Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
POGLED UNAPRIJED

VATRENI ĆE ZA GODINU DANA BITI SJAJAN MIKS MLADOSTI I ISKUSTVA, NO PITANJE JE HOĆE LI BITI SLABIJI NEGO DANAS Modrić će imati 35 godina i šest mjeseci

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. ožujak 2020. 00:16

Odgoda Europskog prvenstva 2020. imat će bitne reperkusije na reprezentacije koje su stekle pravo nastupa. Godina dana je dug period u kojem se mogu dogoditi kako znatna poboljšanja, tako i veliki deficiti neke nacionalne selekcije. Kad je u pitanju Hrvatska, onda ona može poslužiti primjerom u ta dva kontrasta...

Gledamo li kadar kojeg je Zlatko Dalić najavio kao temelj izbora za EURO, onda imamo sljedeću situaciju. Reprezentacija ima jednog pravog veterana, koji je ujedno i najbolji i najutjecajniji igrač Vatrenih. Luka Modrić ima 34 godine i 6 mjeseci, što se već smatra rubnom dobi za igranje važnih uloga na visokim razinama. Uzmemo li u obzir da po tehničkoj kvaliteti spada u svjetski top igrače, onda se njegov učinak za ovaj lipanj tretira kao još uvijek super važan za reprezentaciju. U lipnju 2021. godine imat će 35 godina i 6 mjeseci. To je već premašena rubna zona u kojoj se može i od takvog igrača top kvalitete očekivati veliki utjecaj na igru i rezultat momčad.

Iz aktualnog fokusa nema dvojbe da je Modrić i te kako sposoban igrati na vrhunskim razinama, ali uz obvezni proces doziranja snaga. Njemu je objektivno ove sezone već bilo teško igrati u istoj razini nakon 3-4 dana od prethodnog nastupa. Za godinu dana to će biti još i teže. Nema velike dvojbe da bi mu važnost za Hrvatsku bila jako važna i u lipnju 2021. godine, naravno ako do tada sve bude u redu s njegovim klupskim nastupima. No, Modrić, kao i svi veliki igrači ima jedan teret, a to je javni i opći doživljaj njegova nogometa. Nakon što je igrao fantastično 6-7 godina, toliko da je dogurao do statusa osvajača Zlatne lopte, svaki se njegov učinak uspoređuje s tim prethodnim sezonama. I ako igra na razini slabije od prije (što je logika biologije pogotovo za nogometaše veziste) bez obzira što i ta slabija razina može biti još uvijek važna za momčad, slijedi mu negativni tretman.

Luka Modrić po voljnom momentu nema dvojbi. On bi igrao za Hrvatsku dok god izbornici misle da je potreban. Ostankom i nakon Rusije praktično je pokazao da nije opterećen time što bi to moglo narušiti dojam reprezentativne mu karijere. Zlatko Dalić, i to je očito, svoju eru temeljno veže upravo uz Modrićevu raspoloživost, svjestan koliko je bio i ostao važan kao igrač, ali i kao lider. No, hoće li realno Modrić biti igrački još u formi da može odgovoriti izazovima Europskog prvenstva 2021? To je danas nemoguće ustvrditi. Može se samo logički pretpostavljati plus i minus, iako je Modrić već više puta rušio te teorijske mitove.

Izuzmemo li dvojbu oko kapetana, onda Hrvatska za godinu dana može imati samo bolju reprezentaciju nego što je ona danas. Po godinama je ona u vrlo dobroj eri. Među starije spadaju prioritetno Rakitić, koji će tada imati 33 godine, pa Lovren, Vida, Perišić i Badelj sa 32 godine. Svi ostali su još u mlađim varijantama i fizički dovoljno moćni, te kao takvi mogu biti samo još iskusniji i učinkovitiji za veliku reprezentativnu smotru.

No, osim godina i prijeđenog nogometnog puta, jako je važna, gdje god i presudna individualna motivacija. Rakitić, primjerice, sa 33 godine neće fizički biti bitno drugačiji nego ove godine, ali je kod njega ključno pitanje hoće li biti još toliko motiviran da igra na dvije fronte, u klubu i reprezentaciji.

KOLIKO ĆE VATRENI IMATI GODINA U LIPNJU 2021.

VRATARI

Dominik Livaković (26)

Lovre Kalinić (31)

Simon Sluga (28)

Ivo Grbić (25)

BRANIČI

Domagoj Vida (32)

Dejan Lovren (31)

Tin Jedvaj (25)

Mile Škorić (29)

Duje Ćaleta-Car (24)

Borna Barišić (28)

Šime Vrsaljko (29)

Dario Melnjak (28)

Josip Juranović (25)

Domagoj Bradarić (21)

Filip Benković (23)

VEZNI

Luka Modrić (35)

Ivan Rakitić (33)

Mateo Kovačić (27)

Marcelo Brozović (28)

Milan Badelj (32)

Nikola Vlašić (23)

Mario Pašalić (26)

Filip Bradarić (29)

Marko Rog (25)

NAPADAČI

Ivan Perišić (32)

Ante Rebić (27)

Josip Brekalo (22)

Andrej Kramarić (29)

Bruno Petković (26)

Mislav Oršić (28)

Mirko Marić (26)

Antonio Mirko Čolak (27)

Linker
16. travanj 2024 06:50