OSIGURAJTE PRIRODNIJI IZGLED

Plastično nije fantastično

 
Foto: GettyImages
 Barcroft Media via Getty Images

Predimenzionirane usnice, posebice gornja koja je veća od donje, minijaturan nosić i prenaglašeni obrazi tipičan su primjer lica kojeg nećemo naći u prirodi, nego u animiranim filmovima ili na Barbie. Ono što djeluje lijepo i prihvatljivo na Instagramu, prethodno obrađeno raznim filterima, u stvarnom životu ne funkcionira i djeluje groteskno. Izgleda plastično.

"Plastično lice" je ono koje je izgubilo svoje osnovne i prirodne anatomske odnose i dimenzije, lice novih dimenzija koje nisu u skladu s prirodnim uz promijenjenu dinamiku i koje odskače od algoritma omjera ili matematičke formule dimenzija različitih dijelova lica.

- Nekada su kod nas rezultati estetskih zahvata na licu i grudima bili puno uočljiviji i napadniji, njegovao se taj 'overoperated look' koji je u zapadnom svijetu odavno napušten i proglašen nepoželjnim. Radi se o tipičnom fenomenu zemalja tranzicije koji još uvijek vuče repove i kod nas, ali srećom nestaje s jačanjem svijesti, obrazovanjem i spoznaje žena o svrsi takvih zahvata - objašnjava mr. sc. Rozita Gulić, dr. med., spec. otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata.

Kada se žena odluči na takav zahvat zbog sebe i želje za boljim doživljajem svoga tijela, a ne zbog okoline, kaže dr. Gulić, ona će ga pozicionirati kao jednu od kockica u izgradnji svog samopouzdanja te automatski težiti prirodnijem, umjerenijem i sofisticiranijem izgledu.

SAVJETI ZA POSTIZANJEM PRIRODNIJEG IZGLEDA:

1. Korigirajte lice postupno

Birajte aplikaciju manjih količina filera u određeno područje lica prilikom svakog dolaska doktoru, a potom napravite pauzu od 2 do 4 tjedna između svake aplikacije kako bi se materijal "usidrio" na aplicirano područje.

2. Birajte educiranog kirurga s iskustvom

Najbolje jednoga, koji odlično poznaje anatomiju lica i njegovu dinamiku, vlada kirurškim i nekirurškim metodama pomlađivanja i međusobno ih kombinira

Aplikacija filera može dovesti do teških komplikacija, poput nekroze kože i mekih tkiva ili čak trajnog gubitka vida, a aplikacija filera u krive slojeve mekih tkiva vidljiva je prilikom govora i smijanja.

3. Manje je više

Težište bi trebalo biti na sofisticiranom i profinjenom izgledu, a ne hiperkorekciji kojom se lako ulazi u zonu vulgarnosti. Prijelazi moraju biti mekani, a lice harmoničnog izgleda iz svih perspektiva. Okolina bi trebala primijetiti bolji izgled, a ne očitu korekciju nekog određenog dijela lica.

Više o temi pročitajte u tiskanom izdanju Appeal

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:03