neki drugi nisu se željeli upetljati u tu priču, a ovih sam gledao i nastup Ivana Ljubičića u polusatnoj emisiji posvećenoj Australian Openu na Al Jazeeri, ali ni Ljubo nije želio iskočiti već se diplomatski provukao kroz tu priču.

No, činjenica da Novak Đoković neće moći braniti naslov na Australian Openu, činjenica da neće moći osvojiti 10. naslov u Melbourne i da neće moći preskočiti Federera i Nadala je najmanje što mu se u ovom trenutku može dogoditi. Iako će sve učiniti da mu kazna od trogodišnje zabrane ulaska u Australiju bude oproštena i da mu ovo što se već dogodilo bude najveće kazna, pitanje je kako će se u ovoj situaciji ponijeti Australci koji su već nekoliko puta rekli da je njihov grad bio najdulje od svih svjetskih metropola u lock downu i raspoloženje prema Novaku Đokoviću, smatraju neki Australci, neće mu donijeti novu gomilu fanova Down Under. Uostalom to se moglo zaključiti i po nekim izjavama ovih dana na ulicama Melbournea, od toga da i Novak Đoković i španjolski kralj i engleska kraljica moraju poštivati zakone. Ali ima i onih koji nisu shvatili da u nekim zemljama ne možeš na varijantu...

- Daj prijatelju, učini mi to.

Opasnost je i od nastavka sezone jer što će biti ako i ostali veliki turniru donesu odluka da oni koji nisu cijepljeni neće moći tamo igrati. A tek će se vidjeti koliko je Đokovićev nepromišljeni potez naškodio upravo Đokoviću i hoće li se to odraziti na njegove brojne ugovore. Čuveni golfer Tiger Woods je iz nekih drugih razloga završio na sudu i oni nisu tako veliki kao Đokovićevi, ali gotovo je preko noći ostao bez brojnih sponzora, pa i onih najvećih. Stoga, to ono bez čega je ostao u ovom prvom trenutku je najmanje što se Novaku Đokoviću može dogoditi, a po njegovom raspoloženju i ponašaju u trenutku kad je morao napustiti Australiju čini se da je napokon shvatio da u pitanju bila kobna pogreška. Odlučio je da do kraja turnira u Melbourneu neće javno istupati, ali i da će se odmoriti malo od tenisa.

U kojoj mjeri će to raniti njegovu karijeru treba tek vidjeti. Zasad tek ljudi zabavljaju nekim istupima na društvenim mrežama pa je tako jedan Australac uoči odluke rekao da "ako Đoković zaigra na turniru i izgubi, onaj koji će ga pobijediti neće više morati do kraja života kupiti pivo". Za sada ima tri kandidata, tri suca Federalnog suda.

Za kraj ćemo ostaviti najbolju, jedan duhoviti cinik je napisao i ovo:

"Je... vas Mozart kugle."

Sumnjam da dotični gospodin ne zna razliku između Austrije i Australije, ali da bi sve začinio ovu je poruku napisao na ćirilici.

I tako, od najvećeg skandala u povijesti tenisa došli smo do nastavka tenisa, jer dolazili su i odlazili i veći tenisači od Novaka Đokovića pa je tenis ostao na nogama i ostao je živ. Treba, kako je rekao australski premijer Scott Morrison, napokon početi uživati u tenisu, a siguran sam da će sredinom drugog tjedna priča o Novaku Đokoviću polako otići u zaborav. Bilo pa prošlo, a Đoković najbolje zna tko je za sve i zaslužan i kriv. Ovo je utakmica koju nije mogao dobiti, ali na njegovu žalost, kasno je to shvatio.

Linker
19. travanj 2024 11:23