SPECIJALNA BOLNICA MEDICO

BRAZILIAN BUTT LIFT Riječki kirurg o najpopularnijem zahvatu na svijetu, dostupnom i u Hrvatskoj

Sva pitanja o estetskoj kirurgiji i neinvazivnim zahvatima, koja vas zanimaju općenito ili na vašem primjeru, možete postaviti vrhunskim stručnjacima kroz obrazac u članku do 30. listopada 2018. Odgovore ćemo objaviti na Jutarnji.hr te poslati mailom korisnicima koji su postavili odabrana pitanja.

Iako je plastična kirurgija poznata već stoljećima, dijelu koji se odnosi na estetsku kirurgiju popularnost raste tek zadnjih pedesetak godina, nakon pojave silikonskih proteza. Želja i potreba za dobrim i lijepim estetskim rezultatom sve više dobiva na značaju, a i cijena operativnih zahvata postaje dostupnija.

S pojavom novih načina komunikacije među mladima i pojavom celebrity osoba koje javno govore o odrađenim estetskim tretmanima, sve popularnija postaje metoda povećanja stražnjice s vlastitim masnim tkivom, poznata i pod imenom brazilski lifting stražnjice (brazilian butt lift). Velik broj mladih djevojaka, ali i muškaraca gay populacije u SAD-u se podvrgnuo ovoj metodi. Metoda je vrlo učinkovita, iako ima svoja pravila, nedostatke i opasnost koju svaka operativna procedura nosi sa sobom.

POSTAVITE PITANJE DOKTORU KROZ NAŠ OBRAZAC

Asimetrija u području stražnjice, nedostatak forme ili volumena samo su neki od razloga zašto se ljudi podvrgavaju ovoj vrsti operativnog zahvata. Prvi uvjet koji se mora ispuniti da bi se ovaj operativni zahvat mogao uraditi jest imati dovoljno masnog tkiva na drugim mjestima tijela koje se preuzima za transplantaciju. Mjesta s kojih se uzima masno tkivo najčešće su donji dio trbuha, slabine ili područje natkoljenica. Operativni zahvat izvodi se u općoj anesteziji, iako se u posebnim prilikama može izvesti i u lokalnoj anesteziji. Bitno je da zahvat obavlja stručan kirurg koji poznaje pravila vezana za transplantaciju masnog tkiva kako bi se izbjegle neželjene komplikacije i letalne posljedice ako se masno tkivo ubrizgava ispod mišića i oko velikih krvnih žila u stražnjici. Potrebno je naglasiti da se masno tkivo može transplantirati isključivo i samo iznad mišića. Europsko udruženje za plastičnu i estetsku kirurgiju upravo izrađuje protokol prema kojem će jedino ova metoda biti u uporabi.

Nažalost, transplantacija masnog tkiva ima i svoj nedostatak. Oko 40% transplantiranog masnog tkiva u organizmu se razgrađuje unutar prva četiri mjeseca od operativnog zahvata i neophodno je naglasiti da se ova metoda mora provesti dva do tri puta kako bi imali željeni rezultat i simetriju. U konačnici, rezultat je vidljiv šest mjeseci nakon urađenog zahvata. Ožiljci su minimalni (3-5 mm) i nalaze se na mjestima gdje je uzeto masno tkivo te u nevidljivom dijelu na stražnjici (prirodne brazde na stražnjem dijelu tijela), gdje je tkivo transplantirano.

Pacijent može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima već nakon tjedan dana, iako će se otekline zadržati prvih tri do šest tjedana. Fizičke aktivnosti ne preporučuju se šest tjedana nakon operativnog zahvata.

POSTAVITE PITANJE DOKTORU KROZ NAŠ OBRAZAC

Novi broj magazina Appeal vas očekuje na kioscima u studenom, a prvi broj možete prelistati ovdje.

Specijalna bolnica MEDICO nalazi se u centru Rijeke, u neposrednoj blizini glavne gradske šetnice Korza. Uz iskusan i educiran medicinski kadar, Specijalna bolnica Medico danas ima 16 registriranih djelatnosti koje obavlja kroz 24 specijalnosti i supspecijalnosti, a kroz 25 godina rada stasao u istinski centar zdravstvene izvrsnosti s najmodernijom dijagnostičkom i terapijskom infrastrukturom na više od 2.000 četvornih metara. Medico se od svojih početaka etablirao kao lider u uvođenju i primjeni novih, najsuvremenijih tehnologija u dijagnostici i liječenju, a nabavom nove dijagnostičke opreme nastavlja se snažan investicijski ciklus započet prerastanjem u Specijalnu bolnicu. Danas je, pak, jedina privatna zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom tu ujedno prva hrvatska bolnica s američkom međunarodnom akreditacijom.

Autor: Dr. Vanja Bušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:11